קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
משקאות ממותקים קשורים לעלייה בסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתיות
חוקרים מסין מצאו כי משקאות ממותקים שמכילים סוכר, ודווקא לא משקאות עם ממתיקים מלאכותיים או מיצי פירות טבעיים – הם שמגדילים את הסיכון לפתח מחלות מעי דלקתיות, ובעיקר קרוהן. מה עשוי להסביר את הקשר?
מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות כרוניות ששכיחותן עולה בשנים האחרונות במדינות המערב, אשר מתאפיינות בתקופות של התלקחויות ולצידן הפוגות.
למרות שמחלות אלה מאופיינות בדלקתיות מוגברת כרונית במערכת העיכול, מחקרים עד כה מתקשים לברר באופן מדויק כיצד תזונה משפיעה על התפתחות המחלה ומהלכה ובעיקר – איך אכילה או הימנעות ממזונות מסוימים עשויה להועיל למאובחנים ולהוביל לירידה בתסמינים. גם מחקרים שבדקו את ההשפעות של צריכת משקאות קלים על מחלות מעי דלקתיות הציגו עד עתה ממצאים סותרים.
כעת מדווחים חוקרים מסין כי בעוד שנמצא בעבר קשר בין שתייה ממותקת לבין התפתחות מחלות מעי דלקתיות, הרי שהקשר ממוקד במשקאות מומתקים בתוספת סוכר ולא במשקאות דיאטטיים שמכילים ממתיקים מלאכותיים או במיצי פירות שמכילים סוכר טבעי.
קשר מובהק לקרוהן
החוקרים מהאוניברסיטה הדרום-מרכזית בעיר צ'אנחשה שבדרום סין ניתחו נתונים אודות 121,490 נבדקים שגויסו למאגר נתונים בריטי נרחב של UK Biobank שלא היו מאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות בשלב הגיוס למחקר, בין השנים 2006 עד 2010. הנבדקים, כולם מבוגרים מעל גיל 40 (בגיל 56 בממוצע) מילאו שאלונים מקיפים להרגלי האכילה והשתייה בין השנים 2009 עד 2012, ועברו בדיקות רפואיות ספציפיות.
בהמשך סווגו הנבדקים לשלוש קבוצות בהתאם להרגלי צריכת המשקאות, לצורך בחינת הקשר למחלות מעי דלקתיות: נבדקים שאינם נוהגים לשתות מיצים כלל, אלו ששותים עד כוס מיץ ליום ואלו ששותים מעל לכוס מיץ ליום. בנוסף נבחן הקשר בין סוגי מיצים שונים למחלות מעי דלקתיות, ובכלל זה ממשקאות ממותקים עם תוספת סוכר; משקאות דיאטטיים עם ממתיקים מלאכותיים; ומיצי פירות טבעיים שכללו מיצים סחוטים מתפוזים/ אשכוליות/ פירות וירקות אחרים.
בעוד שרוב הנבדקים (66.3%) דיווחו כי אינם נוהגים לשתות מיצים בקביעות, נמצא כי נבדקים ששתו יותר מכוס מיץ ליום נטו להיות עם מדד השמנה BMI גבוה יותר – ממצא שמעיד על קשר בין שתיית מיצים לצבירת משקל עודף, שנצפה במחקרים רבים בעבר. נבדקים אלו נטו גם באופן כללי לצרוך יותר מזונות המכילים סוכרים.
במעקב שנמשך בממוצע 10.2 שנים, דווח כי 510 נבדקים פיתחו מחלות מעי דלקתיות: 143 אובחנו עם קרוהן (שיעור של 41 מקרים למאה אלף תושבים) ו-367 עם קוליטיס כיבית (שיעור של 30 מקרים למאה אלף).
בהשוואה לנבדקים שלא נהגו כלל לשתות מיצים, ניתוח סטטיסטי העלה כי אלו ששתו משקאות ממותקים במינון של יותר מכוס של מיץ ממותק ליום היו בסיכון גבוה ב-51% להתפתחות מחלות מעי דלקתיות, לאחר תקנון למשתנים מתערבים. שתיית כמות קטנה יותר של עד כוס משקה אחד ממותק ליום לא נמצאה קשורה באופן מובהק למחלות אלה.
בניתוח משני התברר כי דפוס זה של מעל למשקה ממותק ליום העלה פי 2.05 את הסיכון להתפתחות קרוהן, ואולם הסיכון להתפתחות קוליטיס כיבית לא נמצא מובהק.
כמו כן, לא נמצא קשר מובהק בין שתיית משקאות דיאטטיים עם ממתיקים מלאכותיים ומיצים טבעיים לבין הסיכון למחלות מעי דלקתיות, ואף לא נמצא קשר בין צריכת הסוכר הכוללת לבין מחלות אלה.
המחקר מומן על ידי הקרן הלאומית למדעי הטבע בסין (NSFC) והפרויקט למחקר והתפתחות במחוז חונאן בסין, וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2022 של כתב העת Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
על סוכר ודלקתיות
בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים ציין החוקר הראשי, ד"ר הזאן זאקי, כי הממצאים מצביעים על צריכה מופחתת של משקאות ממותקים עם תוספת סוכר כאסטרטגיה שעשויה לסייע במניעת מחלות מעי דלקתיות ובעיקר קרוהן, אם כי "נדרשים מחקרים נוספים לבחינת המנגנונים שמשפיעים על הקשר שזוהה".
החוקרים מבהירים כי אחת ממגבלות המחקר היא גילם הבוגר של הנבדקים, כולם מעל גיל 40, כך שלא ניתן היה לבחון בו את הקשר בין משקאות ממותקים לבין התפתחות מחלות מעי דלקתיות בקרב בוגרים צעירים יותר, וזאת למרות שמדובר במחלות שמתפתחות לרוב בגילים צעירים יותר ובממוצע מתחת לגיל 30. כמו כן, הממצאים מבוססים על דיווחים עצמאיים של הנבדקים, ולכן נתונים לטעויות דיווח.
ד"ר זאקי הבהיר כי בכוונתו להעמיק ולבחון את הקשר בין שתיית משקאות ממותקים להתפתחות מחלות מעי דלקתיות בקרב ילדים, שנוטים יותר לשתות משקאות אלה, וזאת בעיקר על רקע העלייה באבחון מחלות מעי דלקתיות בעשורים האחרונים, שמיוחסת בין השאר גם לאורח החיים והתזונה במדינות המערב. במחקר אמריקאי נרחב שפורסם במארס 2020 בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases זוהתה עלייה בשיעורי התחלואה בקרוהן וקוליטיס כיבית בקרב ילדים בארה"ב בהיקף של 133% בין שנת 2007 לשנת 2016. מחקר ישראלי שמתבסס על נתונים מארבע קופות החולים, שממצאיו פורסמו באוקטובר 2021 בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases זיהה תמונת מצב עגומה גם בארץ: שיעור המאובחנים במחלות מעי דלקתיות בין השנים 2005 ל-2018 הוכפל בקרב יהודים ואף גדל מעבר לכך פי 3 באוכלוסייה הערבית.
לדברי החוקרים בעבודה הנוכחית, הממצאים יסייעו לרופאי גסטרו לייעץ למטופלים על הימנעות ממשקאות ממותקים כדי להפחית את הסיכון למחלות מעי דלקתיות או להפחית את חומרתן לאחר שאובחנו.
המחקר לא בחן הסבר אפשרי לקשר שזוהה בין משקאות ממותקים לסיכון למחלות מעי דלקתיות, אך הסברה השולטת בקרב מדענים ורופאים היא כי צריכת סוכר מגבירה תהליכים דלקתיים בגוף, ובכך עשויה לפגוע גם במערכת העיכול ולהאיץ התפתחות של מחלת מעי דלקתית. מחקרים בחיות מדגישים מספר מנגנונים שבהם הסוכר משפיע במערכת העיכול על הגברת פעילות דלקתית, לרבות השפעה על דלקתיות ברירית המעי ופגיעה ברקמה זו, הפחתת הגיוון בהרכב החיידקים שמאכלסים את המעי – המיקרוביום וכן פגיעה בתפקוד המערכת החיסונית במעי. כמו כן, צריכת סוכר נקשרת לתהליכים דלקתיים בגוף שמאפיינים מחלות נוספות, לרבות התסמונת המטבולית, סוכרת והשמנה – כולן מחלות שנקשרו במחקרים למחלות מעי דלקתיות.
החוקר הנוכחי במחקר, ד"ר זאקי, הדגים אף הוא במחקר קודם בעכברים שפורסם באוקטובר 2020 בכתב העת Science Translational Medicine, כי תפריט רווי סוכר מפר את איזון המיקרוביום ומעודד תהליכים דלקתיים במערכת העיכול.
לצד זאת, קשר בין ממתיקים מלאכותיים ("תחליפי סוכר") לבין פעילות דלקתית מוגברת עדיין אינו חד משמעי בספרות המדעית, והחוקרים מציינים כי יש להוסיף ולבחון את הסוגייה. במחקר זה, כאמור, לא נמצא קשר בין ממתיקים מלאכותיים לסיכון לפתח מחלות מעי דלקתיות.
באשר למיצים טבעיים, החוקרים מעריכים כי הימצאותם של חומרים ביו-אקטיביים שמקורם בפירות, ובהם ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון, לצד סיבים תזונתיים – עשויים יחד למתן את השפעת הסוכר הטבעי על מערכת העיכול ובכך להפחית את הפעילות הדלקתית המזיקה המיוחסת לסוכר.
ממצאי המחקר שזיהו קשר בין משקאות ממותקים להתפתחות קרוהן בלבד, ללא קשר מובהק לקוליטיס כיבית, נתמכים בעדויות מעבודות נוספות שמזהות קשר ברור יותר בין תזונה לבין התפתחות קרוהן יותר מאשר התפתחות קוליטיס. כך, למשל, טיפול במזון רפואי הוכח כמשרה הפוגה קלינית מהירה ואף מוביל לריפוי רירית המעי אצל חולי קרוהן, אך ללא עדות להשפעה מועילה דומה בקרב חולים בקוליטיס כיבית. החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים כי ייתכן וההסבר להשפעה השונה בין שתי המחלות נעוץ בשוני במיקום הנגעים הדלקתיים בתוך מערכת העיכול ובשוני בהשפעת המחלות על הרכב חיידקי המעי – המיקרוביום.
ממצאים ממחקרים קודמים על השפעות של משקאות על הסיכון למחלות מעי דלקתיות לא מציגים תמונה אחידה. מחד, חלק מהמחקרים הצביעו על קשר בין משקאות ממותקים לעלייה בסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתיות, למשל מטה אנליזה של חוקרים מסין שניתחה ממצאים מ-16 עבודות ופורסמה במאי 2019 בכתב העת Medicine, אשר מצאה כי שתיית משקאות קלים מעלה ב-42% את הסיכון להתפתחות קרוהן. ומנגד, יש מחקרים שלא זיהו קשר שכזה, למשל מטה אנליזה של חוקרים מאיראן שפורסמה באוקטובר 2021 בכתב העת Frontiers in Nutrition שלא מצאה קשר בין שתיית משקאות ממותקים לקרוהן ולקוליטיס כיבית. לפי החוקרים בעבודה זו, ייתכן כי השוני בהגדרה של משקאות ממותקים ובהרכב האוכלוסיות במחקרים שונים הוא המקור להבדלים אלה.
Alimentary Pharmacology and Therapeutics, doi: 10.1111/apt.17149