מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר אמור משה שי
ד״ר אמור משה שי
רופא בכיר במערך למחלות ריאה - מרכז רפואי רבין אני רופא מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, ופועל כחלק מצוות המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי רבין – בלינסון. תחומי ההתמחות שלי כוללים אבחון וטיפול בסרטן הריאה, מחלות חסימתיות של דרכי הנשימה, מחלות של רקמת הריאה ויתר לחץ דם ריאתי. אני שואף לשלב בין ידע רפואי מתקדם לבין גישה אישית ומקצועית, במטרה להעניק למטופלים את הטיפול המיטבי.
כמונינשימהחדשותמפיחים חיים חדשים בריאות ישנות

מפיחים חיים חדשים בריאות ישנות

מדענים גידלו במעבדה ריאות חדשות בעזרת שלדים של ריאות ישנות והשתילו אותן בחולדות


חוקרים הצליחו לבנות ריאה מתפקדת באמצעות גידול תאים על שלד של ריאה ישנה (צילום: אתר panthermedia)
חוקרים הצליחו לבנות ריאה מתפקדת באמצעות גידול תאים על שלד של ריאה ישנה (צילום: אתר panthermedia)

 

השתלת ריאה היא המוצא האחרון של חולים הסובלים ממחלת ריאות חמורה ושאינה ניתנת לטיפול כמו ססיסטיק פיברוזיס, זאת מכיוון שרקמת הריאה אינה מתחדשת. אבל, בשל המחסור המתמיד באיברים להשתלה, רבים מהממתינים להשתלה מתים לפני שנמצא האיבר שיכול היה להציל את חייהם.

 

מקרי מוות כאלה ניתן יהיה למנוע, אם היה ניתן להשתמש בתאי גזע על מנת לגדל ריאות חדשות או לגדל רקמת ריאות חדשה על ריאות שרקמתן נפגעה.

 

אבל זה לא פשוט בכלל. הריאות הן ככל הנראה האיבר הכי מורכב מבחינת סוגים שונים של תאים שנמצאים בו. כך למשל, התאים הקרובים לכניסה, שונים מאוד מאלה שנמצאים עמוק בתוכה. מחקרים שנעשו בתאי גזע עד היום, לא הצליחו להביא להתחלקות הנחוצה של התאים בריאה לסוגים השונים. 

 

כעת, חוקרים הצליחו לראשונה לבנות ריאה מתפקדת באמצעות גידול תאים על שלד של ריאה ישנה.  החוקרים זרעו תאי גזע עובריים של חולדות, בריאות שנלקחו מחולדות שמתו, לאחר שהתאים המקוריים של האיבר נהרסו באמצעות מחזורי הקפאה והפשרה וחשיפה לחומרי ניקוי. כתוצאה מתהליך זה, התקבלו שלדים- מבני חלבונים ריקים בצורת ריאות.

 

תאי הגזע שנלקחו מהחולדות שגשגו על השלדים והתחלקו ביניהם לתאים חדשים מסוגים שונים, המתאימים למיקומים הספציפיים שלהם בריאה.

 

האיבר המהונדס הושתל בחולדות חיות, שם תפקד כמו שריאה רגילה הייתה מתפקדת מבחינת חילופי גזים- במשך עד שעתיים.

 

החוקרים שממשיכים בניסוי, מקווים כי בעתיד ניתן יהיה לייצר בצורה זו רקמות ריאה חדשות בבני אדם או להשתמש בריאות שיוצרו בצורה כזו כמודלים לניסויים של טיפולים חדשים ושיטות אבחון חדשות למחלות ריאה שונות. אבל הדרך לשם עוד ארוכה.

 

 

http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1189345

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה