סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סוכרת לרוב מתפתחת באנשים עם עודף משקל עקבי
מחקר: רוב האנשים שמפתחים סוכרת מסוג 2 הם בעלי עודף משקל יציב במשך שנים לפני האבחנה
עליה מהירה במשקל שהתרחשה לאחרונה, כנראה לא משפיעה על הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2. לרוב הסוכרתיים היה עודף משקל קבוע זמן רב לפני האבחנה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת PLOS Medicine.
חוקרים מדנמרק ניתחו נתונים של יותר מ-6,700 בריטים שהשתתפו במחקר Whitehall II Study. אף אחד מהנחקרים לא סבל מסוכרת בתחילת המעקב שנמשך כ-14 שנים בממוצע. עד סוף התקופה 645 מהנחקרים פיתחו סוכרת סוג 2. המטרה הייתה לבדוק איזה שינויים במשקל ובפרמטרים אחרים התרחשו באנשים בשנים לפני שהם אובחנו עם המחלה.
החוקרים ניתחו את השינויים במסת הגוף של הנחקרים (ה-BMI) ומצאו שלושה דפוסי BMI בקרב אלה שפיתחו סוכרת: "בעלי עודף משקל יציב", "שמנים עקביים" ו"עולים במשקל באופן מתקדם".
הם מצאו כי 94% מהחולים שפיתחו סוכרת סוג 2 במהלך תקופת המעקב נפלו תחת הקטגוריה של "עודף משקל יציב". מטופלים אלה היו בעלי עודף משקל (לפי קטגוריות ה-BMI) יציב יחסית לאורך המחקר, שלא השתנה כמעט בשנה שלפני האבחנה.
רק מיעוט קטן מהחולים (26 מתוך 645) הוגדרו כשמנים באופן עקבי והיה להם BMI בטווח ההשמנה לאורך כל המחקר. לבסוף, רק מטופלים ספורים (15 מתוך 645) הוגדרו כ"עולים במשקל באופן מתקדם" – כאלה שעלו במשקל באופן עקבי בתקופה שלפני האבחנה.
ממצא מעניין נוסף שעלה מהמחקר הוא שהפרופילים הלבביים והמטבוליים של המטופלים בשלושת הקבוצות היו שונים. לדוגמה, בקרב קבוצת העודף משקל היציב היו רק סימנים קלים לעמידות לאינסולין שהחלו עד כ-5 שנים לפני האבחנה, בעוד שבקרב אלה שעלו במשקל באופן עקבי התלוו לעליה במשקל עליות בלחץ הדם ועליות משמעותיות בעמידות לאינסולין בשנים שלפני האבחנה.
PLOS Medicine 2014; DOI: 10.1371/journal.pmed.1001602