דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
סובלים מהפרעה נפשית? יש חלופה לאשפוז פסיכיאטרי מלא
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוכח מחקרית כיעיל לפתרון קשיים רגשיים והפרעות נפשיות מורכבות כחרדות, כפייתיות, פוסט טראומה ודיכאון. הכירו את התוכנית הייחודית שמציעה אשפוז יום אינטנסיבי עם מעטפת רחבה התפורה לצורכי המטופל, ומבוססת על עקרונות ה-CBT
דיכאון, חרדה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD), פוסט טראומה, התמכרויות ומצבים פסיכוטיים הם הפרעות הפוגעות באופן חמור בתפקוד היום-יומי של הסובלים מהן, ומצריכות טיפול ותמיכה על בסיס קבוע. האפשרות של טיפול נפשי בקליניקה לא תמיד מאפשרת מענה מספיק עוטף ויעיל למצבי משבר מורכבים, ומנגד – האפשרות של פנייה לאשפוז פסיכיאטרי נתפסת כהתערבות חירום במקרים קיצוניים. בשנים האחרונות קמה אפשרות ביניים של מסגרות לאשפוז יום, המאפשרות למטופל להישאר בקהילה תוך מענה אינטנסיבי יותר ומותאם לצרכיו.
בישראל קיימות כיום מגוון מסגרות לטיפול יום שנתפרות למידות המטופלים, ולפני כשנה הוקמה תוכנית ייחודית בשם "אופקים חדשים", המציעה טיפול יום אינטנסיבי עם מעטפת רחבה, ומבוססת על עקרונות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוכח מחקרית כיעיל לפתרון קשיים רגשיים והפרעות נפשיות מורכבות כחרדות, כפייתיות, פוסט טראומה ודיכאון.
"לא תמיד אפשר למצוא מעטפת טיפולית מתאימה בשירות הציבורי"
התוכנית היא פרי שיתוף פעולה בין שתי מרפאות ותיקות ומובילות בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי: מרכז "קוגנטיקה" בניהולו של ד"ר דני דרבי, פסיכולוג קליני מומחה ודוקטור למיניות האדם, ומרפאת "היבטים" בניהולו של ד"ר סרגיו מרצ'בסקי, מומחה בפסיכיאטריה. התוכנית מתקיימת בקליניקה במרכז תל אביב, ומטרתה: לאפשר למטופלים לחזור באופן המהיר והטוב ביותר לשגרה ולתפקוד מיטבי.
"מטופלים הסובלים מהפרעות קשות, שהמצב שלהם יותר מורכב רגשית או תפקודית, זקוקים למעטפת טיפולית מותאמת צרכים, ולא תמיד אפשר למצוא כזו בשירות הציבורי, וגם כשמוצאים – לפעמים נדרשת המתנה ארוכה", מסביר ד"ר מרצ'בסקי. "חלופות האשפוז שקיימות בשירות הפרטי אמנם מספקות לרוב טיפול שנתפר באופן אישי יותר למידותיו של המטופל, אבל לא מבוססות על טיפול התנהגותי-קוגניטיבי. זו החדשנות של התוכנית 'אופקים חדשים'".
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, CBT (Cognitive Behavioral Therapy) הוא אחד הטיפולים שהוכחו מחקרית כיעילים ביותר לקשיים רגשיים והפרעות מורכבות, הפוגעות באופן חמור בתפקוד. לפי גישה זו, בעיות נפשיות קשורות לפרשנויות שאנו נותנים למציאות מצד אחד, ולהרגלים התנהגותיים לא יעילים מהצד האחר. לכן, הטיפול מתמקד בתהליכים התנהגותיים ובפרשנויות קוגנטיביות הגורמות למטופל לקשיי תפקוד. המטרה היא לסייע למטופל להטמיע תהליכי התנהגות וחשיבה חדשים, שיעזרו לו לפעול אחרת כשיתקל במצבים דומים. הטיפול יוצר את הבסיס לשינוי לטווח ארוך, ומאפשר במקרים רבים איכות חיים טובה יותר והגשמה עצמית. "חשוב להבין שטיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול פעיל, לא טיפול שהמטופל פאסיבי בו, אלא טיפול ש'עושים' בו", מבהיר ד"ר דני דרבי, "כי למעשה רק האדם עצמו יכול לשנות את עצמו. הטיפול נותן כלים, אבל בלי יישומם ביום-יום, אין לכלים כל כוח טיפולי".
ליווי משפחתי ותעסוקתי בעת הצורך
מה מציעה בפועל התוכנית "אופקים חדשים" למטופלים?
"זו תוכנית טיפול אינטנסיבית שתפורה לצורכי המטופלים, ונמשכת כשלושה חודשים, חמש שעות, חמישה ימים בשבוע. התוכנית כוללת טיפול פרטני דו-שבועי, טיפול ומעקב פסיכיאטרי מוגבר ומקיף, טיפול CBT קבוצתי וסדנאות חוויתיות כמו פסיכודרמה, טיפול באמנות, טיפול במוזיקה ובתנועה, ובעת הצורך גם ליווי משפחתי ותעסוקתי. מודל העבודה בתוכנית הוא רב-תחומי, וכל הצוות מיודע ומעודכן במה שקורה בפעילויות השונות. כך מתאפשר ניטור ובקרה על התקדמות המטופל והתאמת הטיפול לצרכיו. כמו כן, מאחר שצוות טיפולי הינו רב גוני מתאפשרת התבוננות במטופל לאורך זמן ובמצבים שונים״ מסביר ד"ר דרבי.
"לעיתים יש צורך בשילוב בין טיפול CBT לבין טיפול תרופתי פסיכיאטרי. במקרים אלו 'אופקים חדשים' מאפשרת מעקב פסיכיאטרי בתדירות גבוהה להתאמת הטיפול התרופתי המיטבי לכל מטופל. בתוכנית קיימת גם אפשרות של טיפול חדשני לא תרופתי בדיכאון, טיפול ה- tDCS אותו ניתן לקבל במסגרת התוכנית".
למי בדיוק מתאימה התוכנית?
"הטיפולים מתאימים לאנשים שסובלים מהפרעה שלא מאפשרת להם תפקוד יום-יומי תקין, כזו שמפריעה להם לנהל קשרים או לעבוד, או שהתחילה כמשהו סביל והקצינה מאוד. המהות של הטיפול היא לעזור למטופלים לחזור למסלול חיים בצורה הולכת ונבנית, ובאופן המחובר ולערכים של המטופל. כל הטיפולים הם בהסכמת המטופל ומתוך התדיינות. הצלחת הטיפול היא פרי העבודה המשותפת בין צוות הטיפולי לבין המטופל עצמו".
לפרטים נוספים
ליאור5552
תסמונות פסיכיאטריות הנובעות כתוצאה מאלכוהוליזם
במהדורה הרביעית של המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי להפרעות פסיכיאטריות, הופיעה לראשונה קטגוריה הכוללת הפרעות פסיכיאטריות שהתפתחו כתוצאה מצריכת אלכוהול. כיוון שלאלכוהוליזם השפעות רבות על הפעילות המוחית, בהתאם גם ניתן לראות כי ישנן הפרעות רבות ביותר שיכולות להופיע על רקע אלכוהוליזם. בין היתר מדובר בהפרעות מצב רוח, הפרעה פסיכוטית, שיטיון, הפרעות שינה ועוד.
המאפיין המובהק של כל ההפרעות שמקורן באלכוהוליזם הוא שהן התפתחו בעקבות ההשפעה הפיזיולוגית של האלכוהול. כמו כן, בניגוד למשל להפרעה פסיכיאטרית שלא נובעת כתוצאה מאלכוהוליזם, הפרעה פסיכיאטרית הנובעת מאלכוהוליזם צפויה לחלוף גם ללא טיפול, למעט טיפול תומך, תוך מספר שבועות לאחר הפסקת השתייה.
תסמינים וסימנים פסיכיאטריים הקשורים לאלכוהול
צריכה מופרזת של אלכוהול משפיעה בצורה ישירה על הפעילות המוחית, החל מקליפת המוח הגדול (האחראית לתפקודי המוח העילאיים) וכלה בגזע המוח (שבו מצויים המרכזים החיוניים לנשימה ולקצב) וגורמת לשינויים מגוונים בכימיה של המוח ובמערכות ההורמונליות הקשורות לסוגים שונים של הפרעות פסיכיאטריות. בין היתר מדובר בהפרעות מצב רוח והפרעות חרדה שונות. אי לכך, אין כל פלא שאלכוהוליזם יכול לבוא לידי ביטוי בטווח רחב של תסמינים וסימנים פסיכיאטריים.
יתרה מזאת, במקרים רבים התופעות הפסיכיאטריות השונות הן העדות הראשונה לכך שהמטופל סובל מאלכוהוליזם וכן במקרים רבים התסמינים הפסיכיאטריים השונים מהווים את הגורם בגינו המטופל פונה לראשונה לקבלת סיוע.
חומרת התסמינים משתנה בהתאם למשך הזמן שבו סובל המטופל מאלכוהוליזם, רמת הסבילות של המטופל לאלכוהול, תדירות השימוש באלכוהול, כמויות האלכוהול הנצרכות ועוד. מובן שישנה השפעה משמעותית גם לרמת הפגיעות של המטופל מבחינה פסיכיאטרית ולנטייה שלו לסבול מתסמינים פסיכיאטריים.
בין היתר צריכת אלכוהול יכולה לגרום לאופוריה, עצבות, נטייה לרגזנות, עצבנות, פגיעה בכושר השיפוט ואפילו להוביל לתסמינים המזכירים במידה רבה תסמינים של הפרעת אישיות אנטי חברתית.
התסמינים והסימנים הפסיכיאטריים משתנים גם כן, בהתאם למועד האחרון שבו המטופל צרך אלכוהול ובהתאם למועד שבו בוצעה האבחנה. כך לדוגמה, אם המטופל נמצא תחת השפעת אלכוהול וניכרים בו סימנים של דיכאון מג'ורי, ייתכן מאוד שלאחר שיתפכח, יפגין סימנים של חרדה ואפילו פאניקה.
מעבר להשפעה הפרמקולוגית הישירה של אלכוהול על התפקוד המוחי, יש לזכור כי ישנם גם גורמי מתח רבים הקשורים לאלכוהוליזם, שעשויים להשפיע על התסמינים הפסיכיאטריים. הכוונה היא למשל לבעיות פיננסיות, בעיות בין אישיות ואפילו בעיות חוקיות כמו נהיגה תחת השפעת אלכוהול. כל הגורמים הנ"ל עשויים לתרום להגברת תחושת החרדה, העצבות והייאוש.
1לביאה
טופלתי בעברי אצל דר מרצבסקי ,
רק מילים טובות !!!
מומלץ בלב שלם !!!
בתחילה לא התחברתי לCBT ,לא ידעתי מה זה כלל,
אך ישבתי ושמעתי מוצא פיו במשך חודש ימים .
פתאום נפל האסימון במוח,
והתחברתי.
לאיש והאגדה Cbt דר מרצבסקי!
הצטערתי כשהטיפול (כ5 חודשי טיפול אינטנסיביים ומהנים יחדיו) הסתיים ,
אך שמחתי להתחיל בחיים ,מצויידת בתיק של כלים שימושיים משניי חיים.
ומאז ,שנים אחרי ....
לא שוכחת ,משתמשת בCBT כבר בלי להרגיש בחיי.
הרבה יותר מאושרת ,נושמת לרווחה ,פעילה ,
אמא מדהימה ומעריכה כל יום ביומו את עצמי , העוגנים שבחיי , וההזדמנות הגדולה שהוענקה לי !
משה96
היתי מעונין מאוד שתחזרו אלי.0525290989