מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותנערות עם סוכרת סוג 2 בסיכון מוגבר לתסמונת השחלות הפוליציסטיות

נערות עם סוכרת סוג 2 בסיכון מוגבר לתסמונת השחלות הפוליציסטיות

עוד נזק של השמנה אצל מתבגרות: חוקרים מקנדה מצאו כי צעירות שמאובחנות בנערותן עם סוכרת סוג 2 נמצאות בסיכון גבוה לתסמונת שמתבטאת באי סדירות במחזור החודשי והפרעות פריון בהמשך החיים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עם העלייה בממדי ההשמנה על רקע אורח החיים המערבי, צריכת מזון מהיר והעדר פעילות גופנית – חל גידול בהיקף המתבגרים שמפתחים עמידות לאינסולין (תנגודת לאינסולין) וסוכרת סוג 2 כבר בגיל הנעורים, ולעתים אפילו בילדות.

 

סוכרת סוג 2 בגיל ההתבגרות אינה "משחק ילדים", ועלולה להשפיע לרעה כבר מגיל צעיר כמעט על כל איבר משמעותי בגוף, לרבות כלי הדם, מערכת העצבים, הכליות והעיניים. המחלה מעלה את הסיכון להתפתחות מוקדמת של סיבוכי סוכרת, בהם מחלות לב וכלי דם – לרבות התקפי לב ושבץ מוחי בגיל צעיר; כבד שומני; נפרופתיה סוכרתית שמתבטאת בפגיעה בתפקודי הכליות; פגיעות בראייה – לעתים עד כדי עיוורון; ונוירופתיה סוכרתית שעלולה להוביל לקטיעות גפיים.

 

עתה מזהים חוקרים מקנדה כי נערות שמפתחות סוכרת סוג 2 בגיל צעיר נמצאות גם בסיכון מוגבר לפתח כבר בגיל הנעורים את 'תסמונת השחלות הפוליציסטיות' (PCOS) – אחד הסיבוכים המורכבים של השמנה שמתבטא באי סדירות במחזור החודשי.

 

שחלות פוליציסטיות מבטאות תסמונת הורמונאלית (אנדוקרינית) מורכבת, שקשורה ספציפית לעמידות לאינסולין ועודף משקל – ובעיקר להשמנה בטנית. התסמונת נגרמת על רקע הפרשה מוגברת של הורמונים זכריים, ומתבטאת באי סדירות במחזור, אקנה, שיעור יתר, ביוץ לא סדיר שעלול להוביל להפרעות בפוריות בהמשך החיים ואף עיבוי רירית הרחם אשר מעלה את הסיכון העתידי לסרטן רירית הרחם. תסמונת השחלות הפוליציסטיות אינה מבטאת ריבוי ציסטות גדולות ומשמעותיות בשחלה, ומקור שם התסמונת הוא במראה השחלות המאופיין בציסטות (שלפוחיות) קטנות ובריבוי זקיקים קטנים ובינוניים.

 

אי סדירות במחזור

 

החוקרים מאוניברסיטת מקמסטר שבמחוז אונטריו בקנדה, בשיתוף חוקרים מערב הסעודית, ביצעו סקירה ל-722 מאמרים בתחום, ובחרו שישה מחקרים לניתוח הנתונים, שבהם נכללו 470 נערות עם סוכרת סוג 2 ממדינות שונות, מגיל 13 עד 16 בממוצע.

 

מכלל הנערות הסוכרתיות, חמישית (19.58%) אובחנו עם תסמונת השחלות הפולציסטיות. מאחר והגדרת התסמונת בגיל ההתבגרות היא מורכבת והשתנתה ממחקר למחקר, כשנכללו בניתוח רק עבודות עם הגדרת המחלה הרשמית – שיעור הנערות הסוכרתיות שפיתחו את התסמונת אף עלה לרבע (24.04%) – מה שמעיד לפי החוקרים על "נטייה חזקה להתפתחות התסמונת".

 

החוקרים לא פענחו את הגורם שקושר בין סוכרת סוג 2 בגיל הנעורים להתפתחות תסמונת השחלות הפוליצסטיות בקרב נערות, ומעלים מספר השערות באשר לטיבו של קשר זה, כשההנחה המרכזית כי עמידות לאינסולין שמהווה שלב מקדים לסוכרת סוג 2 – עשויה להסביר את התופעה לפחות חלקית, מאחר והיא קשורה בשיבושים בהפרשות הורמונים בגוף.

 

החוקרים שממצאיהם דווחו בגיליון פברואר 2022 של כתב העת JAMA Network Open של ההסתדרות הרפואית האמריקאית (AMA), מציינים כי הנתונים שנאספו לא אפשרו לחשב את הקשר בין השמנה בקרב הנערות הסוכרתיות לבין התסמונת, ונדרשים מחקרים נוספים לצורך בדיקה זו.

 

קשר דו כיווני

 

בקרב נשים בוגרות – עבודות הדגימו קשר דו כיווני בין סוכרת סוג 2 לתסמונת השחלות הפוליציסטיות: עלייה ברמות האינסולין בדם כתוצאה מהתפתחות עמידות לאינסולין, מעלה את הרגישות של בלוטת יותרת המוח להורמון משחרר גונדוטרופינים (GnRH) אשר מופרש מההיפותלמוס, מה שמוביל להפרשת יתר של 'הורמון ההצהבה' (LH). הורמון זה, בשילוב האינסולין – פועלים יחד באפקט סינגרטי (משולב) על תאי השחלה, ומובילים להפרשת רמות גבוהות יותר של הורמונים זכריים אנדרוגניים ולהתפתחות התסמונת. מנגד, התסמונת כשלעצמה מובילה להפרשה המוגברת של אינסולין מהלבלב, וכך נוצר למעשה מעגל קסמים שמוביל להתפתחות שתי התופעות במקביל.

 

מעבר לכך, ייתכן כי גם לעודפי שומן השפעה על התפתחות שתי התופעות, מאחר וחשיפה מוגברת של השחלה לחומצות שומן עשויה לעורר הפרשה מוגברת של הורמונים זכריים, וכן חדירה של חומצות שומן לרקמות לא שומניות בגוף – במנגנון אשר תורם להתפתחות עמידות לאינסולין וסוכרת סוג 2. יש לציין כי לפי מחקרים, עמידת לאינסולין עשויה להתפתח אצל נערות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות גם ללא קשר למשקל עודף. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים לבחינת טיב הקשר בין התופעות.

 

בראיון לתקשורת בעקבות פרסום הממצאים אמר החוקר הראשי, פרופ' קונסטנטין סאמאן מבית החולים לילדים של אוניברסיטת מקמסטר כי "נדרשת עבודה נוספת כדי לבחון את הגורמים הגנטיים והסביבתיים שעשויים להסביר קשר זה". לדבריו, "ידענו עוד בטרם המחקר כי יש ילדות עם סוכרת סוג 2 שנמצאות בסיכון לתסמונת השחלות הפוליציסטיות, אולם הסקירה מסייעת להגדיר את השכיחות העולמית של התופעה".

 

בעולם: יותר מתבגרים עם סוכרת

 

סוכרת סוג 2 בגיל ההתבגרות הפכה בשנים האחרונות לתופעה מדאיגה הקשורה בסיבוכי ההשמנה קרב מתבגרים, אשר גופי רפואה רבים כדוגמת הפדרציה הבינלאומית לסוכרת (IDF) מתריעים מפניה.

 

גם בישראל, לפי מחקר שנערך בקרב המועמדים לגיוס צה"ל ופורסם בנובמבר 2020 בכתב העת Diabetes Care, במעקב של 12.8 שנים לאחר הגיוס, 0.2% מבין אלו שגויסו במשקל גוף רזה אובחנו עם סוכרת סוג 2, ושיעורי התחלואה עלו ל-1.1% בקרב אלו שאובחנו בגיל הנעורים עם משקל עודף ול-2.3% בקרב אלו שאובחנו עם שילוב של משקל עודף ויתר לחץ דם.

 

עבודות מהשנים האחרונות מרמזות כי רוב המקרים של סוכרת בגיל ההתבגרות מתפתחים דווקא בקרב נערות, ייתכן כי מסיבות הורמונאליות הקשורות בשלב ההתבגרות המינית ובמסת שריר נמוכה יותר בהשוואה לבנים. סקירת מחקרים מאוסטרליה שכללה מעל ל-1.3 מיליון סוכרתיים ופורסמה בחורף 2020 מצאה כי ככל שסוכרת סוג 2 מופיעה בגיל צעיר יותר כך עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם ולמוות מוקדם.

 

ככלל, לפי נתוני עבודות מהעולם, עד כעשירית (11.04%) מהנערות בגיל ההתבגרות מפתחות את תסמונת השחלות הפוליציסטיות. מאחר ומרבית הנערות עם התסמונת – ולפי מחקרים בין 44% ל-70% מתוכן – מציגות עמידות לאינסולין, הן מצויות למעשה בסיכון לפתח סוכרת סוג 2.

 

החוקרים ממליצים לנערות שאובחנו עם סוכרת סוג 2 ולרופאיהן להיות ערים לקשר שזוהה בעבודה ולשים לב לתסמינים שעשויים לעורר חשד לקיומה של תסמונת השחלות הפוליציסטיות, לרבות מחזור לא סדיר, פצעי אקנה וצמיחת יתר של שיער – כדי להפנותן לרופאים אנדוקרינולוגים המומחים לטיפול במחלות הורמונאליות ולהתאים עבורן טיפול רפואי הולם.

 

תסמונת השחלות הפוליציסטיות שאינה מטופלת בזמן עשויה להוביל לסיבוכים רבים, לרבות יתר לחץ דם ועלייה ברמות השומנים והסוכר בדם, ומעמידה את הנערות בגיל צעיר בסיכון למחלות לב וכלי דם, שמתבטאת בעיבוי דפנות עורק התרדמה ונוקשות בכלי הדם. כמו כן, לפי עבודות, התסמונת מגבירה את הנטייה למצבים נפשיים מורכבים, לרבות דיכאון, חרדה והפרעת קשב וריכוז. הטיפול בתסמונת לאחר שאובחנה הוא לרוב פשוט, וכולל מתן גלולות להסדרת המחזור החודשי המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון או פרוגסטרון בלבד והורדה במשקל עודף לצורך הסדרת התפקוד ההורמונאלי והמטבולי. במקרים בהם שיעור היתר אינו משתפר – ניתן להתאים טיפול בתרופות נוגדות הורמונים זכריים. במצבים בהם מאובחן מצב של טרום סוכרת – יותאם לעתים טיפול בתרופה מטפורמין.

 

JAMA Network Open, doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.47454