מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מתוק אבל מסוכן
מחקר : סוכרים המוספים למזון מעלים את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם
אחרי שנשים שאוהבות פחמימות הוזהרו לאחרונה מהסיכון למחלות לב וכלי דם, מגיעות חדשות קשות גם לאוהבי המתוק. מחקר חדש מראה כי ככל שיותר סוכר מוסף למזון, פרופיל השומנים בדם נמצא במצב רע יותר ויש יותר סיכונים למחלות לב וכלי דם.
חוקרים מצאו כי ככל שכמות הסוכר המוסף שאנשים צרכו ירדה, רמת כולסטרול HDL המכונה גם "הכולסטרול הטוב" עלתה ורמת הטריגליצרידים בדם ירדה.
המחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי JAMA מצביע על המגמה המדאיגה בשנים האחרונות, של תזונה שכוללת יותר ויותר סוכרים מוספים. הסוכרים המוספים כבר נקשרו להשמנת יתר, סוכרת וריקבון שיניים.
על פי המחקר, כ- 15.8 אחוז מהתזונה האמריקאית הטיפוסית הורכבה מסוכר מוסף (כמות ממוצעת השווה ל- 21.4 כפיות סוכר ביום או 359 קלוריות). מדובר בעליה משמעותית מהשנים 1977-1978, אז האחוז היה 10.6 בלבד.
מחברי המחקר הגדירו את הסוכרים המוספים כ"סוכר וממתיקים המכילים קלוריות, שתעשיית המזון והצרכנים משתמשים בהם כרכיבים במזון מעובד או מוכן, על מנת להגביר את הנחשקות של המאכלים".
החוקרים עקבו אחר 6,131 מבוגרים. מראיינים התקשרו אליהם ושאלו אותם מה הם אכלו ביום הקודם ואז העריכו את רמת הסוכר בתזונה של כל אחד מהם. לאחר מכן המתנדבים חולקו לקבוצות: כאלה שצרכו פחות מ- 5 אחוז מסך הקלוריות היומיות מסוכר מוסף, 5 עד 10 אחוז, 10 אחוז עד 17.5 אחוז, 17.5 עד 25 אחוז ו- 25 אחוז ומעלה. הנבדקים בקבוצה שצרכה הכי הרבה סוכרים מוספים אכלו כ- 46 כפיות סוכר מוסף ביום.
הקשר החזק ביותר בין סוכר מוסף לשומנים בדם נמצא בערכי הכולסטרול HDL. רמות ה"כולסטרול הטוב" ירדו מ 58.7 מ"ג/ד"ל בקרב אלה שאכלו הכי פחות סוכר, ל- 47.7 מ"ג/ד"ל באלה שצרכו הכי הרבה. רמת HDL גבוהה יותר קשורה בסיכון נמוך יותר ללב ולכלי הדם.
רמות הטריגליצרידים בדם (שומנים הקשורים לסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם), עלו מ- 105 מ"ג/ד"ל בקבוצה שצרכה הכי פחות סוכר, ל-114 מ"ג/ד"ל בקבוצה שצרכה הכי הרבה.
ה- LDL כולסטרול, המכונה גם "הכולסטרול הרע" עלה בקרב נשים שאכלו הכי פחות סוכר מ-116 מ"ג/ד"ל ל-123 מ"ג/ד"ל בקרב הנשים שצרכו הכי הרבה סוכר מוסף. בקרב גברים, לא נמצא הבדל משמעותי ברמות ה- LDL כולסטרול בין הקבוצות
אחד החוקרים סיכם ואמר שבדיוק כפי שאכילת תזונה עשירה בשומנים יכולה להעלות את רמת הטריגליצרידים ואת רמת הכולסטרול, כך גם אכילת סוכר יכולה להשפיע על אותם גורמים. המשמעות היא שכדי להישאר בריאים יש לחזור לאכול פחות מזון מעובד ויותר דגנים מלאים,ירקות ופירות.
JAMA. 2010, 303(15), 1490-1497
עוד כתבות בריאות במוטק'ה
יוכי5
יוכי5
על מנת להוריד אותם יש לאכול תזונה נכונה+אומגה 3 טובה של תרימה שמורידה לא רק טריגליצרידים אלא גם כולסטרול. חשוב לצרוך גרגירי חומוס 3 כפות לא יותר. טוב להורדת כולסטרול, וכמובן להפחית שומנים מהחי (כמו איברים פנימיים)
אגב,תוספת תפוח+תערובת שקדים,הם שומנים טובים ומורידים את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים. בדוק!
זאת כמובן עם שמירה על פחמימות מורכבות (לא יותר מ3 כפות)ירקות, תפוח,ארטיקל וכו.