מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
כמוניטרשת נפוצהחדשותניבוי התגובה לאינטרפרון בטא

ניבוי התגובה לאינטרפרון בטא

אינטרפרון בטא הוא הטיפול הנפוץ ביותר לטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. מחקר חדש מצליח לנבא את יעילות הטיפול, כך שבעתיד יכולו הרופאים לדעת מראש (בניגוד למצב כיום) למי תרופה זו מתאימה ומי כדאי שיפנה לטיפול מסוג אחר.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הביטוי של קבוצת הגנים הנקראים type I interferon (IFN)-inducible genes יכול לנבא את התגובה לטיפול באינטרפרון בטא בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. מחקר חדש טוען כי " שכיחה התופעה של חוסר ויסות של קבוצת האינטרפרון מסוג 1 בקרב אלו שאינם מגיבים לטיפול באינטרפרון בטא", כך אמר החוקר הראשי מנואל קומבלה מברצלונה.


אינטרפרון בטא, סוג של אינטרפרון מקבוצה 1, הוא הטיפול הנפוץ ביותר לטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי; עם זאת, ישנו חלק גדול מהאנשים עם טרשת נפוצה שאינם מגיבים לטיפול בתרופה זו. הסיווג והערכת התגובה לתרופה מצריכה מעקב ארוך אחר החולה הנעה בין שנה לשנתיים, ברוב המקרים. בתקופת הזמן הזו, חלק מן המטופלים בתרופה לא ירוויחו את יתרונותיה, האינטרפרון בטא אינו מתאים להם והם לא יגיבו אליו. מטופלים אלו, המקבלים טיפול שאינו יעיל להם יכולים לפתח החמרה במצבם ונתונים לתופעות לוואי ותגובות תרופתיות, בעקבות תרופה שלא מועילה להם.


קומבלה ועמיתיו שואפים לזהות סמנים ביולוגים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה שיאפשרו אבחון מוקדם וסינון של אלו שאינם מגיבים או מגיבים רק בקושי לטיפול באינטרפרון בטא. עד היום, לא נמצא סמן ביולוגי מובהק שיעזור בסינון וניבוי זה.

צוות המחקר היה מודע שהתגובה, כמו גם חוסר התגובה, לטיפול באינטרפרון בטא מתווך ע"י קומבינציה של מספר גנים, שסביר להניח כי שייכים לאותם נתיבים תאיים.


הבדיקות נעשו באמצעות בדיקות דם שנלקחו למטופלים לפני ולאחר הטיפול באינטרפרון בטא. ביטוי שונה של קבוצת האינטרפרון מסוג 1 התגלה כמשמעותי: לפני הטיפול קבוצת גנים זו היו ב"ביטוי יתר" בקרב מטופלים שלא הגיבו לטיפול התרופתי באינטרפרון בטא, לעומת מטופלים אשר להם היה "ביטוי נמוך" של קבוצת האינטרפרון מסוג 1 והם כן הגיבו לטיפול באינטרפרון בטא. לאחר שנתיים של טיפול באינטרפרון בטא, הביטוי של אינטרפרון מסוג 1 נותר ללא שינוי בקרב אלו שלא הגיבו לטיפול, אבל עם ויסות מעלה (upregulated) משמעותי בקרב המגיבים לתרופה.


התוצאות מראות שקבוצת האינטרפרון מסוג 1 יכולה לשמש לניבוי ומעקב אחר התגובה לטיפול באינטרפרון בטא בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. "הצעד הבא, לאחר העבודה הנוכחית, הוא לתקף את הממצאים באשר לסמנים הביולוגים של קבוצת האינטרפרון מסוג 1, באמצעות מחקר פרוספקטיבי על אנשים עם טרשת נפוצה המשתמשים באינטרפרון בטא, ולהתמקד רק בגנים שתורמים יותר מכל לניבוי יעילות הטיפול באינטרפרון בטא", כך סיכם קומבלה.

 

מתוך Nature Reviews Neurology

 

לקריאה נוספת על התרופות לטרשת נפוצה לחץ כאן

 

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ