מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותנשאי הפטיטיס C בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן

נשאי הפטיטיס C בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן

מחקר אמריקאי נרחב מזהה עלייה בסיכון לגידולים סרטניים רבים בקרב אנשים עם דלקת נגיפית של הכבד מסוג C


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחלת הפטיטיס C, או בשמה העברי: דלקת כבד נגיפית מסוג C, מהווה מחלה זיהומית מדבקת הנגרמת על ידי וירוס, המשפיעה על תפקודי כבד ועלולה להוביל להצטלקות הכבד (פיברוזיס) ושחמת הכבד, עד כדי הצורך בהשתלת כבד מצילת חיים. המחלה המאובחנת בבדיקות מעבדה, שכיחה בעולם המערבי, ובישראל מוערך כי סובלים ממנה 140 אלף איש - שרובם אינם מודעים לה כיוון שטרם פיתחו תסמינים.

 

מחקר חדש מצא כי הידבקות בנגיף ההפטיטיס C גם מעלה את הסיכון להתפתחות סוגים רבים של סרטן.

 

המחקר האמריקאי שהוצג באפריל 2015 בכנס של החברה האירופית לחקר הכבד (EASL) שנערך בווינה שבאוסטריה, נסמך על נתונים שנאספו רטרוספקטיבית באחד ממבטחי הבריאות הגדולים בארה"ב, קייזר פרמננטה, המבטח 3.5 עד 4 מיליון איש. ניתוח הנתונים הקיף את מאגר המבוטחים הבוגרים בארגון בין השנים 2008 ל-2012 וכלל 145,210 שנות חיים למבוטחים המאובחנים עם הפטיטיס C ו-13,948,826 שנות חיים למבוטחים ללא הפטיטיס C. בקבוצת המחקר - אנשים עם הפטיטיס C - נמנו 2,213 חולי סרטן מכל הסוגים לאורך חמש שנות המחקר וכן 1,654 חולי סרטן ללא חולים בסרטן הכבד - המהווה את אחד הסיבוכים המוכרים של הפטיטיס C. בקבוצת הביקורת - אנשים ללא הפטיטיס C - אובחנו 84,419 חולי סרטן ו-83,795 חולים כשסרטן הכבד הוצא מהרשימה.

 

ככלל, בכל סוגי הסרטן יחד הסיכון למחלה בקבוצת המאובחנים עם נגיף הפטיטיס C היה גבוה פי 2.52. גם לאחר הוצאת סרטן הכבד מהחישוב היה הסיכון לסרטן בקבוצת נשאי הנגיף גבוה ב-90% בהשוואה לאנשים שאינם נשאי הנגיף.

 

הסיכון לסרטן הכבד בקרב נשאי הפטיטיס C היה גבוה פי 68.05 בהשוואה לקבוצת הביקורת – ממצא שלא התקבל בהפתעה מאחר וידוע שהפטיטיס C הפוגע בכבד עלול לחולל גם סרטן הכבד. אולם במחקר אובחן סיכון גבוה ב-83% עד פי 3.63 בקרב נשאי הפטיטיס C לפתח סוגים רבים נוספים של סרטן, לרבות סוגי סרטן שכיחים כמו סרטן השד וסרטן הערמונית.

 

סוגי הסרטן השכיחים ביותר שנמצאו בסיכון עודף בקבוצת נשאי הפטיטיס C, פרט לסרטן הכבד, היו סרטן הלימפומה שאינה הודג'קין בסיכון גבוה פי 3.63, סרטן הכליה בסיכון גבוה פי 3.27, סרטן הקיבה בסיכון גבוה פי 3.1, סרטן מיאלומה (מח עצם) בסיכון גבוה פי 2.93, סרטן ראש-צוואר בסיכון גבוה פי 2.85, סרטן הלבלב בסיכון גבוה פי 2.74, סרטן הריאה בסיכון גבוה פי 2.38, סרטן הוושט בסיכון גבוה פי 2.34, סרטן הערמונית בסיכון גבוה ב-98% וסרטן המעי הגס והחלחולת בסיכון גבוה ב-93%. 

 

כמו כן, נשאי הפטיטיס C אובחנו עם סרטן בגיל 61.8 בממוצע, גיל צעיר יותר בהשוואה לגיל הממוצע בקרב אלו שאינם נשאים  – 63.5 שנים.

 

משפיעים אפשריים: אלכוהול, עישון והשמנה

 

החוקרת הראשית, ליסה ניברג (Nyberg) אמרה לסוכנויות ההודעות כי הממצאים מצביעים על סרטן כאחת מהתופעות החוץ כבדיות (extrahepatic) של נגיף ההפטיטיס C, אם כי יש לפרש אותם בזהירות, וייתכן וקיימים גורמים מערפלים המגדילים את עוצמת הסיכון הנוסף. עם זאת, במחקר זוהה סיכון עודף לסרטן גם לאחר נטרול השפעתם של גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כגון צריכה מוגברת של אלכוהול, עישון, השמנה (BMI מעל 30 יחידות) וסוכרת, הידועים כגורמי סיכון לסרטן ושכיחים יותר בקרב אנשים שנדבקו בהפטיטיס C.

 

מחקרים בעבר כבר אמדו את הקשר בין הפטיטיס C לסוגים ספציפיים של סרטן מעבר לסרטן הכבד, ובייחוד סרטן הלימפומה שאינה הודג'קין. מחקר מצרפת שפורסם באוגוסט 2010 העלה כי הפטיטיס C מעלה את הסיכון לסרטן השד ברמה מתונה בלבד, כשהמחלה זוהתה בקרב 5.8% מהנשאיות של הפטיטיס C, בהשוואה ל-4.7% בקבוצת הביקורת. עם זאת, מחקר שנסמך על מאגר הסרטן הלאומי של טייוואן העלה בשנת 2011 כי לנשאיות הפטיטיס C סיכון גבוה פי 2 יותר לפתח סרטן שד בגיל צעיר, מתחת לגיל חמישים.

 

התהליכים הביולוגיים שמחזקים את הקשר בין הפטיטיס C לסרטן בכללותו עדיין אינם ידועים לאשורם, אך המדע כבר פיצח מנגנונים של תהליכים המובילים לסרטן כבד בקרב נשאים, לרבות יצירה של הצטלקויות בכבד על ידי הנגיף, שאותם מנסה הכבד לתקן על ידי יצירת תאים חדשים, אולם הגברת כוח ייצור התאים טומנת בחובה סיכון עודף לכך שתתפתח מוטציה כלשהי ויתפתחו תאים סרטניים שאינם תקינים, מה שיוביל להתפתחות גידול מסכן חיים.

 

צוות החוקרים הנוכחי מדגיש את הצורך להעלות את המודעות לקשר בין סוגי המחלות השכיחות – הפטיטיס C וסרטן, ולשקול לכוון פעולות של הקפדה על אורח חיים מונע סרטן ובדיקות לגילוי מוקדם ביתר שאת בקרב נשאי הפטיטיס C שאובחנו כקבוצת סיכון.

 

בשנה החולפת נכנסו לסל הבריאות הממלכתי בישראל תרופות פורצות דרך המסוגלות להכחיד את המחלה, ומיועדות לחולים עם וירוס מסוג גנוטיפ אחד, הנפוץ בארץ, שאחראי על מעל ל-60% מההדבקות במדינות המערב.

 

 

Nyberg, L. (2015). Increased Cancer Rates in Patients with Chronic Hepatitis C, EASL