נשימה
מנהלי קהילה
סובלים מאלרגיה? זה דווקא סימן טוב
מומחים: אלרגיות עשויות להיות סימן שמערכת החיסון שלנו פועלת ומגנה עלינו מפני סכנות
האף נוזל, העיניים מגרדות ואתם לא מפסיקים להתעטש? מאמר חדש שפורסם בכתב העת Nature אולי ינחם אתכם. מומחים מאוניברסיטת ייל טוענים כי אלרגיות הן תוצאה של הדרך בה הגוף שלנו מגן עלינו מפני חומרים מזיקים בסביבה ושהן מסמנות שמערכת החיסון מתפקדת.
הגישה המקובלת רואה אלרגיות כתוצאה מזיקה של תגובה חיסונית שמכוונת לא נכון. במאמר החדש המומחים מציגים תיאוריה לפיה לתגובה האלרגית תפקיד חשוב בהגנה מפני חומרים סביבתיים רעילים ושהיא מיטיבה עמנו.
המומחים מסבירים כי לבני אדם שני סוגים של תגובות חיסוניות: הסוג הראשון והמוכר יותר, מספק הגנה מפני וירוסים, פטריות וחיידקים. מדובר בהגנה אקטיבית בה תאי מערכת החיסון משמידים את הפולשים.
הנושא במאמר הוא הסוג השני של תגובה חיסונית, שלדברי המומחים במקור יועד נגד פרזיטים גדולים כמו תולעים והתפתח עם הזמן באופן שיגן עלינו ממגוון מזהמים סביבתיים. מדובר בתגובה חיסונית שנאבקת במגוון מפגעים סביבתיים – מזהמים הנישאים באוויר כמו אדי דיזל, רעלנים שונים וכימיקלים – באמצעות כלי נשק שונים לחלוטין, פסיביים יותר - בעיקר חסימה והדיפה.
אף נוזל יפלוט החוצה את המזהמים שאנו נושמים וכך יעשו גם עיטוש ושיעול. הדלקתיות באף תחסום – לפחות באופן חלקי – את כניסת עוד מהמזהמים הללו מלחדור לגוף ולגרום לנזק. גירוד מקדם הסרת רעלנים מהעור. אבקנים לא יפגעו בכם, אך הם מותקפים מכיוון שהגוף מזהה אותם כפולש, בדיוק כמו הכימיקלים.
תגובות כאלה גם מסמנות לנו להתרחק מסביבות מסוכנות בהן יש צמחים רעילים כמו סרפד ארסי או חרקים עוקצים.
אותו מנגנון אחראי גם לדלקתיות מסביב לנשיכת חרק, דלקתיות שיכולה למנוע מקרצייה או יתוש לחדור לכלי דם, אם העור מגיב מספיק מהר. זה לא רק ימנע את יניקת הדם, זה גם עשוי למנוע את המעבר של פתוגנים מסוכנים כמו למשל מלריה.
(דלקתיות מסביב לעקיצה יכולה למנוע מיתוש לחדור לכלי דם. צילום: Shutterstock)
המומחים מסבירים כי למרות שהתגובות של הגוף מציקות, הסובלים צריכים להרגיש טוב לגבי זה, מכיוון שמשמעות הדבר שהגוף מפחית חשיפה לחומרים שמזיקים לנו.
בספרות המדעית קיימים אף רמזים לכך שלאנשים הנוטים לאלרגיות סיכון נמוך יותר לפתח סרטן. לדברי המומחים, יש בכך היגיון מכיוון שאם קיים חומר רעיל בסביבה שעלול להיות מסרטן, הסובלים מאלרגיות עשויים להיות מוגנים טוב יותר מפניו.
ומה לגבי חומרים שאינם מזיקים? ייתכן כי הגוף מזהה אותם כדומים לחומרים מזיקים, ייתכן כי הגוף פיתח רגישות יתר ועלול גם להיות מצב שאדם יפתח אלרגיה לחומרים רק בגלל שהגוף זוכר אותם כקשורים לחומרים מזיקים. כך למשל, אדם יכול לפתח אלרגיה לביצים לאחר שאכל פעם ביצה בסביבה מזוהמת, והגוף זוכר באמצעות רמזים, כמו ריחות או טעמים, כי המזון הזה קשור למשהו מזיק.
התיאוריה החדשה מותירה יותר שאלות משהיא עונה עליהן ונדרשים מחקרים רבים כדי לאושש אותה. אבל אם היא נכונה וגם אם היא לא, ברגע שנפסקת החשיפה לאלרגן, הסימפטומים של האלרגיה נעלמים. לכן המומחים ממליצים להימנע ממגע עם אלרגנים כמה שניתן.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
נעמי
הדרך הטבעית (שלטון) רואה באלרגיה תגובה שגויה של הגוף בזיהוי חומר מסויים. דרכו של הגוף היא להתגונן ממשהו שעלול לפגוע בו, אבל יש דרך לתקן את התגובה השגויה - תזונה טבעית-צמחונית משפרת את מערכת החיסון, ומאפשרת לגוף להתמודד עם חומרים שכיום פוגעים בו.