כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מריחואנה סינטטית מסוכנות לכליות
המרכז האמריקני לבקרת מחלות: חומרים דמויי גראס הנמכרים בקיוסקים עלולים לגרום לאי-ספיקת כליות
שמות כמו "מבסוטון", "מיסטר נייס גאי", "ספייס", "ג’וקר", "וי.איי.פי", "אמסטרדם" ו"מסטולון" אולי נשמעים חביבים, אבל המריחואנה הסינטטית הנמכרת תחת שמות שונים עלולה להיות מסוכנת מאוד. המרכז האמריקני למניעת ובקרת מחלות (ה-CDC) מדווח על 16 מקרים של פגיעה בכליות עקב שימוש במריחואנה סינטטית בשש מדינות שונות בארה"ב בשנת 2012.
בשנים האחרונות צצו במדינות שונות בעולם חומרים סינטטיים דמויי מריחואנה תחת שמות שונים. בישראל מתקשים להתמודד עם הסמים החדשים הנמכרים בעיקר בקיוסקים וחנויות קטנות ייעודיות. בכל פעם שסם מסוים נכנס לפקודת הסמים המסוכנים, וכך בעצם מוצא מחוץ לחוק, צצה נגזרת חדשה שלו, שלא מופיעה בפקודה.
למרות שבחלק מהמקרים החומרים חוקיים, אין משמעות הדבר שהם בטוחים. חומרים דמויי מריחואנה כבר נקשרו לתופעות לוואי רבות בהן קצב לב מואץ, עצבנות והזיות קשות, וגרמו לאשפוזים בבתי חולים. כעת דו"ח חדש של ה-CDC מפרט על 16 מקרים של פגיעה בכליות שדווחו בשנת 2012 בשש מדינות בארה"ב, לאחר שאנשים עישנו את המריחואנה הסינטטית.
חקירת ה-CDC קבעה כי לא היה סוג מסוים של מריחואנה סינטטית או רכיב מסוים בחומר שיכול להסביר את כל 16 המקרים.
המטופלים, בני 15-33 שהיו בריאים לפני כן, נהיו חולים תוך ימים ולפעמים שעות לאחר העישון ואושפזו בבתי חולים. הסימפטומים שלהם כללו בחילה והקאות, כמו גם כאבי בטן וכאבים באזור הצלעות או הגב. כולם היו בשלבים שונים של אי ספיקת כליות.
לאחר טיפול רפואי אף אחד מהמשתמשים לא מת, אך 5 מתוך ה-16 היו זקוקים לטיפולי דיאליזה וארבעה טופלו באמצעות קורטיקוסטרואידים.
המומחים מציינים כי חומרים אלה לא מהווים אלטרנטיבה בטוחה למריחואנה. הם עלולים לגרום לבעיות בריאות לא צפויות ומסוכנות.