השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניתוח מעקף קיבה משפר מדדים של הסינדרום המטבולי
מחקר חדש הישווה בין שינוי אורח חיים לבין ניתוח מעקף קיבה בקשר עם שיפור מדדי הסינדרום המטבולי
מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת JAMA מצא כי ניתוח מעקף בקיבה משפר את המדדים של הסינדרום המטבולי באופן עדיף מאשר רק שינוי באורח החיים.
על מנת לבחון את האם הניתוח מספק תוצאות עדיפות בשיפור המדדים של הסינדרום המטבולי קרי לחץ הדם, מצב הסוכרת מסוג 2 ורמות השומנים בדם, עקבו חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה אחרי 120 מטופלים סוכרתיים עם עודף משקל במשך שנה.
כמחצית מהמשתתפים היו נשים והגיל הממוצע היה – 49 שנים. מדד ה-BMI של המשתתפים נע בין 30-39, רמת ה-A1C שלהם עמדה על מעל 8%, כל הנבדקים אובחנו כחולי סוכרת יותר מחצי שנה לפני כניסתם לניסוי.
המטופלים חולקו אקראית לשתי קבוצות כשהאחת קיבלה הנחיות לשינויי אורח חיים להתמודדות עם הסינדרום המטבולי שלהם והאחרת קיבלה בנוסף גם את הניתוח של מעקף הקיבה Roux-en-Y gastric bypass. כולם נתבקשו לרשום מה הם אוכלים, כמה פעילות הם מבצעים ולעקוב אחרי משקלם ורמות הסוכר שלהם. בנוסף השתתפו הנבדקים בחצי השנה הראשונה כל שבוע במיפגשי ייעוץ ושיחה על תהליכי ההבראה, ולקראת סוף הניסוי ירדה תדירות המפגשים לפעם בחודש.
המטרות שהוגדרו לחולים על מנת להשיג איזון ותוצאה טובה היו - A1C מתחת ל-7%, כולסטרול LDL מתחת ל-100 מ"ג לדצ"ל ולחץ דם סיסטולי מתחת ל-130.
בתום שנת הניסוי היו 19% מחברי קבוצת הבקורת עם בקרת סוכר טובה, ועם רמת לחץ דם ושומני דם משופרת. לעומתם היו הרבה יותר מנותחי קיבה שמצבם המטבולי השתפר – 49%.
בנוסף, מידת ההרזיה היתה גבוהה יותר בקבוצת המנותחים. ה- BMI של הקבוצה שנותחה ירד ל- 26 (משקל ממוצע 73 ק"ג) ואילו בקבוצת הבקורת הוא היה 32 (משקל ממוצע 90 ק"ג).
עם זאת החוקרים מציינים כי בקבוצת המנותחים היה שיעור גבוה יותר של מטופלים שסבלו מתת תזונה. כמו כן הם מציינים שהיו 4 סיבוכים שהתרחשו בעת הניתוחים ועוד 6 סיבוכים שהתרחשו לאחר הניתוח.
החוקרים מסכמים כי ניתוח מעקף קיבה הוא אפשרות שיש לקחת אותה בחשבון כתוספת לשינוי אורח חיים עבור חולי סוכרת מסוג 2 הסובלים מעודף משקל. כדאי גם להמשיך לעקוב אחרי המשתתפים לתקופה יותר ארוכה.
JAMA. 2013, 309(21), 2240-2249
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
רונית ציוני דיאטנית
תרצה צודקת לגמרי,
"מחקרים רבים מראים כשלון של הניתוח (עלייה חוזרת במשקל) בשיעור של כ-30% בניתוחים בריאטריים, כאשר נבדקה האוכלוסייה ה"נכשלת" לעומת האוכלוסייה ששמרה על התוצאות, נמצא כי הנכשלים הם אלו שלא פנוי לטיפול לשינוי אורח חיים לאחר הניתוח, אלא הסתמכו על המוטיבציה הגבוהה שעולה בשנה לאחר הניתוח ומאפשרת למטופל "לשלוט" על עצמו, אך לצערנו, כשנה לאחר הניתוח כל הרגלי האכילה השליליים הרדומים מתעוררים שוב ומביאים להשמנה חוזרת.
לגבי הניסוי עם החולדות, אכן הניתוח לא מתקן את הדורות הבאים, מטרתו היא לטפל נקודתית בנזק שנעשה ע"י המנותח. הניתוח אמור רק לסייע בריפוי מהמחלה ולא למנוע העברה גנטית שלה.
תרצה שני
הניתוח הוא עוד כלי ואם לא עורכים שינויים בהתנהלות עם האוכל ומבינים מה הגורמים הרגשיים שדוחפים כל אחד לאכול מעבר לצרכים הפיזים שלו. אין בו תועלת. כבר ראיתי אנשים שירדו ובמשקל עלו בחזרה את כל מה שירדו . זאת כיוון שלא היו במעקב והליך שינוי לאחר הניתוח.
ד"ר דינה ראלט PhD
חשוב להמשיך לחקור את הנושא לאורך זמן. הנה ניסוי עם חולדות הראה שמעקף קיבה אמנם משפר את חיי האם אבל לא עובר לצאצאיה, להפך התינוקות שלהן נולדו עם משקל נמוך יותר. כאילו ההריון היה פחות מכיל לעומת החולדות השמנות שלא עברו את הניתוח.