מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
כמונידיכאון וחרדהחדשותנוער שצורך קפאין בכמות מרובה בסיכון לבעיות התנהגות

נוער שצורך קפאין בכמות מרובה בסיכון לבעיות התנהגות

מחקר אמריקאי זיהה כי מתבגרים שנוטים לצרוך קפאין בכמות גבוהה נמצאים בסיכון להתפתחות הפרות התנהגות, בין השאר בהשפעת ישנוניות מוגברת בשעות היום


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות לצד העלייה במודעות ליתרונות הבריאותיים של הקפאין, אשר נקשר בין השאר לשיפור בבריאות הלב, מניעת סוכרת, מניעה וטיפול בסרטן והשפעות מיטיבות נוספות על מצב הרוח, בריאות העצמות, בריאות העור, תפקוד הכבד והכליות ואפילו מחלות נוירולוגיות, מתגלות גם השפעות שליליות של צריכת קפאין גבוהה מדי.

 

קפאין הוא חומר פסיכואקטיבי המצוי בטבע, בעיקר בפולי קפה, ומהווה נוגד חמצון המשמש בין השאר כמרכיב דומיננטי בקפה ותה, ובכמויות גבוהות יותר במשקאות אנרגיה, וכן בשוקולד וקקאו והוא אף מרכיב פעיל בתרופות מסוימות.

 

לצד יתרונותיו, קפאין הדגים במחקרים רבים את השפעתו על מערכת העצבים המרכזית, ויש עבודות שהדגימו נטייה לפתח כלפיו התמכרות של ממש המלווה בתלות גוברת ותסמיני גמילה אופייניים. כמו כן, ברמות גבוהות נמצא כי קפאין עלול להעלות את לחץ הדם, להשפיע על ירידה במסת העצם וגם לפגוע בתפקוד הכליות ולחולל נזקים נוספים.

.

עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי אצל בני נוער צריכה גבוהה של קפאין מעל 100 מ"ג ליום, כמות המשתווה לזו שבספל קפה גדול, מלווה בסיכון גבוה להפרעות התנהגות, בין השאר כתוצאה מהשפעה בהמשך על ישנוניות במהלך היום, לאחר שחולפות ההשפעות המעוררות של החומר.

 

ספל קפה גדול

 

החוקרים מאוניברסיטאות ג'ורג'יה ומערב וירג'יניה בארה"ב, בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת רייקיאוויק באיסלנד, מסבירים כי ילדים ומתבגרים מוגדרים כאוכלוסייה בסיכון להשפעות השליליות של צריכת קפאין מופרזת. הסיבות לכך נעוצות בגוף הקטן יותר שלהם ובהעדר סבילות להשפעות קפאין בשל דפוסי צריכה פחות עקביים. מחקרים קודמים הציעו כי הקשר בין צריכת קפאין לבעיות התנהגות נובע בחלקו מהשפעות על ישנוניות במהלך שעות היום, אך המידע בנושא מוגבל מאוד.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את ההשפעה האפשרית של צריכת קפאין על ישנוניות במהלך שעות היום ובעיות התנהגות בקרב 2,633 תלמידי חטיבת ביניים מ-20 בתי ספר במערב וירג'יניה.

 

איסוף הנתונים החל בתחילת כיתה ו' והמשיך במרווחים של שישה חודשים. התלמידים התבקשו לדווח על ישנוניות בשעות היום, צריכת קפאין ובעיות התנהגות. עוד נאספו נתונים אודות משק הבית והנתונים הדמוגרפיים של התלמידים.

 

בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל קפאין, בקרב צעירים שצרכו קפאין בכמות יומית של מעל ל- 100 מ"ג תועד סיכון מוגבר באופן מובהק לבעיות התנהגות ולעליה בישנוניות במהלך היום. בעיות התנהגות הוגדרו כשבירה של הכללים בבית הספר ובבית וגילויי אלימות שונים. נמצא כי צריכה גבוהה של קפאין מלווה בבעיות התנהגות, כאשר ישנוניות במהלך שעות היום היא גורם מתווך בין שני גורמים אלה. לעומת זאת, אצל צעירים שצרכו קפאין בכמות קטנה מ-100 מ"ג ביום לא זוהתה עלייה משמעותית בסיכון להפרעות התנהגות או ישנוניות במהלך היום.

 

המחקר נתמך על ידי מענק מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2025 של כתב העת Journal of Adolescent Health.

 

המלצות מגבילות

 

ממצאי המחקר תומכים בהמלצות העדכניות של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) והמלצות האקדמיה האמריקאית לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר (AACAP), אשר מורות על הימנעות לחלוטין מצריכת משקאות קפאין עד גיל 12 וצריכה של עד 100 מ"ג קפאין ביום בלבד למתבגרים בגילי 12 עד 18.

 

החוקרים מציינים כי העבודה הראשונה הקושרת באופן ברור בין קפאין להפרעות התנהגות. במחקר נמצא כי ניתן להסביר את התופעה על ידי הישנוניות שמתפתחת במשך היום על רקע קשיי הירדמות בלילה בצריכת קפאין גבוהה. כמו כן, הם מציינים כי הפרעות התנהגות עשויות להתפתח על רקע תסמיני גמילה מקפאין ביום למחרת, שעשויים לכלול אצל מתבגרים עייפות מוגברת, עצבנות וקשיי ריכוז.

 

ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות נוספות שמצביעות על השפעות של קפאין בגיל ההתבגרות על ישנוניות יתר. במחקר אמריקאי שפורסם ביולי 2020 בכתב העת Journal of Pediatric Psychology נמצא כי צריכת קפאין בקרב מתבגרים מתבטאת בישנוניות מוגברת ביום למחרת, כאשר התברר בו כי מתבגרים שמאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD) נוטים פי 2.47 יותר לצרוך קפאין בשעות אחר הצהריים והערב, בהשוואה למתבגרים שאינם מאובחנים עם הפרעות אלה.

 

Journal of Adolescent Health, doi: 10.1016/j.jadohealth.2024.11.004