כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניטראטים בדיאטה מפחיתים יל"ד ומונעים נזק לבבי וכלייתי
צריכת ניטראטים בדיאליזה מפחיתה יתר לחץ דם ומפחיתה פגיעה כלייתית ולבבית
אחד התהליכים המובילים להתפתחות של יתר לחץ דם, מחלות לב וכליות, הינו ירידה בזמינות של nitric-oxide שהינו חומר הגורם להרחבה של כלי הדם. לאחרונה, הראו כי ניטראטים בדיאטה עשויים להפוך בתוך הגוף גם ל-nitric oxide. במחקר הנוכחי בדקו את ההנחה כי צריכת ניטראטים במזון בעלת השפעה מיטיבה על לחץ הדם, הכליות והלב.
החוקרים השתמשו במודל חולדות המדמה יתר לחץ דם ומחלת כליות ולב. החולדות פיתחו יתר לחץ דם, הרחבה של דפנות הלב עם הצטלקויות שלהן, התפתחות של פרוטאינוריה (הפרשת חלבון בשתן) ועליה בסמנים של עקה חמצונית בדם ובשתן.
החוקרים נתנו לחולדות לאכול מזון עשיר בניטראטים, המקביל לתכולת הניטראטים בדיאטה עשירה בירקות. דיאטה זו הובילה לירידה בערכי לחץ הדם, כתלות במינון הניטראטים במזון. הדיאטה הובילה למניעה כמעט מוחלטת של התפתחות הפרוטאינוריה ומנעה חלק ניכר מסימני הנזק לכליות, והפחיתה משמעותית את השינויים הפתולוגיים בלב. בנוסף, הדיאטה הפחיתה בצורה משמעותית את הסמנים של העקה החמצונית בדם ובשתן.
החוקרים הסיקו כי צריכת ניטראטים בדיאטה, בעלת אפקט מגן חזק במודל בעלי חיים של מחלת כליות ולב. כמובן שדרושים מחקרי נוספים שיבדקו סוגיה זו גם בבני אדם.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21097806
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד תמיכה בהצעה שלי לקרוא למערך הניטריק אוקסיד - האינטרנט הביולוגי שלנו.