מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותמרגישים טוב? זה לא אומר שאין לכם סרטן

מרגישים טוב? זה לא אומר שאין לכם סרטן

מחקר שנערך במרכז הרפואי תל-אביב מצא: ב- 2.4% מ-1,000 נבדקים בריאים לכאורה, נמצאו גידולים ממאירים


המחקר מדגיש את החשיבות של בדיקות לגילוי מוקדם (צילום: Shutterstock)
המחקר מדגיש את החשיבות של בדיקות לגילוי מוקדם (צילום: Shutterstock)

גם אנשים בריאים לכאורה, השומרים על אורח חיים פעיל ואינם חשים כאב מיוחד, עלולים לשאת בגופם גידול סרטני שעלול להתפשט ללא טיפול מתאים. מחקר שנערך במרכז הרפואי תל-אביב מצא גידולים סרטניים ממאירים בקרב 2.4% מהנבדקים, שחשבו שהם בריאים לחלוטין. הגילוי המוקדם אפשר להעניק להם טיפול בזמן, שהביא לכך שהחלימו באופן מלא.

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine בוצע במרכז המשולב לאבחון ומניעת סרטן שבמרכז הרפואי תל-אביב, המבצע בדיקות לגילוי מוקדם של 11 סוגי הסרטן הנפוצים ביותר.

 

הוא כלל 1,000 נבדקים בוגרים שהגיעו מיוזמתם לבדיקות סקר, בין 2006 ל-2010. כל הנבדקים היו אנשים בריאים, בגיל ממוצע של 48 שנים, שבחרו להגיע למרכז במסגרת בדיקה שגרתית, מתוך מודעות גבוהה למחלת הסרטן ולחשיבות הגילוי המוקדם, ולא הופנו על-ידי רופא.

 

הנבדקים עברו בדיקות לגילוי מוקדם של 11 סוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל - סרטן חלל הפה, סרטן בלוטת המגן, סרטן המעי הגס, סרטן העור, סרטן ריאות, סרטן השד, סרטן הרחם וצוואר הרחם, סרטן הערמונית וסרטן האשכים.

 

בקרב 2.4% מהנבדקים שדיווחו על עצמם כבריאים נמצאו גידולים סרטניים. במרבית המקרים, מדובר היה בגידולים ממאירים בשלבים ראשוניים של המחלה, באופן שאפשר טיפול והחלמה מלאה.

 

העובדה שהמחקר מתפרסם שלוש שנים לאחר סיום איסוף הממצאים, אפשרה לבצע מעקב מתמשך אחר הנבדקים ולוודא שהטיפול שקיבלו אכן סייע למנוע את התפרצות המחלה ולהציל את חייהם.

 

מבין 24 הנבדקים אצלם התגלה סרטן, 10 נמצאו עם סרטן שד (אף שמרבית הנבדקים היו גברים), 7 נמצאו עם סרטן במערכת העיכול. כמו כן נמצאו שלושה מקרים של סרטן עור וסרטן ערמונית. באופן מפתיע, לא נמצא אף מקרה של סרטן הריאות, למרות שכמחצית מהנבדקים עישנו בעבר או בהווה.

 

בנוסף, בקרב 7.1% מהנבדקים נמצאו גידולים שפירים או טרום-סרטניים, כמחציתם התגלו במערכת העיכול, והיתר ברחם או בצוואר הרחם, בעור ובפה. גם גידולים אלה הוסרו במלואם, באופן שהבטיח החלמה מלאה בזכות הגילוי המוקדם עוד בשלב הטרום ממאיר.

 

כצפוי, לגיל הנבדק הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על הסיכוי ללקות בסרטן: נבדקים מעל גיל 50 היו בסיכון גבוה משמעותית ללקות בסרטן ולפתח הן גידולים שפירים והן גידולים ממאירים, בהשוואה לנבדקים צעירים יותר.

 

גורמים נוספים שנמצאו בהתאמה מלאה להימצאות גידולים סרטניים היו השמנת יתר, צריכת אלכוהול מוגזמת (יותר משתי מנות ביום) ועישון של קופסת סיגריות ביום במשך 30 שנה או יותר.

 

המחקר מדגיש את החשיבות של בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן. "גם בקרב האוכלוסייה הבריאה עלולים להתגלות גידולים סרטניים – ובשיעור לא מבוטל" אומר פרופ' נדיר ארבר "החדשות הטובות הן שבזכות גילוי מוקדם ובטיפול מתאים ניתן למנוע את המחלה לפני התפרצותה, ובכך להציל חיים".

 

 

European Journal of Internal Medicine published online 10 January 2013

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה