מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
נראה שלא כדאי לאכול צ'יפס
האקרילאמיד שנוצר בטיגון יכול להזיק גם למצב הלב
מחקר פולני הראה כי צריכה ממושכת של אקרילאמיד עלולה לסכן גם את בריאות הלב. האקרילאמיד קיים במוצרי מזון שונים כגון דגנים אבל בעיקר במטוגנים כמו בצ'יפס. במחקר השתתפו 14 מתנדבים בריאים אשר צרכו 160 גרם צ'יפס (מכיל 157 מיקרוגרם של אקרילאמיד), במשך ארבעה שבועות. לאחר ארבעת השבועות נמצאה בגופם עלייה בריכוז סמני דלקתיות ובייצור אנטיאוקסידנטים האחראים על סילוקו של האקרילאמיד מן הגוף והמעידים על היווצרות מצב דלקתי בעייתי. הממצאים הוכיחו כי צריכה ממושכת של מוצרי מזון המכילים רמה גבוהה של אקרילאמיד מגבירה את הסיכון למצב דלקתי ולמחלות לב.
Am J Clin Nutr. 2009, 89(3), 773-777
עכשו מנסים לפתח שיטות להפחתת האקרילאמידים בצ'יפס. ראשית חשוב לא להשחים אותם יותר מדי שכן האקרליאמיד נוצר בטיגון וגם מצאו שתוספת האנזים אספריגנאז לתפוחי האדמה מפחיתה משמעותית את ריכוז האקרילאמיד שנוצר. בינתיים רק בניסויים.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט