מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםסוכרת ומין – כל הפרטים

סוכרת ומין – כל הפרטים

מדוע סוכרתיים עלולים לחוות פגיעה בעוררות מינית? מיהם הסוכרתיים שנוטים לפתח הפרעות מיניות? אלו הפרעות השכיחות יותר בקרב גברים ואצל נשים? איך אפשר לטפל בהן? ומה עושים עם משאבת אינסולין כשרוצים לקיים יחסי מין? מדריך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הפרעות בתפקוד המיני עלולות להחמיר אצל כל אדם עם העלייה בגיל, ואצל סוכרתיים שכיחותן גבוהה יותר והן עשויות להיות חמורות יותר ולהתפתח בגיל צעיר יותר. לדברי פרופ' רפי חרותי, מומחה לרפואה שיקומית ומטפל מיני מוסמך, מנהל חטיבת השיקום במרכז רפואי שיקומי רעות בתל אביב ומנהל מרכז 'אישי' – מרכז לטיפול מיני, זוגי ופרטני בתל אביב, "הסיבה המרכזית לשינויים בתפקוד המיני אצל אנשים עם סוכרת קשורה בנזקים שעלולים להיגרם לכלי הדם הקטנים והעצבים כסיבוכים אפשריים של מחלת הסוכרת".

 

ההפרעות המיניות המרכזיות אצל סוכרתיים הן הפרעות בעוררות מינית, המתבטאות אצל גברים בהפרעה בזקפה ואצל נשים בהפרעות בסיכוך – דהיינו יובש בנרתיק, וכן עשויים להתפתח הפרעות באורגזמה המתבטאות אצל גברים בהפרעות בשפיכת זרע כגון קשיי שפיכה, שפיכה מעוכבת או שפיכה אחורית ואצל נשים הפרעות בחשק המיני וקושי להגיע לאורגזמה. הפגיעה העצבית עשויה להתבטא בשני המינים גם בפגיעה בסוגרים באברים סמוכים, לרבות שלפוחית השתן.

 

שמירה על איזון ברמות הסוכר בדם עשויה למנוע הפרעות בתפקוד ובחשק המיני אצל סוכרתיים או לפחות לדחות את התפתחותן.

 

מדוע סוכרת עלולה לגרום להפרעות בתפקוד המיני?

 

מקורן של הפרעות בתפקוד המיני אצל אנשים עם סוכרת קשורה בסיבוכים האופייניים למחלת הסוכרת - התפתחות סיבוכים בכלי הדם הקטנים – 'וסקולופתיה', וסיבוכים במערכת עצבים המובילים ל'נוירופתיה סוכרתית'.   

 

סיבוכים בכלי הדם עשויים לפגוע בזרימת הדם לאיברי המין ולגרום לקשיים בזקפה אצל הגבר ובתפקוד הנרתיק אצל האישה.

 

סיבוכים במערכת העצבים והתפתחות נוירופתיה סוכרתית עלולים אף הם לגרור סיבוכים בתפקוד ובחשק המיני – ובעיקר פגיעה במערכת העצבים האוטונומית השולטת באיברי גוף פנימיים – תופעה הקרויה 'נוירופתיה אוטונומית'. עצבים המשגרים אותות למוח מאיבר המין מנווטים את זרימת הדם לאיברי המין ואת שחרור רקמות השריר באיברי המין ויוצרים תחושת שחרור. פגיעה באותם עצבים עשויה להוביל לירידה בזרימת הדם ולפגיעה בתפקוד שרירי איברי המין ולהוביל לפגיעה בתפקוד המיני.

 

אלו סוכרתיים בסיכון לפתח הפרעות בתפקוד המיני?

 

מחקרים הצביעו על מספר גורמים המעלים את הסיכון להתפתחות הפרעות מיניות אצל סוכרתיים, לרבות:

 

  • סוג הסוכרת: בסוכרת סוג 1 המתפתחת על רקע אוטואימוני יש יותר נטייה לפתח הפרעות בתפקוד ובחשק המיני בהשוואה לסוכרת סוג 2.

 

  • סוג הטיפול: בסוכרת סוג 2 – טיפול באינסולין עשוי למנוע פגיעות מיניות ביעילות רבה יותר מאשר התרופות לסוכרת. לכן בשנים האחרונות אצל אנשים עם סוכרת סוג 2 יש מגמה של מעבר מהיר יותר מהתרופות לסוכרת לאינסולין.

 

  • גיל מעל 40. 

 

  • חוסר איזון ברמות הסוכר בדם לאורך זמן. 

 

  • רמות גבוהות של כולסטרול בדם. 

 

 

  • הקפדה על תזונה ועודף משקל והשמנה. 

 

  • עישון סיגריות. 

 

  • חוסר פעילות גופנית. 

 

האם ניתן למנוע הפרעות בתפקוד המיני אצל סוכרתיים?

 

סוכרתיים יכולים לצמצם את הסיכון להתפתחות הפרעות מניות או לדחות את התפתחותן, באופן דומה לאפשרות לעכב את שאר סיבוכי הסוכרת, וזאת על ידי מספר פעולות:

 

  • תזונה נכונה: הקפדה על תזונה בריאה היא הצעד המשמעותי ביותר לעיכוב בהתפתחות הפרעות בתפקוד ובחשק המיני אצל סוכרתיים.

 

 

  • איזון ברמות הסוכר בדם באמצעים תרופתיים ותזונתיים, כפי שמתבטא בשמירה עקבית על רמות המוגלובין מסוכרר (HbA1C) בדם הנמוכות מערך של 7%. 

 

  • הקפדה על איזון לחץ הדם. 

 

  • שמירה על רמות כולסטרול בדם לפי ההמלצות המקובלות. בבדיקת כולסטרול רע מסוג LDL מומלץ לסוכרתיים על רמה נמוכה מ-100 יחידות מ"ג לדציליטר דם ואף יש לשאוף לרמה הנמוכה מ-70 יחידות, כשההמלצה הפרטנית לכל מטופל מבוססת בישראל על מדדSCORE  להערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם, בהתאם לגורמי סיכון שונים (כמו עישון והשמנה) – מדד שאומץ בישראל על ידי האיגוד הקרדיולוגי והחברה לחקר, טיפול ומניעה של טרשת עורקים לפי ההנחיות העדכניות שפורסמו בנושא באפריל 2014.

 

  • גמילה מעישון. 

 

  • שמירה על משקל גוף תקין. 

 

שכיחות הפרעות בתפקוד המיני אצל סוכרתיים

 

לפי מחקרים, הפרעות בתפקוד ובחשק המיני מהוות מצבים שכיחים אצל סוכרתיים, למרות שלא תמיד מאובחנות על רקע מבוכה של צוותים רפואיים לבדוק את הימצאותן. מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הארוורד שפורסם באוגוסט 2002 בכתב העת Diabetes Care העלה כי לגברים עם סוכרת סוג 1 סיכון גבוה פי 3 לפתח הפרעות בתפקוד המיני ולגברים עם סוכרת סוג 2 סיכון גבוה ב-30% לפתח הפרעות אלה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. מחקר מבלגיה שפורסם בפברואר 2003 בכתב העת Diabetes Care העלה כי במדגם של 240 אנשים עם סוכרת סוג 1, 22% מהגברים ו-27% מהנשים דיווחו על הפרעות בתפקוד ובחשק המיני, כשנשאלו לנושא.

 

מחקר ישראלי מבית החולים איכילוב שפורסם בינואר 2003 בכתב העת Clinical Cardiology העלה כי בקרב גברים סוכרתיים, 62% מתמודדים עם הפרעות בתפקוד המיני.

 

הפרעות בתפקוד המיני אצל גברים עם סוכרת 

 

מספר הפרעות בתפקוד המיני אופייניות לגברים עם סוכרת:

 

הפרעה בזקפה (הפרעה בעוררות המינית)

 

הפרעה בזקפה היא הפרעה בעוררות המינית אצל גברים, ועלולה להתבטא בחוסר יכולת לייצר זקפה באיבר המין (אימפוטנציה) או בחוסר יכולת לשמר זקפה לאורך המגע המיני.

 

היקף התופעה אינו ברור, ולפי מחקרים שונים סובלים מהפרעות בזקפה 20% עד 75% מהגברים הסוכרתיים, וההערכה כי סוכרת מגדילה פי 3-2 את הסיכון להפרעות בזקפה בהשוואה לגברים באוכלוסייה הכללית. כמו כן, אצל סוכרתיים הפרעות בזקפה נוטות להתפתח 10 עד 15 שנים מוקדם יותר.

 

הפרעה בזקפה אף עשויה לפי עבודות מסוימות להיות תסמין מקדים המעיד על התפתחות סוכרת, בעיקר בקרב גברים עד גיל 45. יש לציין כי מצבים רפואיים נוספים מעלים את הסיכון להפרעות בזקפה, שחלקם אופייניים יותר בקרב סוכרתיים, לרבות יתר לחץ דם, סיבוכים בתפקוד הכליות, מחלות בכלי הדם וכן שתייה מופרזת של אלכוהול. הפרעות בזקפה אף עלולות להתפתח כתופעת לוואי של התרופות לסוכרת וכן על רקע עישון סיגריות, הפרעות הורמונאליות ומצוקה נפשית שאופיינית יותר בקרב חולים כרוניים.

 

במקרה של הפרעות בזקפה מומלץ לפנות למומחה לטיפול מיני, ובשנים האחרונות רופאים רבים עברו הסמכה בבריאות מינית וקיימות מרפאות ציבוריות העוסקות בבריאות מינית בבתי החולים ובקהילה (רשימת מרפאות ציבוריות לבריאות מינית באתר האגודה הישראלית לטיפול מיני איט"ם – בקישור הבא).

 

לאחר בדיקה רפואית ובחינת התרופות שנוטל המטופל, הרגלי חייו (לרבות עישון סיגריות ושתיית אלכוהול), מצב נפשי ומצבים רפואיים נלווים – יופנה המטופל לבדיקות דם לרמות של הורמונים שונים וכן לבדיקות לניטור רמות הסוכר בדם. כמו כן ייתכן כי המטופל יופנה לבדיקה לקיומן של זקפות בשינה, אם כי הבדיקה המבוצעת באמצעות מכשיר הניתן לרוב לבית למספר לילות – כבר אינה בשימוש נרחב.

 

קיימים טיפולים מגוונים בהפרעות בזקפה הנגרמות על רקע סוכרת: הטיפול התרופתי המקובל ביותר המומלץ גם לסוכרתיים וגם לאוכלוסייה הכללית הוא טיפול בתרופות מקבוצת 'חוסמי פוספו-די-אסטראז 5' (בלעז: PDE5 Inhibitors) המעכבות את האנזים PDE5 האחראי על תפקוד שריר הפין – לרבות ויאגרה, תרים, סיאליס ולויטרה. לפי מחקרים – תרופות אלה מצליחות להוביל לשיפור בזקפה בקרב עד 72% מהסוכרתיים הסובלים מהתופעה, בהשוואה לשיפור של עד 25% עם שימוש בתרופת דמה.

 

כמו כן, לאלו שאינם מגיבים לתרופות לעתים מותאם במשאבת ואקום – המיועדת בעיקר לסוכרתיים המצויים בזוגיות, זריקות לפין ובמקרים יוצאי דופן גם ניתוח בפין להשתלת תותב המסייע ביצירת זיקפה או לתיקון כלי דם.

 

בנוסף מומלץ טיפול רגשי-סקסולוגי הניתן אף הוא במסגרת המרפאות הציבוריות לבריאות מינית ומסייע בהפחתת חרדה ומתח, ומומלץ בשיתוף בן/ בת הזוג.

 

הפרעות בשפיכה

 

סיבוך נוסף בתפקוד המיני שמאפיין גברים סוכרתיים הקשור להפרעה באורגזמה הוא הפרעה בשפיכת זרע ובעיקר קשיים בשפיכה, שפיכה מאוחרת וכן 'שפיכה לאחור' (Retrograde ejaculation) שבמהלכה נוזל הזרע אינו נשפך החוצה דרך השופכה בעת מגע מיני ועוררות מינית, אלא זורם אחורנית אל עבר שלפוחית השתן.

 

במצב של שפיכה לאחור – נוזל הזרע חודר לשלפוחית ומתערבב עם השתן. שפיכה לאחור מתרחשת כששרירי הסוגר בשלפוחית השתן אינם מתפקדים כהלכה על רקע פגיעה בעצבים הנגרמת כסיבוך של סוכרת שנלווה להפרעה בתפקוד המיני. כמו כן, התופעה עלולה להתפתח לאחר ניתוח בערמונית ובעקבות טיפולים תרופתיים שונים.

 

התופעה לרוב מאובחנת רק לאחר שנמצא כי רק כמות קטנה של זרע נפלטת מהשופכה החוצה או בגיל המבוגר – כשמתפתחות הפרעות בפוריות. התופעה ניתנת לאבחון באמצעות בדיקת שתן הניטלת לאחר שפיכת זרע, שעשויה לאתר בשתן נוזל זרע.

 

במקרה של שפיכה לאחור מומלץ לפנות למומחים במרפאות פריון, מאחר וההפרעה גוררת לרוב הפרעות ביכולת הפריון. הטיפול לרוב תרופתי – באמצעות תרופות המחזקות את הטונוס של שרירי הסוגר בשלפוחית. כמו כן, כיום ניתן להציע לאנשים שמאובחנים עם התופעה טיפולי הפריה חוץ גופית תוך איסוף זרע מהשתן.

 

המלצה נוספת היא לבצע תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן שעשויים לשפר במקרים מסוימים את התגובה המינית. במרפאות הציבוריות לבריאות מינית משולבים פיזיותרפיסטים שמדריכים את המטופל על תרגילים אלה.

 

ירידה בתפקוד ובחשק המיני אצל נשים עם סוכרת

 

נשים רבות עם סוכרת עשויות לפתח הפרעות בתפקוד ובחשק המיני, ולמרות שהמחקר בנושא מוגבל בהשוואה למחקרים על הפרעות בתפקוד המיני של גברים סוכרתיים – מחקרים שסוכמו במכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) העלו כי 18% עד 27% מהנשים עם סוכרת סוג 1 ועד 42% מהנשים עם סוכרת סוג 2 עלולות לסבול מהפרעות מיניות.

 

ההפרעות המיניות של נשים סוכרתיות עשויות להיות הפרעות בעוררות המינית – דהיינו הפרעה בסיכוך שמתבטאת ביובש בנרתיק, וכן הפרעה בחשק המיני וביכולת להגיע לאורגזמה. ההפרעות לרוב משולבות אחת בשנייה וכוללות את המרכיבים הבאים או חלקם:

 

  • יובש בנרתיק.

 

  • כאבים בעת מגע מיני.

 

  • ירידה/העדר של תשוקה המינית.

 

  • ירידה/העדר בעוררות המינית שעשויה להתבטא בחוסר יכולת להגיע לעוררות מינית או לשמר אותה לאורך המגע המיני וכן עשויה להתבטא בתחושה ירודה או חוסר תחושה באזור איברי המין הנשיים וחוסר יכולת להגיע לאורגזמה.

 

בין גורמי הסיכון המובילים להפרעות מיניות אצל נשים סוכרתיות ניתן לכלול פגיעה בכלי הדם ובעצבים כסיבוכים של הסוכרת, בדומה למה שמאפיין גברים סוכרתיים שמתמודדים עם הפרעות מיניות, באופן שמתבטא בירידה בזרימת הדם לרקמות באיברי המין וכן שינויים הורמונאליים. כמו כן, התופעה עלולה להתפתח על רקע תופעות לוואי לתרופות לסוכרת, עישון סיגריות, שתייה מופרזת של אלכוהול, מצוקה נפשית כגון דיכאון או חרדה, זיהומים באיברי המין ומחלות נוספות, וכן עלולה להתפתח על רקע היריון או כאחת התופעות של גיל המעבר.

 

במקרה של הפרעות מיניות אצל נשים סוכרתיות מומלץ גם כן לפנות למרפאות בבריאות המינית. אבחון ההפרעה לרוב כולל בדיקה להיסטוריה רפואית, לרבות זיהומים ומצבים גינקולוגיים נוספים, בירור לגבי תכיפות ההפרעות, בירור לגבי התרופות והרגלי חיים (לרבות עישון סיגריות ושתיית אלכוהול וכן היריון אפשרי), מצב נפשי ומצבים רפואיים נלווים. בהמשך מופנית המטופלת לרוב לבדיקות דם לרמות הורמונים.

 

הטיפול ביובש בנרתיק ניתן כיום לרוב על ידי תכשירי ג'ל וגינאלי לסיכוך הנמכרים ללא מרשם – תכשירים אלו מצויים לרוב בחנויות הפארמה באזור הערכות למניעת היריון והקונדומים, וחשוב לרכוש תכשיר על בסיס מים או סיליקון ולא תכשיר על בסיס שמן שאינו נשטף בקלות ומעלה את הסיכון להתפתחות זיהומים.

 

במחקרים עד עתה הטיפול התרופתי לנשים סוכרתיות עם הפרעות מיניות בתרופות מקבוצת 'חוסמי פוספו-די-אסטראז 5' כדוגמת ויאגרה לא נמצא יעיל יותר מתרופת דמה. לכן, הדגש הטיפולי בהפרעות באורגזמה ובחשק המיני של נשים מתמקד בטיפול נפשי – סקסולוגי וכן לעתים מומלץ על שינויים בתנוחה ובגירוי בעת מגע מיני.

 

המלצה נוספת היא לבצע תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן שעשויים לשפר במקרים מסוימים את התגובה המינית. במרפאות הציבוריות לבריאות מינית משולבים פיזיותרפיסטים שמדריכים את המטופל על תרגילים אלה.

 

היבטים נוספים וטיפים למתמודדים עם סוכרת לשיפור חיי המין 

 

מספר טיפים עשויים לסייע לשיפור התפקוד המיני והחשק המיני של סוכרתיים:

 

  • התייחסו לסקס כמו לפעילות גופנית מהנה.

 

  • שמרו על רמות מאוזנות של סוכר בדם – זהו המפתח לשיפור ההנאה ביחסי מין.

 

  • למשתמשים באינסולין – מומלץ לבדוק את רמות הסוכר בדם לפני מגע מיני ולקחת חטיף להוספת פחמימות במידה והרמה נמוכה מדי.

 

 

  • תכנון מוקדם של פעילות מינית מסייע, אך אם מתרחש מגע מיני ללא תכנון – אין מה לחשוש.

 

  • שימוש של נשים בג'ל לסיכוך איבר המין עשוי לסייע למגע מיני מהנה. יש להשתמש בג'ל סיכוך על בסיס מים או סיליקון ולא בג'ל על בסיס שמן שאינו נשטף בקלות ומעלה את הסיכון לזיהומים.

 

  • לגברים המשתמשים בעזרים לשיפור הזקפה – קחו זמן ללמוד את האביזרים ולהתרגל אליהם כדי למנוע לחץ שעלול לפגוע בהצלחת הזקפה ובהנאה.

 

  • במקרה של קושי בעוררות המינית – שינוי בתנוחה בעת המגע המיני עשוי לשפר את המצב.

 

  • הימנעו משתיית אלכוהול לפני מגע מיני. אמנם אלכוהול עשוי לשפר את ההרגשה הנפשית ואת העוררות המינית, אך הוא עלול לגרום לירידה חדה ברמות הסוכר בדם ולפגוע בתפקוד המיני.

 

  • אל תחששו מפנייה לטיפול לשיפור התפקוד והחשק המיני – ומומלץ בעיקר לפנות למרפאות הציבוריות לבריאות מינית.

 

  • קיימו מגע מיני כשהגוף רגוע. מאחר וסוכרת עלולה להוביל להתפתחות בלתי צפויות – מגע מיני כשהגוף במצב של רוגע, נוחות וביטחון עצמי תורם לשיפור ההנאה.

 

  • שימוש במשאבת אינסולין אינו אמור למנוע מגע מיני: ניתן לנתק את משאבת האינסולין למשך 45 דקות עד שעה לצורך מגע מיני, כשבחלק מהמקרים מומלץ ליטול מנת אינסולין קצר טווח כדי לכסות על פרק זמן זה. ניתן גם לקיים יחסי מין עם משאבת אינסולין עם צינורית ארוכה – וחשוב להיות גלוי עם הפרטנר ולעדכן אותו בקיומה של המשאבה כדי שהיא לא תנותק בטעות מהגוף בלהט היצרים.

 

  • מומלץ לשמור על היגיינת הפה: פטרת הפה והלוע היא מצב רפואי שהסיכון לו עולה אצל סוכרתיים ועלול לשבש משמעותית את היכולת לקיים יחסי מין ו/או את ההנאה מהם. שמירה על רמה מאוזנת של סוכר בדם מסייעת למנוע מצב זה.

 

  • מומלץ לשמור על היגיינת הגוף: גם איברי המין של סוכרתיים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מפטרת, מאחר והפטרייה משגשגת באזורים חשוכים, לחים וניזונה בין השאר מסוכרים.

 

  • מאחר והיפוגליקמיה קשורה גם בהתרגשות ובמאמץ, עלול להתפתח התקף היפוגליקמי בעת מגע מיני. לכן לסוכרתיים מומלץ הן על בדיקת רמות הסוכר בדם בטרם המגע המיני – למניעת התופעה, והן מומלץ שיחזיקו בסמוך למיטה שקיות סוכר למציצה שמיועדות לסוכרתיים אשר מעלות במהירות את רמות הסוכר בדם במידה ומופיעים סימנים המעידים על תחילת התקף היפוגליקמי.

 

עוררות מינית בסוכרתיים: לא מדברים על זה 

 

בעבר היה נהוג בבדיקות המעקב לסוכרתיים לבדוק סיבוכים קלאסיים של סוכרתפגיעה בראייה – רטינופתיה סוכרתית, פגיעה בזרימת הדם לרגליים וסיכון לקטיעות ופגיעה בתפקוד הכליות. כיום קווים מנחים של ארגוני הסוכרת בעולם מחייבים ביצוע תשאול בבדיקות המעקב התקופתיות גם על פגיעה בתפקוד המיני ובעיקר פגיעה בעוררות המינית, שעשויה להיות סמן מקדים יעיל להתפתחות סיבוכי סוכרת.

 

עם זאת, בפועל הנושא אינו עולה ברוב בדיקות המעקב. מחקר ישראלי מקופת חולים מאוחדת שבוצע בחמש מרפאות סוכרת באזור המרכז ופורסם בכנס בפברואר 2018, העלה כי רוב אנשי הצוות (78%) מעדיפים שהמטופלים יעלו את נושא התפקוד המיני במידה והם סובלים מבעיה כלשהי. מקרב המטופלים, מעל למחצית (54%) העידו כי בבדיקות המעקב הנושא אינו עולה לדיון.

 

בקהילה הרפואית נשמעים לאחרונה קולות גוברים לקידום המחקר בתחום הפרעות מיניות אצל סוכרתיים. בכנס השנתי ה-77 של האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA) שנערך ביוני 2017 בקליפורניה יצאה קריאה לשיפור הטיפול בתחום לרבות המלצה לרופאיהם של אנשים עם סוכרת לברר היבטים הנוגעים לפעילות המינית בביקורים במרפאות כבר מגיל 40 ולפעול להתערבות טיפולית כבר כשמופיעים תסמינים ראשונים המעידים על הפרעות מיניות.

 

 

 

* בהכנת הכתבה סייע פרופ' רפי חרותי, מומחה לרפואה שיקומית ומטפל מיני מוסמך, מנהל חטיבת השיקום במרכז רפואי שיקומי רעות בתל אביב ומנהל מרכז 'אישי' – מרכז לטיפול מיני, זוגי ופרטני בתל אביב

 

עדכון אחרון: יוני 2018