סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
נשים עם סוכרת בגיל המעבר בסיכון גבוה להפרעות שינה
מחקר אמריקאי מצא כי אצל נשים סוכרתיות מבוגרות עם הפסקת וסת – הפרעות שינה הן אחד הביטויים המשמעותיים לתופעות גיל המעבר, ואלו עלולות להוביל להחמרה במצב החולות
גיל המעבר (מנופאוזה) מוגדר ברפואה אצל נשים במועד הפסקת הווסת, לאחר תקופת הפוריות, ומופיע אצל רוב הנשים סביב גיל 49-48.
בגיל זה חלה ירידה בהפרשת הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, שמלווה בתסמינים אופייניים, לרבות גלי חום, כאבי מפרקים, מתח שרירים מוגבר, יובש בנרתיק, יובש בעור, החמרת אלרגיות וכן מצוקה נפשית, לרבות רגישות יתר וחוסר סובלנות, שינויים במצב הרוח, התקפי בכי, התקפי חרדה, קשיי זיכרון וריכוז, הרגשת עצבות ודיכאון ועייפות קיצונית.
עתה מצא מחקר אמריקאי כי אחד התסמינים המאפיינים ביותר את גיל המעבר אצל נשים שמאובחנות עם סוכרת סוג 2 הוא דווקא הפרעות שינה. המחקר מצא כי נשים סוכרתיות בגיל המעבר סובלות מתסמינים של הפרעות שינה בשכיחות גבוהה יותר, באופן שעלול להחמיר את מחלתן ולהוביל להתפתחות סיבוכי סוכרת.
מתעוררות יותר בלילה
החוקרים מבתי הספר לסיעוד באוניברסיטת דיוק בדרום קרוליינה ובאוניברסיטת פנסילבניה בדקו מדגם של 164 נשים סביב גיל המעבר בגילי 60-40 במסגרת שאלון שהופץ כסקר לאומי. מכלל המדגם, 62 נשים – מעל לשליש (37.8%) – אובחנו עם סוכרת סוג 2. כמו כן, רוב הנשים במדגם (59.7%) היו עם עודף משקל או השמנת יתר.
ככלל, נמצא כי בקרב נשים שלא אובחנו עם סוכרת, התסמינים העיקריים שמאפיינים את גיל המעבר כללו שינויים בראייה (45.1%), עייפות (42.2%), חרדה (39.2%), יקיצות לילה לצורך מתן שתן (34.3%), ערפול (29.4%), הזעת יתר בלילה (28.4%), כאבי ראש (20.6%) ועיכוב בהחלמה מפצעים וחתכים בעור (7.8%).
לעומת זאת, אצל נשים סוכרתיות תועדו תסמינים של גיל המעבר שקשורים בפגיעה באיכות השינה בהיקף נרחב יותר, לרבות עייפות (64.5%), ערפול (53.2%), תכיפות במתן שתן (50%), חרדה (46.8%), שינויים בראייה (45.2%), כאבי ראש (29%), הזעת יתר בלילה (25.8%) ועיכוב בהחלמה מפצעים וחתכים בעור (17.7%). שכיחות גבוהה יותר ברמה מובהקת תועדה בקרב הסוכרתיות לתסמיני עייפות, ערפול ותכיפות במתן שתן.
בממוצע, נשים ללא סוכרת דיווחו בממוצע על 22 תסמינים של גיל המעבר בהשוואה ל-33 תסמינים בקרב נשים סוכרתיות.
ניתוח סטטיסטי העלה כי נשים סוכרתיות שנכללו במדגם דיווחו בממוצע על 10 תסמינים בממוצע שקשורים לשינה, בהשוואה ל-7 תסמינים אצל נשים אחרות. כמעט מחצית מהנדשים הסוכרתיות בגיל המעבר דיווחו על תסמינים הקשורים לשינה, בהשוואה לרבע מהנשים ללא סוכרת.
המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2019 של כתב העת Menopause.
החמרה במצב הסוכרת
ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שמצביעות על קשר בין השינויים ההורמונאליים שמאפיינים את גיל המעבר לבין פגיעה באיכות השינה של נשים, בעיקר על רקע גלי חום ליליים. מחקרים אומדים הפרעות בשינה בקרב 42% עד 60% מהנשים בגיל המעבר. אצל נשים סוכרתיות – הפרעות שינה שמאפיינות את גיל המעבר עלולות להחמיר. כך, למשל, מאחר ונשים רבות עם סוכרת מפתחות שלפוחית רגיזה ודחיפות במתן שתן – הן עשויות לקום באמצע הלילה מספר פעמים, באופן שעלול לפגוע באיכות שנתן.
כמו כן, קיים מעגל קסמים מסוכן – מאחר והפרעות שינה בקרב סוכרתיות בגיל המעבר עשויות מצדן להחמיר את מצב הסוכרת. כך, לפי החוקרים, אצל נשים עם סוכרת שמתמודדות עם הפרעות שינה בגיל המעבר – קיימת עייפות יתר במשך היום שעשויה להיות מפורשת בטעות כהתקף היפוגליקמיה ולהוביל לצריכה קלורית עודפת שעלולה להעלות את רמות הסוכר בדם ולהוציא את המטופלת מאיזון. ככלל, שינה באיכות טובה מומלצת כיום על ידי רוב רופאי הסוכרת כאמצעי הקשור באורח חיים בריא למניעת סיבוכי סוכרת.
החוקרים מונים מספר סיבות אפשריות לקשר בין סוכרת בגיל המעבר אצל נשים לבין הפרעות שינה. ראשית, תרופות לסוכרת עשויות להעצים תסמינים של הפרעות שינה. כך, למשל, מטפורמין שמהווה תרופה נפוצה לטיפול בסוכרת סוג 2 בעיקר בשלבים הראשונים – כרוך בתופעות לוואי של שיבושים בשינה. בנוסף, סוכרת מעלה את הסיכון לתסמונת הרגליים חסרות המנוחה (Restless Leg Syndrome), ככל הנראה על רקע נוירופתיה סוכרתית – ותסמונת זו מלווה בהפרעות שינה. גם תסמינים של סוכרת עשויים לשבש את איכות השינה, לרבות כאמור תכיפות במתן שתן, וכן תחושת צמא מוגברת – כתוצאה מהיפוגליקמיה או היפרגליקמיה, כאבי ראש, רעב, וכן הזעות וחרדה על רקע היפוגליקמיה.
בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס קראה החוקרת הראשית יון-אוק אים (Eun-Ok Im) מאוניברסיטת דיוק לנשים בגיל המעבר שסובלות מהפרעות שינה "להיוועץ עם הרופא המטפל כדי לבדוק האם ההפרעות עשויות להעיד על מחלה כלשהי, ובייחוד על סוכרת". החוקרת וצוותה בוחנות בימים אלה טכנולוגיה להגברת הפעילות הגופנית המסייעת להפרעות שינה של נשים בגיל המעבר, ועל רקע הממצאים מבקשות לפתח אותה גם באופן ספציפי עבור סוכרתיות. לדבריהן, פעילות גופנית קבועה עשויה לסייע לצמצם נטייה לצבירת משקל עודף ולשיבושים בפרופיל השומנים שמלווים תהליכי הזדקנות ומעבר לגיל המעבר.
ממצאי המחקר משיקים גם לעבודות אפידמיולוגיות שמצביעות על כך שלפני גיל 60 – שיעורי הסוכרת גבוהים יותר בקרב גברים, אולם בגילי ה-60 וה-70 שכיחים יותר אצל נשים – מה שעשוי להעיד על כך ששינויים הורמונאליים עם העלייה בגיל עשויים להעלות את הסיכון להתפתחות סוכרת אצל נשים לאחר גיל המעבר. החוקרים קוראים להמשך מחקר בתחום כמו גם להקפדה על אורח חיים בריא של נשים סוכרתיות – בעיקר לאחר גיל המעבר – להפחתת הסיכון להפרעות שינה ולהתפתחות סיבוכי סוכרת.