מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותנוגדנים לניקוי תאי גזע ימנעו התפתחות גידולים

נוגדנים לניקוי תאי גזע ימנעו התפתחות גידולים

קוקטייל של נוגדנים עשוי להקטין את הסיכון להתפתחות גידול בעקבות טיפול בתאי גזע


הזרקת נוגדנים לתאי גזע עשויה להקטין את הסיכון להיווצרות גידול (צילום:Shutterstock)
הזרקת נוגדנים לתאי גזע עשויה להקטין את הסיכון להיווצרות גידול (צילום:Shutterstock)

 

תאי גזע עובריים שהושתלו ולא עברו התמיינות, עלולים להתפתח לגידולים. חוקרים מצאו כי קוקטייל המורכב מנוגדנים מסוימים מצליח למנוע היווצרות גידולים לאחר ההשתלה. 

 

תאי גזע עובריים אנושיים (ESCs) יכולים להתפתח לכל סוג של תא. עובדה זו טומנת בחובה הבטחה גדולה בתחום של רפואה רגנרטיבית, שמטרתה להחליף תאים או רקמות שנפגעו כתוצאה מפציעה או מחלה.

 

אולם היכולת ההתפתחותית הנרחבת של תאי הגזע יכולה גם להיות בעוכריהם: אם יש תאים שלא עברו התמיינות, אחרי תקופה מסויימת הם יכולים "להשתולל" לאחר שהושתלו בחולה, כאשר החשש הגדול הוא מיצירת גידולים המכונים טרטומות (Teratomas) שזוהי בעצם תערובת מוזרה של רקמות שיכולות גם לכלול שיניים ושיער. כך למשל, ניסוי של אחת החברות המובילות בתחום של תאי גזע, חברת Geron, הושהה למספר חודשים בתחילת דרכו עקב החשש מהתפתחות  ציסטות וגידולים בעכברים.

 

כדי למצוא דרך לטהר תרביות מתאי ESCs לא רצויים העלולים להתפתח לטרטומות, חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד הזריקו נוגדנים כנגד ESCs האנושי על מנת למצוא את הנוגדנים שקשורים באופן הכי חזק לתאים. בדרך זו זוהה אחד הנוגדנים המכונה SSEA-5.

 

בשלב הבא החוקרים הפעילו שיטה הנקראת מיון תאים על ידי קרינת פלורוסנט (FACS), שבעזרתה ניתן להפריד תאים שנושאים נוגדן. לבסוף, הם הזריקו לעכברים את התאים הנותרים כדי לראות אם הם יצרו  טרטומות. על-פי הממצאים שפורסמו בכתב העת Nature Biotechnology, כשלעצמו, הנוגדן החדש לא טיהר לגמרי את התאים, אבל כשהוא היה משולב עם שני נוגדנים אחרים שהתחברו למולקולת מטרה על ה- ESCs, לא נוצרו טרטומות.

 

כיום ישנן שתי חברות שעוסקות בניסויים קליניים המובססים על תאי גזע: חברת Geron לפגיעות חוט שדרה וחברת ACT לטיפול בכמה צורות של עיוורון. שתי החברות סיפקו ראיות נרחבות של ניסויים בבעלי חיים כדי לשכנע את ה-FDA האמריקאי כי התאים המושתלים לא יהוו מקור להיווצרות גידולי טרטומה. 

 

רוברט לנזה, אחד החוקרים המובילים של חברת ACT מזהיר כי השיטה החדשה לא תבטל את הצורך לבדיקת בטיחות בבעלי חיים.  

 

 

Nature Biotechnology doi:10.1038/nbt.1947