השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניתוחים לקיצור קיבה מפחיתים הסיכון לתמותה בהשוואה לדיאטות
מחקר ישראלי נרחב מעלה כי במעקב של 4.5 שנים ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה בשיטות שונות יעילים להפחתת הסיכון לתמותה בהשוואה לטיפול המסורתי בדיאטה
ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה הפכו בשנים האחרונות לאמצעי טיפולי מקובל ושכיח בהשמנת יתר קשה, אולם רבים מהסובלים מהשמנת יתר עדיין נמנעים מהם על רקע החשש מסיבוכים, לרבות סיכון לדימומים או זיהומים וכן סיכון לדליפה מהקיבה, צרבות ואף מקרי תמותה שנקשרו לניתוחים בריאטריים.
בקהילה הרפואית נהוג להבחין בשונות בין מטופלים בכל הנוגע לסיכונים בניתוחים לקיצור קיבה, כאשר בקרב צעירים עם השמנת יתר חולנית שלא פיתחו עדיין סיבוכים הקשורים לתסמונת המטבולית – הסיכון לסיבוכים מהניתוח נמוך יותר בהשוואה למבוגרים מהעשור החמישי לחייהם ואילך שפיתחו לצד ההשמנה מחלות כרוניות משמעותיות.
עתה מצאו חוקרים ישראלים כי למרות הסיכון הקיים לתמותה כתוצאה מהניתוחים – זה עדיין נמוך משמעותית מהסיכון לתמותה אצל אלו שנמנעים מהניתוח ומבקשים להפחית במשקל בשיטה המסורתית באמצעות פעילות גופנית ודיאטות.
החוקרים מקופת חולים כללית, אוניברסיטאות אריאל, תל אביב ובן גוריון ובית חולים השרון, לצד חוקרים מאוניברסיאות נורת'ווסטרן שבשיקגו ואוניברסיטת ניו יורק בארה"ב, ביקשו לבחון את הסיכון לסיבוכים רפואיים ותמותה במדגם נרחב שכלל אנשים עם השמנת יתר המבוטחים בכללית שעברו ניתוחים שונים לקיצור קיבה, בהשוואה לאלו שנמנעו מהניתוח. המחקר כלל 33,540 נבדקים בוגרים מעל גיל 24 שאובחנו עם השמנת יתר לאורך עשור – בין ינואר 2005 לדצמבר 2014, עם מדד השמנה BMI בערך של 30 יחידות ומעלה.
מכלל הנבדקים, 8.385 עברו ניתוחים לקיצור קיבה בשיטות שונות, הרוב (65.5%) נשים, ובהם 3,635 מטופלים שעברו ניתוחי טבעת מתכווננת, 1,388 שעברו ניתוחי מעקף קיבה ו-3,362 שעברו ניתוחי שרוול קיבה, וכן 25,155 לא נותחו אלא עברו טיפולים מסורתיים (דיאטה ואורח חיים בריא) - ושימשו כקבוצת ביקורת.
נמצא כי במעקב שנמשך 4.5 שנים בממוצע, בקבוצת המנותחים דווח על 105 מקרי תמותה (1.3%) – כשרוב מקרי התמותה אירעו בקרב אלו שעברו ניתוחי טבעת מתכווננת (61 מקרים, 1.7%), וכן תועדו מקרי תמותה בקרב אלו שעברו ניתוחי שרוול קיבה (26 מקרים) ומעקף קיבה (18 מקרים). עם זאת, בקבוצה שלא עברה ניתוחים נמנו 583 מקרי תמותה (2.3%), וחישוב סטטיסטי העלה כי קבוצה זו בסיכון גבוה פי 2.02 לתמותה לאורך ארבע וחצי שנים.
ניתוח סטטיסטי מעמיק שביצע תקנון של הממצאים כדי לנטרל גורמים מתערבים – לרבות נתונים אישיים, מחלות נלוות להשמנה, תוצאות בדיקות מעבדה ושימוש בתרופות, העלה כי אנשים שלא עברו ניתוחים היו בסיכון גבוה יותר ב-60% לתמותה בהשוואה לאלו שעברו ניתוחי שרוול קיבה, בסיכון גבוה פי 2.01 לתמותה בהשוואה לאלו שעברו ניתוחי טבעת מתכווננת ובסיכון גבוה פי 2.65 לתמותה בהשוואה לאלו שעברו ניתוחי מעקף קיבה.
בנוסף, נבדקים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה הורידו ממשקלם הרבה יותר, ותועדו לאחר 4.5 שנות מעקב עם ירידה של 9.3 יחידות במדד ההשמנה BMI בהשוואה לירידה של 1.2 יחידות בלבד בקרב אלו שנמנעו מהניתוחים. בתקופת המעקב, שיעור הנבדקים שהורידו מעל ל-20% ממשקלם היה גבוה יותר בקרב המנותחים (59.3%) בהשוואה ללא מנותחים (7.6%), וכן שיעור המחלימים מסוכרת היה גבוה משמעותית בקבוצת המנותחים (23.6%) בהשוואה ללא מנותחים (5.1%). בנוסף, שיעור הנבדקים עם אבחון חדש של יתר לחץ דם בתקופת המעקב היה נמוך יותר אצל המנותחים (3.2%) בהשוואה ללא מנותחים (8.1%).
עם זאת, מקרב המנותחים, שיעור אלו שנזקקו לניתוח חוזר על רקע סיבוך כלשהו עמד על 8% מאלו שעברו ניתוחי טבעת מתכווננת ו-1.8% מאלו שעברו ניתוחי מעקף קיבה ושרוול קיבה.
במחקר השתתפו ד"ר אורנה רגס, פרופ' פיליפ גרינלנד, ד"ר דרור דיקר, פרופ' מורטון לייבוביץ, ד"ר משה חושן, אילן גופר, ד"ר לורה רסמוסן-טוביק ופרופ' רן בליצר, וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2018 של כתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקאית.
פחות תחלואה כרונית
ממצאי המחקר מצטרפים לראיות נוספות מהשנים האחרונות בדבר יעילותם של הניתוחים לקיצור קיבה. בין השאר נמצא במספר מחקרים כי ניתוחים לקיצור קיבה מובילים לעתים להיעלמותם של סיבוכים רפואיים הנלווים להשמנה, והוכחו גם כניתוחים שמאפשרים לעתים ריפוי ממחלת הסוכרת. מחקר אמריקאי מהמרכז הרפואי קליבלנד קליניק שבאוהיו העלה לפני שנה כי גם בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 שאינם נרפאים – ניתוחים לקיצור קיבה מסייעים להשיג איזון טוב יותר ברמות הסוכר ומפחיתים את התלות באינסולין. כמו כן, בנובמבר 2015 דווחו חוקרים אמריקאים בכנס רפואי כי מצאו שניתוחים לקיצור קיבה יעילים בהפחתת תסמיני פסוריאזיס בקרב חולים עם השמנת יתר חולנית.
הממצאים הנוכחיים משיקים גם למחקרים נוספים שזיהו ירידה בסיכון לתמותה בקרב אנשים עם השמנת יתר חולנית שעברו ניתוחים בריאטריים, לרבות מחקר אמריקאי נרחב יחסית שכלל 2,500 אנשים שעברו ניתוחי קיצור קיבה. במחקר זה שפורסם בינואר 2015 בכתב העת JAMA, נמצא כי בשנה הראשונה לאחר ניתוח בריאטרי אין הבדלים בתמותה בהשוואה לאנשים עם השמנת יתר שלא עברו ניתוחים, והשנה השניה עד החמישית לאחר הניתוח – זה מוביל לירידה של 55% בסיכון לתמותה, והשנה החמישית ועד השנה ה-15 לאחר הניתוח – אנשים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה היו בסיכון נמוך ב-53% לתמותה.
סלעית1
למה זה לא בקבוצת המנותחים