סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
ננו-טכנולוגיה בשירות הסובלים מפצעים כרוניים
מדען מהאוניברסיטה העברית פיתח תרופה ננו-טכנולוגית המסייעת בריפוי פצעים כרוניים
רבע מ-400 אלף חולי הסוכרת בישראל צפויים לפתח במהלך חייהם פצעים כרוניים. פצעי הסוכרת, הנגרמים בשל הפרעות בזרימת דם, אינם נרפאים לחלוטין, גורמים לחולה כאב מתמשך וחושפים אותו לסכנת זיהום תמידית ולכריתת איברים. בשיטות חדשניות של הנדסה גנטית וננו-טכנולוגיה, מדענים מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת הרווארד פיתחו תרופה חדשנית, זעירה וזולה לריפוי פצעים כרוניים שתוכל לסייע לחולי סוכרת וחולים נוספים הסובלים מפצעים.
מחקרים קודמים מצאו כי חלבונים המכונים 'גורמי גדילה' עשויים לסייע בריפוי הפצעים, אך עד כה תהליך הפקתם היה יקר במיוחד, והם לא החזיקו מעמד זמן רב באזור הפצע.
המחקר הנוכחי, שנערך על-ידי ראש המרכז לביו-הנדסה בשירות האנושות והחברה באוניברסיטה העברית ד"ר יעקב נחמיאס, בשיתוף מדענים מאוניברסיטת הרווארד, הצליח ליצור באמצעות הנדסה גנטית 'גורמי גדילה רובוטיים' זעירים שהוכחו יעילים לטיפול בפצעים כרוניים.
החוקרים מצאו כי חשיפת 'גורמי הגדילה' לטמפרטורה גבוהה גורמת לכך שהחלבונים יתקפלו יחדיו לכדי חלקיק ננומטרי, קטן פי 200 מעובייה של שערה. הקטנת גודלם של גורמי הגדילה מפשט את תהליך הפקתם ומאריך את משך הפעילות של החלבון באזור הפצע לצורך ריפויו המלא.
בניסויים נמצא כי התרופה החדשנית מזרזת את תהליך ההחלמה של פצעים כרוניים בעכברים סוכרתיים. ממצאי המחקר פורסמו באחרונה בכתב העת היוקרתיProceedings of the National Academy of Sciences of the US. בעקבות הממצאים רשמו החוקרים בקשה לפטנט בארה"ב, וכעת מחפשים שותף מסחרי להמשך תהליך הפיתוח. המדענים צפויים לערוך ניסויים קליניים על חולי סוכרת, ולהערכתם ניתן יהיה לשווק את התרופה בעוד כ-5 שנים.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2011, 108(3), 1034-1039
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה