השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
משחזרים את הדיאטה שהיתה בתקופת האבן
גיבוש המלצות לתזונה בריאה יותר בימינו
מנהלי תאגיד יוניליוור כינסו חוקרי תזונה, גנטיקה אנתרופולוגיה ובוטניקה לראות מה אפשר ללמוד מתזונת איש המערות של לפני 2 מיליון שנה. החוקרים ינסו לגבש המלצות לתזונה בריאה יותר בימינו על פי הנתונים של הציידים והלקטים מאז.
תקופת האבן הקדומה מוגדרת כתקופה מלפני 2.5 מיליון שנים ועד לשחר החקלאות שקרה לפני כעשרת אלפים שנה. לפני החקלאות היתה התזונה מורכבת מירקות , פירות, שורשים, גרגרים ואגוזים למינהם וקצת בשר דל שומן.
לחם, חלב, דגנים או תפוחי אדמה לא היו בנמצא והשאלה אם אנחנו בנויים אבולוציונית למזונות היחסית חדשים האלה?
פרופ' ברי מנהל המחקר מציין שאיכות התזונה הקדומה נבעה משפע ורבגוניות הצמחים, אם היום אנחנו משתדלים לאכול 5 מנות ירקות ופירות ביום, אפשר להניח שאז אכלו 25 מנות ליום שכן הם היו עיקר התזונה כשהקטניות מספקות את החלבון. צרכי מרכיבי מזון חיוני הושגו גם מדגים ובשר.
הדגנים שהם בסיס לתזונה בימינו לא היו אז והאדם ניזון אז מהרבה פחות פחמימות, פחות שומן והרבה יותר ירקות.
אפשר להניח שהאדם הקדום מת צעיר יותר אבל לא בגלל תזונה לקויה.
כבר הראו שלא היה סיכוי רב להתפתחות מחלות כמו סוכרת, השמנה או מחלות לב.
יש הרבה אי התאמה בין התזונה הקדומה לדיאטה העכשווית. חלב הוא דוגמה מעניינת למה שקרה. לפני עשרת אלפים שנה בכלל לא יכולנו לעכל חלב, היום לרב האנשים אין בעיה עם תזונה עתירת חלב. אין זה פלא שהרבה טבעונים ואנשי בריאות ממליצים לא לשתות חלב גם היום.
פרופ' סימונדס המומחית הבוטנית במחקר מציינת שהירקות והצמחים אז היו כמובן לגמרי שונים ממה שאנחנו מוצאים היום בסופרמרקטים. הסיבה היא התפתחות החקלאות, מה שפעם היה גידול מקומי הפך לגידול בחוות ענק עולמיות והשונות בין הדגנים למשל הלכה והצטמצמה.
חיטה ותירס כבשו את שוקי העולם ואין שונות בין הזנים.
ברור לכולם שכדאי לחתור להפחתה בסוכר המזוקק ובדיאטה עתירת הפחמימות ולהעשיר את השונות בין הירקות והפירות העכשווים על פי הזנים השמורים מהעבר למשל אלה המצויים בגני קיו.
הרעיון הכללי - על פי העבר לשפר את העתיד
http://www.bbc.co.uk/news/health-11075437
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
מינרבה1
חולת סכרת, 20 שנה לא נגעתי בלחם וכו' מעט מאוד פירות והייתי מאוזנת, מעבר לזה אין לי מה להוסיף
נסימיקו
אני כ-5 ימים בתזונה ללא שום סממן של חיטה.
מנסה לבדוק האם באמת ,זה יכול לשפר או להשפיע
על היכולות והמצב הגופני שלי,לפעמים אני מרגיש שזה מועיל,ולאחר זמן מה שוב
חוזר לעייפות ולחוסר היציבות,חולשה ברגליים,שינויים קיצוניים,עדיין בתקווה
שאולי זה יעזור,מבטיח לעדכן אתכם בניסוי הקיצוני הזה,
מרגיש שזה קצת משפיע ,לא כל כך יודע אם זה פסיכוסומטי,או שזה פיזי ואמיתי.
הזמן סביר להניח,הוא התשובה.
ואני החלטתי לנסות את השיטה לפחות 30 ימים.לא פשוט אבל אפשרי
מינרבה1
מה זה טוב ? תמיד יש יותר טוב
קורה ודוקא השינויים משבשים את הכל.למי יש זמן להתעסק כל היום עם ישום מה שמלמדים אותך ועם מה שאתה שומע וקורא כל יום.
יש מזהו שנקרא עיפות החומר.
ד"ר דינה ראלט PhD
אני כרגיל ממליצה להקשיב אבל לבחון, יכול להיות שמשהוא טוב לאחד לא טוב לשני ובטח בענייני סוכר כשזה כל כך קל לבדוק, פשוט לנסות ולעקוב ולראות מה מתאים לנו.
מינרבה1
גם אני חדלתי להאמין. כל יום מחקר חדש אשר סותר את הקודם. כל יום תרופה חדשה
כל הנסיונות רק מבלבלים. עד שאתה לומד לחיות בדרך מסוימת, אומרים לך לשנות.
אז אולי היא שאף אחד לא יודע כלום ? מנחש ומניח הנחות.
לחפ לבן עדיף על לחם מלא ? פעם אומרים שפירות אינם כ"כ נוראיים לחולי סכר.ת, אחרי יום אומרים שהם מזיקים. אז אולי פשוט עדיף להתעלם ?
ד"ר דינה ראלט PhD
בדיוק עכשו בתכונית של "לונדון וקירשנבאום" מדברים על הספר שעושה המון רעש - בטן של חיטה...יהיה פשוט יותר להתייחס לספר כאל וריאציה על סוכר כי הלחם מכיל בהרבה מקרים סוכר מאוד זמין ועל סוכר כבר כולם יודעים שהוא מזיק לבריאותנו.
האם כדא לעבור לשיפון?
נסימיקו
כל יום מתפרסם מחקר חדש ,עם אין סוף נתונים,רצף של הצלחה בניסויים כאלה ואחרים
כל אחד מצדיק את המחקר שלו,אחד סותר את השני,ואם נצדיק את כולם לא נאכל לעולם.
צריך נלעשות מחקר מי הוא הצודק,לא לאכול בשר ,לא פחמימות,לא חלב ,טבעוני צמחוני,
רק ואך ורק בשר,נו באמת שיגעתם את כדור הארץ.
עכשיו אני קורא ספרבשם " בטן החיטה"
שם מציינים שאם כל המחלות,מקננות במוצרי החיטה המהונ דסת,הכרס ,המוח,מחלות נוירולוגיות
אלרגיותועוד כהנה וכהנה,נו באמת,מה קורה כאן?
מיקי ב.
יש ליונילבר אינטרס לקדם צמחים כי זה מה שהם יכולים לעבד ולמכור. אין להם מה לעשות עם שומן. ליצרני החלב והבשר יתרון עליהם בכיוון הזה.
באתר הקדום ביותר של ההומו סאפיינס בהרטו שבאתיופיה נתגלו בעיקר עצמות של.......היפופוטם. מי שרוצה לחשוב שהם הסירו את השומן כדי שלא 'יסתמו להם העורקים' מוזמן להמשיך לחיות בשקר של פירמידת המזון ולהנות מה'בריאות' שממנה נהנים כל הדבקים בה.
ברוך הלוי-סגל
גילוי מצבת מישע מלך מואב בשנת 1868 ופיענוח הטקסט נחשב לאבן דרך בהתייחסות המדעית לסיפורי התנ"ך כאמת היסטורית.בכתובת החקוקה במצבה מתפאר מישע מלך מואב בניצחונותיו הצבאיים מול צבא ישראל ומעלה על נס את מיפעלות הבניה שלו בשנת 852 לפני הספירה.
300 שנה לאחר ההתרחשות הזאת נכחד העם המואבי ונותרה המצבה בלא עם. כמה נשים מואביות נישאו לשבי ציון בשנת 520 לפני הספירה, אולי לשימור שרידי העם שנכחד ואולי מתוך כוונה זדונית לטשטוש לאומיותו של העם היהודי השב מן הגלות ועל כך הוקיעו אותם עזרא ונחמיה "וביום עשרים וארבעה לחודש הזה נאספו בני-ישראל בצום ובשקים ואדמה עליהם. ויבדלו זרע ישראל מכל בני נכר ויעמדו ויתוודו על חטאותיהם ועוונות אבותיהם" (נחמיה ט' א'-ב'). ובהמשך
הפרק בפסוק כ"ה: "וילכדו ערים בצורות ואדמה שמנה וירשו
בתים מלאים כל טוב, בורות חצובים, כרמים וזיתים ועץ מאכל
לרוב, ויאכלו וישבעו וישמינו ויתעדנו בטובך הגדול. וימרו
וימררו בך וישליכו את תורתך אחרי גוום".
ההתבדלות מחוקי העמים השפיעה על מבנה המשפחה היהודית העתיקה, גם על המטבח וגם על המלתחה.
מידות גדולות לבשו המואבים, שלא היו בררנים במינהגי האכילה ועגלון מלכם היה "איש בריא מאד" (שופטים ג' י"ז). גם צבאו צעד על קיבתו הגרגרנית. "ויכו את מואב בעת ההיא כעשרת אלפים איש, כל שמן וכל איש חיל" (שופטים ג' כ"ט).
צריך לקלף קליפה מאד דקה מהסיפורים העתיקים כדי לגלות שהם עלינו. הקונגרס הבינלאומי ה-10 לנושאי השמנה שהתקיים בספטמבר 2006 בסידני בהשתתפות 2,500 מדענים ומומחים בנושאי בריאות פירסם את הנתונים הבאים: יותר ממיליארד וחצי אנשים שמנים בעולם, ויותר מ-300 מיליון "כבדי משקל", תופעה החושפת אחוז גדול של האוכלוסיה האנושית למחלות כמו סוכרת, בעיות לב, יתר לחץ-דם, שבץ מוחי וסוגים שונים של סרטן. קיימת בעיה כלכלית עצומה שעלולה לערער את כל מערכות הבריאות בעולם. עלויות הטיפול מגיעות למיליארדים בארצות המערב.
22 מיליון ילדים ברחבי העולם סובלים מעודף משקל והם עלולים להיות דור ראשון בהיסטוריה האנושית, שימות לפני הוריו בגלל בעיות בריאות הקשורות להשמנה. ("ידיעות אחרונות" 12.9.06).
60 אחוז מאוכלוסיית ישראל מכלה את עצמה בצריכת פחמימות מופרזת.למעלה מ-400,000 חולי סוכרת מתועדים ועוד כ-600,000 המדחיקים את המחלה, שאותם התרגלנו לא לספור, מבשרים נתונים מצמררים על תהליך ההתאבדות המתמשך, לקיים את הפסוק "אכול ושתה כי מחר נמות".(ישעיהו כ"ב, י"ג).
בספרות המקצועית יש שטח מת בכל הקשור במינון פחמימות תיקני והגיע הזמן למלא את החסר ולהכיר בעובדה, שהפחמימה היא שחקן מרכזי במגיפת ההשמנה.
מדע התזונה לא יוכל להתקדם אם ימשיך להתעלם מן העובדות הניצבות מול פרצופו.
מידה כנגד מידה: המידות הגדולות של מלבושיך הן תוצאת המידות הרעות של אכילת-יתר.