סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סוכרת והמלחמה: איך מתמודדים עם עלייה צפויה בהיקף החולים?
במציאות הנוכחית, כאשר מעל לעשירית מהאוכלוסייה הבוגרת מתמודדים עם סוכרת, ובהם כשליש מהמבוגרים מגיל 65 ומעלה – איך מתמודדים עם העלייה בתחלואה שאף צפויה להחמיר בעקבות המלחמה?
סוכרת הפכה במהלך העשורים האחרונים לגורם תמותה מוביל בישראל, ונכון לשנת 2024 הרביעי בשכיחותו אחרי סרטן, מחלות לב וקורונה. המחלה אחראית למרבית המקרים של קטיעות גפיים. כתוצאה מסיבוכים רפואיים, לכמעט מחצית מטיפולי הדיאליזה, ולכעשירית מהמקרים של עיוורון. יש סיבה לדאגה, אך גם מקום לאופטימיות.
במהלך העשורים האחרונים מספר המתמודדים עם סוכרת הכפיל את עצמו ברחבי העולם, וגם בישראל. לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות, שיעור הסוכרתיים בישראל עומד על 12 סוכרתיים לכל מאה אנשים בגילי 25 ומעלה, ואילו בקרב בני ובנות 65 ומעלה כבר מדובר בשליש מתושבי המדינה (32.8%). בחלוקה לפי מין, ניתן לראות כי בגילי 65 ומעלה, רוב הסוכרתיים הם גברים, כאשר חלקם היחסי נע בין 30% ל-40% אחוזים, בעוד שהנשים הסוכרתיות מהוות כ-27% עד 35% מקבוצת אוכלוסייה זו.
הסיבה העיקרית לכך טמונה באורח החיים היושבני שהולך ומתעצם עם השנים. חלק ניכר מההתקדמות הטכנולוגיות כיום נועדה למעשה לחסוך מאיתנו פעילויות גופניות. זאת, יחד עם התפשטות תרבות הטייק-אוואי (Take Away) וג'אנק פוד, מעלים באופן ניכר את אחוז האנשים שסובלים מהשמנה ברחבי העולם, ועל זה תוסיפו את העובדה שרוב העבודות כיום הן עבודות משרדיות בהן אנשים יושבים על כיסא במשך תשע שעות ביום בממוצע, ולא מקיימים פעילות פיזית כלשהי.
כשמצרפים את מכלול הגורמים האלה יחד, אין פלא שהשמנה הפכה לאחת המגפות הקשות ביותר של המאה ה-21, ואחת מתופעות הלוואי הנפוצות של השמנה היא התפתחות של סוכרת סוג 2. וככל שתוחלת החיים כיום גדלה, זוהי הסיבה שהשיעור הגבוה ביותר של סוכרתיים, שמרביתם סובלים מסוכרת סוג 2, הינם מהאוכלוסייה המבוגרת.
תרבות הטייק אוואי והג'אנק פוד מעליים את שיעור האנשים עם השמנה וסוכרת (צילום: Shutterstock)
צפי לעלייה בתחלואה
עם זאת, סוכרת אינה גזרת גורל. כיום קיימים גם פתרונות טכנולוגיים כמו למשל מדי סוכר רציפים ללא דקירות שמנטרים את רמות הסוכר בדם 24/7, ומסייעים לנהל את הסוכרת בצורה טובה יותר, ובזכות עבודה מאומצת של קופות החולים נראה שבשנתיים האחרונות מגמת העלייה התייצבה.
עם זאת, לא ניתן להתעלם מהשפעות המלחמה הנוכחית שפרצה לפני כמעט שנה. אחד הגורמים הידועים לסוכרת הוא סטרס. בשנה האחרונה לפי כל הדיווחים והסקרים כמות האנשים הסובלים ממצוקה נפשית עלתה בצורה חדה, ולאור כך אנו צופים שדווקא המלחמה המתמשכת תוביל לעלייה מחודשת בכמות האנשים המאובחנים מדי חודש עם סוכרת.
בנוסף, יש סוכרתיים שמצבם במהלך המלחמה החמיר, ונאלצו לעבור להשתמש באינסולין לפחות פעם ביום. לפיכך, בין הטיפולים המומלצים עבורם זה שימוש במד סוכר רציף ללא דקירות, טיפול תרופתי מותאם אישית וכמובן גם תזונה נכונה והקפדה על פעילות ספורטיבית. לצד זאת, לאור השנה האחרונה גם לטיפול במתח הנפשי יש תפקיד משמעותי בהקלת ההתמודדות עם סוכרת. גם תרגול קבוע של הרפיה של הגוף, כמו לדוגמה יוגה ומיינדפולנס, יכולים לסייע לאזן את רמות הסוכר בגוף ולשפר את איכות החיים של אנשים סוכרתיים, במיוחד בשנה הקשה הזו.
מלחמת חרבות ברזל – צפי לעלייה בהיקף המאובחנים עם סוכרת והחמרה במצב החולים (צילום: Shutterstock)
פרופ' חוליו וינשטיין הוא רופא פנימי מומחה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהל היחידה למחקרי סוכרת ויו״ר וועדת הלסינקי במרכז רפואי וולפסון