קשב וריכוז
מנהלי קהילה
ניקוטין בהריון קשור לסיכון מוגבר ל-ADHD בילד
מחקר: ילדים שאמותיהם עישנו או השתמשו בתחליפי ניקוטין במהלך ההיריון נמצאים בסיכון מוגבר לפתח ADHD
מחקר חדש מאושש מחקרים קודמים שמצאו כי ילדים שנולדו לאימהות שעישנו במהלך ההיריון נמצאים בסיכון מוגבר לפתח הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD). המחקר גם מעלה את האפשרות שתחליפי ניקוטין - כמו מדבקות או מסטיק ניקוטין - עשויים להעלות את הסיכון.
המחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics מתבסס על תיקים רפואיים של כמעט 85,000 ילדים שנולדו בדנמרק. האימהות רואיינו בעודן בהריון ונשאלו אם הן מעשנות, אם הפסיקו לעשן, אם הן משתמשות בתחליפי ניקוטין ואם בן זוגן מעשן. כשהגיעו לגיל 7, כ-2,000 מהילדים סבלו מ-ADHD.
החוקרים מאוניברסיטת Aarhus בדנמרק מצאו כי עישון של האם ושל האב במהלך ההריון נקשר לסיכון מוגבר ל-ADHD בילד. הסיכון היה גבוה יותר כאשר האם עישנה מאשר כאשר האב עישן בתקופת ההיריון.
שיעורי ההפרעה עמדו על 1.8% בילדים שהוריהם לא עישנו, 2% בילדים שאמותיהם הפסיקו לעשן לפני ההיריון ואבותיהם לא עישנו ו-4.2% בקרב ילדיהם ששני הוריהם עישנו במהלך ההיריון.
בקרב ילדים שאבותיהם לא עישנו, שיעורי ה-ADHD היו הגבוהים ביותר בילדים שאימותיהם עישנו במהלך ההיריון (3.4%) או השתמשו בתחליפי ניקוטין כמו מסטיק ומדבקות ניקוטין (3.8%).
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי בהשוואה לילדים שנולדו לאימהות שאינן מעשנות ואבות מעשנים, לילדים שאמותיהם עישנו ואבותיהם לא עישנו היה סיכון גבוה ב-26% לפתח ADHD.
החוקרים מציינים כי מספר האימהות במחקר שהשתמשו בתחליפי ניקוטין היה קטן ולכן התוצאות בתחום זה לאו דווקא משקפות את המציאות. כדי להסיק מסקנות לגבי השימוש בתחליפי ניקוטין במהלך ההיריון יש צורך במחקרים נוספים.
המחקר מעלה את האפשרות שתחליפי ניקוטין כמו מדבקות או מסטיק עשויים להעלות את הסיכון ל-ADHD (צילום: Shutterstock)
כיצד עישון בהריון קשור ל-ADHD? החוקרים מסבירים כי חשיפה כרונית לעישון ושימוש בניקוטין בהריון עשויים לגרום לשינויים במוחם של העוברים המתפתחים, שתוצאתם היא הפרעת הקשב.
עם זאת, המחקר לא מוכיח כי העישון עצמו גורם להפרעות הקשב. ייתכן שהתמונה מורכבת יותר - עדויות מצביעות על כך שלגנטיקה תפקיד משמעותי בהתפתחות ההפרעה. מספר מחקרים הראו כי אנשים עם ADHD נוטים יותר להיות מעשנים וייתכן כי יותר אימהות מעשנות מעבירות את הגנים הקשורים ל-ADHD לילד.
מחקר קודם שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Pediatrics מצא גם הוא כי עישון של האם במהלך ההיריון קשור לסיכון מוגבר באופן משמעותי ל-ADHD בילד.
במחקר שפורסם באותו כתב העת בשנת 2011, חוקרים מצאו כי לילדים שנחשפים לעישון פסיבי בביתם סיכון גבוה ב-50% להפרעות נוירו-התנהגותיות כמו ADHD בהשוואה לילדים שלא נחשפים לעישון פסיבי.
Pediatrics, online July 21, 2014