כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מראות וצלילי טבע מפחיתים כאב בקרב חולי סרטן
היסח דעת באמצעות תמונות נוף והשמעת צלילים מעולם הטבע הפחיתו כאב בקרב חולי סרטן. זאת, במחקר שנערך מטעם אוניברסיטת ג'ון הופקנס , בלטימור , ארה"ב.
המחקר נערך בקרב חולי סרטן שעברו פרוצדורת שאיבת מוח עצם הנחשבת ככואבת. הפעולה כרוכה בהחדרת מחט לעצם האגן, לרוב פעולה מסוג זה, מלווה בהרדמה מקומית.
פרצדורה זו שכיחה בקרב חולי סרטן מסוימים, טכניקות כמו היפנוזה או סדציה נבחנו בניסיון לסייע למטופלים להתמודד עם הכאב.השימוש בהיסח דעת הינו זול, ומאפשר התמודדות טובה יותר עם הכאב והסבל בעקבות הבדיקות. לטענת החוקרים, מדובר על שיפור חוויית הבדיקה.
הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות: קבוצת ביקורת שנחשפה לטיפול בתנאים סטנדרטיים, קבוצה שנחשפה במהלך הטיפול למראות וקולות טבע, וקבוצה שנחשפה למראות וקולות עיר סואנת.
מראות הטבע אופיינו בתמונות מרגיעות, כמו מפלי מים, שהוקרנו במהלך הבדיקה על גבי מסכים בסמוך למיטת המטופל. מראות מהעיר הסואנת שיקפו מצבי לחץ כמו רחובות סואנים ונהירת אנשים.
מראות הטבע לוו בצלילים כמו ציוץ ציפורים, משב רוח ורחש ענפי העצים. אלה הושמעו למטופלים באמצעות אוזניות. מראות העיר הסואנת, לוו בצלילים מחיי העיר הסואנת כמו תנועת כלי רכב.
עוצמת הכאב דווחה על ידי המטופל לפני ובמהלך הפרוצדורה באמצעות סרגל כאב מ- 0 כלל לא כואב ועד 10 כאב בלתי נסבל. המטופלים התבקשו לתאר את חוויית אי הנוחות במהלך הבדיקה. עוצמת כאב מעל 4 , דורגה ככאב בינוני עד חזק.
הממצאים הראו הבדלים בין ממוצע הכאב בקבוצת הביקורת - 5.7 לעומת הקבוצה שנחשפה למראות וצלילי הטבע 3.9. המטופלים שנחשפו למראות וקולות העיר הסואנת, לא הראו הבדל משמעותי בדירוג הכאב, ותארו את חוויית אי הנוחות במהלך הפרוצדורה ככואבת.
מסקנות המחקר, שהיסח דעת בלבד אינו מסביר את ההפחתה בעוצמת הכאב, אלא לסוג התמונה והצלילים המושמעים משמעות בהקשר. יש תמונות וצלילים בעלי אפקט מרגיע כמו נוף פתוח, קולות של מים זורמים , משב רוח וציוץ ציפורים, לעומת תמונות אחרות שלהן אפקט מאיים.
לאור הממצאים הללו, מומלץ שבתי חולים יאמצו דרך זו, לסייע למטופלים להתמודד עם בדיקת מוח עצם ופרוצדורות כואבות אחרות. ניתן להשתמש במסכים ניידים שניתן להעביר אותם ממיטה למיטה, שיטה פשוטה, יעילה וזולה, שאינה דורשת הכשרה של הצוותים ותרומתה לחוויית הטיפול וההקלה על הכאב רבה.
www.digitaljournal.com/article/299208