מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותנשים עם סוכרת בגיל המעבר בסיכון גבוה להפרעות שינה

נשים עם סוכרת בגיל המעבר בסיכון גבוה להפרעות שינה

מחקר אמריקאי מצא כי אצל נשים סוכרתיות מבוגרות עם הפסקת וסת – הפרעות שינה הן אחד הביטויים המשמעותיים לתופעות גיל המעבר, ואלו עלולות להוביל להחמרה במצב החולות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

גיל המעבר (מנופאוזה) מוגדר ברפואה אצל נשים במועד הפסקת הווסת, לאחר תקופת הפוריות, ומופיע אצל רוב הנשים סביב גיל 49-48.

 

בגיל זה חלה ירידה בהפרשת הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, שמלווה בתסמינים אופייניים, לרבות גלי חום, כאבי מפרקים, מתח שרירים מוגבר, יובש בנרתיק, יובש בעור, החמרת אלרגיות וכן מצוקה נפשית, לרבות רגישות יתר וחוסר סובלנות, שינויים במצב הרוח, התקפי בכי, התקפי חרדה, קשיי זיכרון וריכוז, הרגשת עצבות ודיכאון ועייפות קיצונית.

 

עתה מצא מחקר אמריקאי כי אחד התסמינים המאפיינים ביותר את גיל המעבר אצל נשים שמאובחנות עם סוכרת סוג 2 הוא דווקא הפרעות שינה. המחקר מצא כי נשים סוכרתיות בגיל המעבר סובלות מתסמינים של הפרעות שינה בשכיחות גבוהה יותר, באופן שעלול להחמיר את מחלתן ולהוביל להתפתחות סיבוכי סוכרת.

 

מתעוררות יותר בלילה

 

החוקרים מבתי הספר לסיעוד באוניברסיטת דיוק בדרום קרוליינה ובאוניברסיטת פנסילבניה בדקו מדגם של 164 נשים סביב גיל המעבר בגילי 60-40 במסגרת שאלון שהופץ כסקר לאומי. מכלל המדגם, 62 נשים – מעל לשליש (37.8%) – אובחנו עם סוכרת סוג 2. כמו כן, רוב הנשים במדגם (59.7%) היו עם עודף משקל או השמנת יתר.

 

ככלל, נמצא כי בקרב נשים שלא אובחנו עם סוכרת, התסמינים העיקריים שמאפיינים את גיל המעבר כללו שינויים בראייה (45.1%), עייפות (42.2%), חרדה (39.2%), יקיצות לילה לצורך מתן שתן (34.3%), ערפול (29.4%), הזעת יתר בלילה (28.4%), כאבי ראש (20.6%) ועיכוב בהחלמה מפצעים וחתכים בעור (7.8%).

 

לעומת זאת, אצל נשים סוכרתיות תועדו תסמינים של גיל המעבר שקשורים בפגיעה באיכות השינה בהיקף נרחב יותר, לרבות עייפות (64.5%), ערפול (53.2%), תכיפות במתן שתן (50%), חרדה (46.8%), שינויים בראייה (45.2%), כאבי ראש (29%), הזעת יתר בלילה (25.8%) ועיכוב בהחלמה מפצעים וחתכים בעור (17.7%). שכיחות גבוהה יותר ברמה מובהקת תועדה בקרב הסוכרתיות לתסמיני עייפות, ערפול ותכיפות במתן שתן.

 

בממוצע, נשים ללא סוכרת דיווחו בממוצע על 22 תסמינים של גיל המעבר בהשוואה ל-33 תסמינים בקרב נשים סוכרתיות.

 

ניתוח סטטיסטי העלה כי נשים סוכרתיות שנכללו במדגם דיווחו בממוצע על 10 תסמינים בממוצע שקשורים לשינה, בהשוואה ל-7 תסמינים אצל נשים אחרות. כמעט מחצית מהנדשים הסוכרתיות בגיל המעבר דיווחו על תסמינים הקשורים לשינה, בהשוואה לרבע מהנשים ללא סוכרת.

 

המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2019 של כתב העת Menopause.

 

החמרה במצב הסוכרת

 

ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שמצביעות על קשר בין השינויים ההורמונאליים שמאפיינים את גיל המעבר לבין פגיעה באיכות השינה של נשים, בעיקר על רקע גלי חום ליליים. מחקרים אומדים הפרעות בשינה בקרב 42% עד 60% מהנשים בגיל המעבר. אצל נשים סוכרתיות – הפרעות שינה שמאפיינות את גיל המעבר עלולות להחמיר. כך, למשל, מאחר ונשים רבות עם סוכרת מפתחות שלפוחית רגיזה ודחיפות במתן שתן – הן עשויות לקום באמצע הלילה מספר פעמים, באופן שעלול לפגוע באיכות שנתן.

 

כמו כן, קיים מעגל קסמים מסוכן – מאחר והפרעות שינה בקרב סוכרתיות בגיל המעבר עשויות מצדן להחמיר את מצב הסוכרת. כך, לפי החוקרים, אצל נשים עם סוכרת שמתמודדות עם הפרעות שינה בגיל המעבר – קיימת עייפות יתר במשך היום שעשויה להיות מפורשת בטעות כהתקף היפוגליקמיה ולהוביל לצריכה קלורית עודפת שעלולה להעלות את רמות הסוכר בדם ולהוציא את המטופלת מאיזון. ככלל, שינה באיכות טובה מומלצת כיום על ידי רוב רופאי הסוכרת כאמצעי הקשור באורח חיים בריא למניעת סיבוכי סוכרת.

 

החוקרים מונים מספר סיבות אפשריות לקשר בין סוכרת בגיל המעבר אצל נשים לבין הפרעות שינה. ראשית, תרופות לסוכרת עשויות להעצים תסמינים של הפרעות שינה. כך, למשל, מטפורמין שמהווה תרופה נפוצה לטיפול בסוכרת סוג 2 בעיקר בשלבים הראשונים – כרוך בתופעות לוואי של שיבושים בשינה.  בנוסף, סוכרת מעלה את הסיכון לתסמונת הרגליים חסרות המנוחה (Restless Leg Syndrome), ככל הנראה על רקע נוירופתיה סוכרתית – ותסמונת זו מלווה בהפרעות שינה. גם תסמינים של סוכרת עשויים לשבש את איכות השינה, לרבות כאמור תכיפות במתן שתן, וכן תחושת צמא מוגברת – כתוצאה מהיפוגליקמיה או היפרגליקמיה, כאבי ראש, רעב, וכן הזעות וחרדה על רקע היפוגליקמיה.

 

בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס קראה החוקרת הראשית יון-אוק אים (Eun-Ok Im) מאוניברסיטת דיוק לנשים בגיל המעבר שסובלות מהפרעות שינה "להיוועץ עם הרופא המטפל כדי לבדוק האם ההפרעות עשויות להעיד על מחלה כלשהי, ובייחוד על סוכרת". החוקרת וצוותה בוחנות בימים אלה טכנולוגיה להגברת הפעילות הגופנית המסייעת להפרעות שינה של נשים בגיל המעבר, ועל רקע הממצאים מבקשות לפתח אותה גם באופן ספציפי עבור סוכרתיות. לדבריהן, פעילות גופנית קבועה עשויה לסייע לצמצם נטייה לצבירת משקל עודף ולשיבושים בפרופיל השומנים שמלווים תהליכי הזדקנות ומעבר לגיל המעבר.

 

ממצאי המחקר משיקים גם לעבודות אפידמיולוגיות שמצביעות על כך שלפני גיל 60 – שיעורי הסוכרת גבוהים יותר בקרב גברים, אולם בגילי ה-60 וה-70 שכיחים יותר אצל נשים – מה שעשוי להעיד על כך ששינויים הורמונאליים עם העלייה בגיל עשויים להעלות את הסיכון להתפתחות סוכרת אצל נשים לאחר גיל המעבר. החוקרים קוראים להמשך מחקר בתחום כמו גם להקפדה על אורח חיים בריא של נשים סוכרתיות – בעיקר לאחר גיל המעבר – להפחתת הסיכון להפרעות שינה ולהתפתחות סיבוכי סוכרת.

 

 

Menopause, DOI: 10.1097/GME.0000000000001383