מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותסובלים מדלקת מפרקים שגרונתית? נסו לאכול יותר דגים

סובלים מדלקת מפרקים שגרונתית? נסו לאכול יותר דגים

מחקר: באנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית שצורכים דגים פעמיים בשבוע לפחות המחלה נוטה להיות פחות פעילה ותסמיניה פחות קשים


צריכה של דגים לפחות פעמיים בשבוע נקשרה לפעילות מחלה נמוכה באופן משמעותי (צילום: shutterstock)
צריכה של דגים לפחות פעמיים בשבוע נקשרה לפעילות מחלה נמוכה באופן משמעותי (צילום: shutterstock)

דלקת מפרקים שגרונתית היא מחלה כרונית אוטואימונית הגורמת לכאב, רגישות, נוקשות, נפיחות ומגבלות תנועה ותפקוד של מפרקים רבים. כעת מחקר חדש מצביע על שינוי תזונתי שעשוי להפחית את תסמיני המחלה – צריכת דגים באופן קבוע, לפחות פעמיים בשבוע.

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research כלל 176 עם דלקת מפרקים שגרונתית. החוקרים מאוניברסיטאות Brigham and Women’s והרווארד בבוסטון בחנו את צריכת הדגים של הנבדקים באמצעות שאלונים מפורטים על התזונה שלהם בשנה האחרונה וסווגו את הנבדקים לקבוצות בהתאם לצריכת הדגים (הלא מטוגנים) שלהם: פחות מפעם בחודש, פחות מפעם בשבוע עד פעם בחודש, פעם בשבוע או פעמיים בשבוע לפחות.

 

פעילות המחלה של הנבדקים הוערכה לפי המדד DAS28-CRP, המשקלל דלקתיות וכאבים ונפיחות במפרקים. המדד החציוני בקרב הנבדקים היה 3.5.

 

שליש מההשפעה של התרופה מטוטרקסט

 

בניתוח הנתונים החוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, לרבות מין, גיל, מידת ההשמנה של הנבדקים, עישון, השכלה, שימוש בתוספי שמן דגים, טיפול תרופתי, משך הזמן בו הנבדקים מתמודדים עם דלקת המפרקים, צריכת הקלוריות של הנבדקים ומאפיינים נוספים הקשורים לבריאותם.

 

נמצא כי בהשוואה לנבדקים שאכלו דגים פחות מפעם בחודש, צריכה של דגים לפחות פעמיים בשבוע נקשרה לפעילות מחלה נמוכה באופן משמעותי - ב-0.48. עוד חישבו החוקרים כי כל מנה נוספת של דגים בשבוע קשורה להפחתה של מדד פעילות המחלה DAS28-CRP באופן משמעותי - ב-0.18.

 

החוקרים מסבירים כי ההטבות הבריאותיות המתקבלות מצריכת דגים מיוחסות בעיקר להשפעות נוגדות הדלקת של חומצות שומן מסוג אומגה 3. לדבריהם, מדובר בהשפעה גדולה – כשליש מההשפעה הצפויה של הטיפול הסטנדרטי לדלקת מפרקים שגרונתית – התרופה מטוטרקסט.

 

האם צריכת דגים תסייע לאנשים עם דלקת מפרקים?

 

מדובר במחקר תצפיתי וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר של סיבה ותוצאה. ייתכן שמשתנים שהחוקרים לא הצליחו לנטרל בניתוח הנתונים השפיעו על הממצאים. כך לדוגמה, ייתכן שאנשים שאוכלים דגים נוטים להקפיד על היבטים אחרים של אורח חיים בריא שעשויים להשפיע על פעילות המחלה.

 

כדי להוכיח שצריכת דגים אכן מפחיתה בפני עצמה את פעילות המחלה נדרשים מחקרים נוספים, ובמיוחד מחקרים התערבותיים בהם מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית יחולקו לקבוצות בעלות מאפיינים דומים שיתבקשו להקפיד על תזונה דומה עם כמויות שונות של דגים ויהיו במעקב קבוע להערכת פעילות המחלה.

 

אבל לא חייבים לחכות. מומלץ להעלות את צריכת הדגים בתזונה ולבחון כיצד מהלך זה ישפיע על התסמינים. גם אם לא קיימת השפעה ישירה של צריכת דגים על פעילות המחלה, צריכת דגים עשויה להיטיב עם הבריאות של הסובלים מדלקת מפרקים במובנים רבים, מאחר שזו נקשרה להטבות בריאותיות רבות, לרבות הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם – שמטופלים עם דלקת מפרקים נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בהן וכן שמירה על משקל תקין – בעוד שעודף משקל עשוי להשפיע על פעילות המחלה.

 

 

Arthritis Care & Research, 2017; DOI: 10.1002/acr.23295

 

חיים-דחבש
28/06/17 15:38

יכול להיות שעקב זה שהמשתתפים במחקר לא אכלו בשר שידוע שבשרים מעלים גורמי דלקת, ובדגים יש אומגה 3 השילוב יוצר השפעה חיובית.