השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניתוח בריאטרי עשוי להפחית סיכון לסרטן
השמנה קשורה לסיכון מוגבר לסוגים מסוימים של סרטן. כעת חוקרים מצאו כי ירידה גדולה במשקל עשויה להפחית את הסיכון לסרטן בנשים
מחקרים רבים זיהו קשר חזק בין השמנה להתפתחות של סרטן ומוות מסרטן. לפי המכון הלאומי לסרטן בארה״ב, השמנה היא אחד מגורמי הסיכון לסרטן ומעלה את הסיכון למוות מסרטן ב-62% בנשים ו-52% בגברים. השמנה נקשרה ל-13 סוגי סרטן שונים ובהם סרטן הרחם, סרטן כיס המרה, סרטן הכליות, סרטן צוואר הרחם, סרטן בלוטת התריס, לוקמיה, סרטן כבד, סרטן מעי גס, סרטן השחלות וסרטן שד בנשים לאחר גיל המעבר.
אבל האם ירידה מכוונת במשקל עשויה להפחית את הסיכון למחלה? במחקר חדש שפורסם בכתב העת Obesity חוקרים מאוניברסיטת יוטה ביקשו לבחון את ההשפעות של ירידה גדולה במשקל על הסיכון לסרטן, ומצאו שבקרב נשים שירדו במשקל בעקבות ניתוח בריאטרי ירד הסיכון לפתח סרטן - במיוחד סרטנים הורמונאליים, וירד גם הסיכון למוות מסרטן.
במסגרת המחקר החוקרים השוו נתוני בריאות של כל אחד מתוך 21,827 מטופלים עם השמנה חמורה שעברו ניתוח בריאטרי לאדם הדומה לו במאפיינים כמו גיל, מין ומידת ההשמנה - שלא עבר ניתוח בריאטרי.
ניתוח הנתונים העלה כי לאלו שעברו ניתוח בריאטרי היה סיכון נמוך ב-25% לפתח סרטן מכל סוג שהוא בהשוואה לנבדקים בקבוצה שלא עברה ניתוח בריאטרי. הסיכון לפתח אחד מסוגי הסרטן שנקשרו להשמנה היה נמוך ב-37%. סוגי הסרטן שנראה כי ניתוח בריאטרי הפחית משמעותית את הסיכון לפתחם הם סרטן השד (גם לפני וגם אחרי גיל המעבר), סרטן הרחם, סרטן השחלות וסרטן המעי הגס.
ההשפעה בעיקר בנשים
באופן כללי, ההפחתה בסיכון הייתה גדולה בעיקר בקרב נשים. לנשים שעברו ניתוח בריאטרי היה סיכון נמוך ב-33% לפתח סרטן מכל סוג וסיכון נמוך ב-41% לפתח סרטן שנקשר להשמנה, ובעיקר סרטן השד, סרטן השחלות, סרטן הרחם וסרטן המעי הגס. לעומת זאת, הסיכון של גברים שעברו ניתוח בריאטרי לפתח סרטן לא היה נמוך יותר מהסיכון של גברים שלא עברו את הניתוח.
נראה גם כי הסרטן היה פחות קטלני באלו שעברו ניתוח בריאטרי. בקרב נשים שעברו ניתוחים בריאטריים הסיכון למות מסרטן היה נמוך ב-47% בהשוואה לנשים בקבוצה שלא עברה ניתוח. ייתכן שחלק מכך קשור לממצא אחר שעלה מהמחקר – ולפיו בקרב אלו שעברו ניתוח בריאטרי הייתה נטייה גדולה יותר לאבחון הסרטן בשלבים מוקדמים יותר של המחלה.
החוקרים לא בחנו מה עומד מאחורי הקשר בין ירידה במשקל באמצעות ניתוח בריאטרי לבין הפחתת הסיכון לסרטן, אך הם משערים כי מדובר בהשפעה משולבת של מספר מנגנונים ובהם שינויים הורמונאליים, וכן הפחתת דלקתיות ושיפור הרגישות לאינסולין.
העדויות מצטברות
זהו אינו המחקר הראשון שקושר בין ניתוחים בריאטריים להפחתת הסיכון לסרטן. במחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Annals of Surgery, נמצא בין היתר כי ניתוח בריאטרי מפחית את הסיכון לסרטן שד שלאחר גיל המעבר ב-42%, לסרטן המעי הגס ב-41%, לסרטן רירית הרחם ב-50% ולסרטן הלבלב ב-54%.
במחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Obesity Surgery - במסגרתו נותחו נתונים מ-13 מחקרים שכללו יחד יותר מ-54,000 איש שהיו במעקב שנתיים עד 23 שנים - ניתוח בריאטרי הפחית באופן משמעותי את הסיכון לסרטן והביא אותו לסיכון דומה לזה של אנשים במשקל תקין.
באותה שנה פורסם גם מחקר ענק שנערך בקרב 7.5 מיליון נשים, שמצא כי לנשים שהיו שמנות ועברו ניתוח בריאטרי היה סיכון נמוך ב-71% לפתח סרטן הרחם, בהשוואה לנשים שמנות שלא עברו ניתוח בריאטרי. נשים שהצליחו לשמור על משקל תקין אחרי הניתוח הרוויחו עוד יותר – הסיכון שלהן לפתח סרטן הרחם היה נמוך ב-0.81%.
מחקרים אלה אומנם מצאו קשר בין הניתוח הבריאטרי לבין הפחתה בסיכון לסרטן, אך הם לא יכולים להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת הם מוסיפים לעדויות המצטברות לפיהן השמנה מעלה סיכון לסרטן וירידה במשקל מפחיתה את הסיכון.
חשוב להבין כי ניתוח בריאטרי מהווה כלי עזר לירידה במשקל אך הוא אינו מטה קסמים. להצלחת הניתוח נדרשת השקעה מצד המטופל להקפדה על שינויים תזונתיים והתנהגותיים וכמו כל ניתוח אחר, הוא כרוך בסיכונים. לפני החלטה של מטופל לעבור את הניתוח, עליו לשקול את היתרונות מול החסרונות ולדעת מה צפוי לאחר ניתוח בריאטרי.
Obesity Volume31, Issue9 September 2023