מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותנוגדנים לטיפול בטרשת נפוצה

נוגדנים לטיפול בטרשת נפוצה

ביום ראשון ה- 13 לדצמבר 2009, הגיע ד"ר אנדרו פנצ'ר, חוקר בתחום הנוגדנים לאינטרפרון-בטא והשפעתם בטרשת נפוצה, למרכז הטרשת הנפוצה בשיבא תל השומר בכדי לדון בממצאי מחקריו עם מומחי המרכז


השימוש באינטרפרון-בטא נפוץ מאוד בטיפול בטרשת נפוצה וישנם ממצאים רבים התומכים ביעילותו הטיפולית.


ד"ר אנדרו פנצ'ר הסביר כי כל חלבון (פרוטאין, כדוגמאת אינטרפרון-בטא) המוחדר לגוף, גם אם מטרתו היא טיפולית, מעורר "תגובה חיסונית". ה"תגובה החיסונית" מתרחשת בכל המקבלים את החלבון, אלא שישנה שונות בין האנשים בעוצמת ה"תגובה החיסונית".


יעילות התרופה מושפעת מכמות החומר שמגיע לאיזור המטרה. כלומר, כמה מן האינטרפרון-בטא אכן מגיע ליעדו וכמה מנוטרל בדרך. זו בעיה שכיחה בכל התרופות המערבות חומרים ביולוגים-חלבונים.
כשהחלבון, האינטרפרון-בטא מוזרק אל הגוף, עליו להגיע לרצפטורים (קולטנים) מיוחדים – Type I IFN- שבאמצעות ה"התחברות" עימם מפעילים סדרה של פעולות המביאות לייצור של חלבונים אחרים אשר אלו בתורם מביאים לאפקט החיובי של התרופה. כאשר נוצרים נוגדנים לחלבון – anti IFN Beta antibodies – הם "חוסמים" את הרצפטורים ואז אין האינטרפרון-בטא (התרופה) מצליחה להתחבר לרצפטורים ולהביא לאפקט הטיפולי. ככל שבמטופל ה"תגובה החיסונית" לאינטרפרון-בטא תהיה בעוצמה גבוהה יותר, כך יווצרו יותר נוגדנים לחלבון, שיחסמו יותר רצפטורים לחלבון, לאינטרפרון בטא יהיו פחות "רצפטורים פנויים" להיקשר אליהם, ומתוך כך האפקט הטיפולי של התרופה יהיה נמוך יותר.


ד"ר אנדרו פינצ'ר הציג נתונים ממוצעים לגבי התרופות השונות שמשתמשות באינטרפרון-בטא והכמות היחסית של החומר הפעיל "הנחסם" ע"י הנוגדנים. בתרופה בטאסרון בין 40%-45% מן החלבונים נחסמים ע"י הנוגדנים. בתרופה רביף בין 15%-25% נחסמים ע"י הנוגדנים. בתרופה אבונקס בין 2%-5% בלבד נחסמים ע"י הנוגדנים. כמובן שככל שפחות מן החלבונים נחסמים, כך התרופה יותר יעילה.


ד"ר אנדרו ציין כי הנוגדנים הללו אינם מתפתחים לאחר ההזרקה הראשונה וישנה תקופת זמן שצריכה לעבור עד שיתפתחו. בכדי לזהות את הנוגדנים ניתן לעשות בדיקות דם ייחודיות שצריכות להיעשות לאחר 6-12 שעות ממתן הזריקה ולבדוק האם ניתן לראות את השפעת התרופה. ד"ר אנדרו ציין שבדיקות אלו יקרות וצריכות להיערך מספר פעמים בזמנים מאוד מדוייקים ולכן קשה לבצע מעקב שכזה בקרב מטופלים רבים.


ד"ר אנדרו סיכם ואמר, שלפעמים, לפי שיקול דעתו של הנוירולוג המטפל, ניתן להשתמש במדד הנוגדנים לבחינת יעילות הטיפול התרופתי. בכדי לעקוף את בעיית הנוגדנים ניתן לבצע הזרקה ישירה ל- CNS, אך לא ניתן לעשות זאת באופן עצמאי ובתדירות גבוהה. עוד נבדקת בימים אלו גישה לפיה ניתן בזמן מסויים, בו מתפתחים הנוגדנים, להעניק טיפול בקורטיקוסטירואידים ובכך למנוע את השפעתם. גישה זו נבדקה רק בקרב 5 מטופלים ויש צורך במחקר נוסף.


לפעמים "הנוגדנים המנטרלים" נעלמים באופן ספונטני, אך כשה"נוגדנים המנטרלים" קיימים בגוף הם חוסמים בנוסף לחלבון – האינטרפרון בטא – הניתן בתרופה, גם את האינטרפרון בטא הטבעי שמייצר הגוף ולכן חשוב להתייחס לנושא זה.

 

למידע נוסף בנושא זה:

 

Neurology. 2009 Nov 3;73(18):1493-500

 

Neurology. 2009 Nov 3;73(18):1485-92

 

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.