סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
משתוקקים לאוכל וחושבים פחות
אפשר גם לחשוב יותר ולהשתוקק פחות
פסיכולוגים מאוסטרליה חקרו את למה אנחנו משתוקקים למזונות מסוימים ומה אפשר לעשות להתגבר על זה. מה שמבדיל רעב בו אנחנו מוכנים לאכול כמעט הכל, לבין השתוקקות, הוא הכוונה המכוונת בדרך כלל למזון מסוים.
לרבים מאתנו מתחשק מדי פעם מזון זה או אחר אבל לטיפוסים מסוימים ההשתוקקות הזאת היא בעייתית שכן היא רבה וגובלת בסיכוני בריאות כמו הפרעות אכילה ומלווה בהרבה רגשות אשם ובושה.
מאיפה נובע החשק לאוכל? מימצאים כבר הראו שיש תמונות מזון במוחנו שאם אנחנו שומרים אותן חיוניות בראש אנחנו יותר משתוקקים להן, כמו גם הן לוקחות מאיתנו הרבה תשומת לב ומכאן אולי חלק מהבעייתיות של ההשתוקקות.
למשל בניסוי אחד, המתנדבים שדווחו על השתוקקות לשוקולד נזכרו בפחות מילים והיה להם גם קשה יותר פתרון בעיות מתמטיקה בהשוואה למשתתפים שלא דווחו על השתוקקות לשוקולד ושבצעו בקלות יותר את אותן מטלות.
מחקר חדש מראה שאפשר גם להוליך את ההקשר בכיוון הפוך, דהיינו להשתמש במטלות קוגניטיביות כדי להפחית את ההשתוקקות לאוכל. ואכן משתתפים שנתבקשו לדמיין את הופעת הקשת בשמיים או את ריח האקליפטוס דווחו שתשוקתם לאוכל פחתה.
בניסוי אחר הראו למשתתפים נקודות שחור לבן מהבהבות (כמו במסך טלויזיה דולק אך לא מכוון) וגם כאן דווחו הצופים על ירידה בחשק המזון שלהם.
מכאן מסיקים החוקרים שמטלות חזותיות פשוטות, יכולות לעזור בריסון השתוקקויות אוכל ואולי גם השתוקקיות אחרות. נראה שעם התפתחות הטכונולוגיות של מחשבים ניידים ושל סלולרים מתוחכמים יהיה קל יותר ליישם תרגול כזה בחיי היום-יום.
מעניין לציין שבמחקר אחר הראו שאצל שמנים שהצליחו לרזות, היתה ההרזיה קשורה עם ראייה אחרת של המזון.
Current Directions in Psychological Science, 2010, 19(2), 86-90
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט