טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מקרה נוסף של דלקת מוח מסוכנת לאחר שימוש בגילניה
דיווח נוסף על מקרה של תופעת הלוואי המסוכנת PML במטופל עם טרשת נפוצה שנטל גילניה
חברת התרופות נוברטיס מדווחת על מטופל שלקה בתופעת הלוואי המסוכנת PML, לאחר שימוש בתרופה גילניה המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. מקרה זה מתווסף למקרים נוספים עליהם דווח של מטופלים שפיתחו PML לאחר שהשתמשו בתרופה.
גילניה היא התרופה האוראלית (הניטלת בבליעה) הראשונה שאושרה לשימוש על-ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA). התרופה, המיוצרת על ידי חברת נוברטיס, אושרה לשיווק בשנת 2010 למטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית ובשנת 2012 היא נכנסה לסל התרופות בישראל.
progressive multifocal leukoencephalopathy) PML) היא דלקת מוח מסוכנת ונדירה העלולה לגרום לנכות קשה ולמוות במקרים של אבחון מאוחר וטיפול לא מתאים. היא נגרמת בעקבות חדירה של וירוס ה-JC למוח. באופן רגיל וירוס ה-JC נמצא תחת שליטה על-ידי מערכת החיסון של הגוף ואינו גורם לנזק, אבל כאשר קיימת פגיעה במערכת החיסונית כמו ירידה במספר תאי הדם הלבנים - אם בגלל מחלה או בגלל טיפול תרופתי - נפגמת יכולת הגוף להילחם בווירוס ואז ייתכן שהזיהום יוביל לפעילות דלקתית והרס ברקמות המוח.
PML עלולה להוביל לפגיעה קטלנית במוח ולפגיעות נוירולוגיות כגון דמנציה, עיוורון, שיתוק והתקפים. התסמינים של PML הם מגוונים, מתפתחים במשך ימים או שבועות וכוללים: חולשה גוברת בצד אחד של הגוף או גפיים מסורבלות, הפרעות בראייה ושינויים בחשיבה, זיכרון והתמצאות שמובילים לבלבול ולשינויים באישיות.
ה-PML עלתה למודעות בעיקר כתופעת לוואי נדירה של תרופה אחרת לטרשת נפוצה – טיסברי. עם כניסתה לשוק של הטיסברי ניתנה התרופה בתחילה לכלל מטופלי הטרשת הנפוצה ללא סלקציה מיוחדת. לאחר זמן מה החלו להופיע עוד ועוד מקרים של סיבוך ה-PML. ברגע שתופעת הלוואי זוהתה כקשורה לטיסברי, התרופה ירדה מהמדפים ולאחר מכן חזרה בשילוב תוכנית מעקב וניהול סיכונים כנגד ה-PML. בעקבות אותה התפרצות של מקרי PML פותחה בדיקת דם פשוטה לנוגדנים לווירוס ה-JC, שמבוצעת כיום באופן תדיר לכלל חולי הטרשת הנפוצה שאצלם נשקלת האפשרות להתחיל טיסברי. אנשים המקבלים את הטיסברי כיום עוברים בדיקת הדם ונבדקים באופן תדיר לזיהוי ה-JCV לאורך הטיפול. מטופל שהבדיקה שלו שלילית נמצא בסיכון מאוד נמוך לפתח PML. עם זאת, קיים סיכון קטן להידבק בווירוס בהמשך הדרך. מדובר בווירוס מאוד שכיח - מסקר אוכלוסייה עולה כי למעלה ממחצית האוכלוסייה נושאת את ה-JCV ושיעור הנשאים כמובן עולה ככל שהגיל עולה.
לאחרונה עלה החשש כי PML עלולה להיות תופעת לוואי אפשרית גם של חלק מהתרופות האוראליות החדשות לטרשת נפוצה, לאחר שדווח על מקרים של PML בעקבות שימוש בתרופות גילניה וטקפידרה.
המקרה הנוכחי עליו מדווח הוא של אדם עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שטופל בגילניה ללא חשיפה קודמת לטיסברי. בנוברטיס מציינים כי למטופל יש גם היסטוריה של סרטן המעי הגס שטופל באמצעות כימותרפיה ורדיותרפיה ובנוסף הוא סובל ממחלת המעי הדלקתית קרוהן. האבחנה של PML התבססה על תסמינים קליניים אופייניים, ממצאי MRI ובדיקות לווירוס ה-JC. נוברטיס דיווחה על המקרה לרשויות הבריאות והיא בוחנת את פרטי המקרה.
מקרה שלישי של PML עם גילניה
מדובר במקרה השלישי הידוע של התפתחות PML לאחר נטילת גילניה, במטופל שלא נטל לפני כן את התרופה טיסברי - שהקשר בינה לבין PML ידוע. מוקדם יותר החודש, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הזהיר כי נצפה מקרה חד משמעי של PML ומקרה נוסף בו ככל הנראה התפתחה PML, במטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שנטלו גילניה, ללא רקע של נטילת טיסברי או תרופות אחרות המדכאות את מערכת החיסון. מידע על שני המקרים הללו נוסף לאזהרות בתווית התרופה ובעלון לצרכן.
המקרה בו "ככל הנראה" מדובר ב-PML דווח בפברואר האחרון. מדובר בגבר בן 49 שטופל בגילניה במשך ארבע שנים. למטופל לא היו בעיות רפואיות נוספות, הוא לא לקח כל טיפול נוסף במקביל לגילניה ומעולם לא קיבל טיסברי. ה-PML אובחן בעקבות בדיקת MRI שגרתית שנערכה בינואר 2015. בבדיקה זוהו מספר נגעים חריגים שאינם אופייניים לטרשת נפוצה, אך מתאימים לאבחנה של PML. המטופל נבדק ונמצא חיובי לנוכחות וירוס ה-JC, מה שאושש את האבחנה. המטופל הפסיק את השימוש בגילניה ומצבו השתפר. מקרה קודם התרחש ב-2013 באירופה, אצל מטופל בן 54 ללא רקע של טיפול בטיסברי.
יש לציין כי מקרה של PML שנקשר לתרופה גילניה דווח ב-2012, אז מסרה נוברטיס כי סביר להניח שה-PML קשור לכך שלפני הטיפול בגילניה המטופל השתמש בתרופה טיסברי.
הדיווחים על מקרי ה-PML מצטרפים לאזהרה חדשה שהוסיף ה-FDA בחודש יולי האחרון לעלון הבטיחות של התרופה גילניה, לפיה השימוש בתרופה עלול להוביל לתופעת לוואי נדירה של זיהומים בפטריית קריפטוקוקוס (Cryptococcal fungal infections).
כל מי שמקבל גילניה, או תרופה אחרת אשר משנה את תפקוד המערכת החיסונית, צריך לדווח לנוירולוג על כל תסמין חדש או החמרה בתסמינים - בין אם אלו תסמינים המוכרים ממחלת הטרשת הנפוצה ובין אם אלו תסמינים אחרים - מוקדם ככל הניתן.
חברת התרופות מציינת כי יותר מ-125,000 מטופלים טופלו בגילניה והצטברו יותר מ-240,000 שנות חשיפה של מטופלים לתרופה בניסויים קליניים ומחוץ למסגרת ניסויית והיא ממשיכה לעמוד מאחורי פרופיל ההטבות-סיכונים של גילניה במטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית.