כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מעשנים כדי להתמודד עם הכאב?
מחקר מצא כי אנשים שמעשנים כאסטרטגיה להתמודדות עם כאב סובלים יותר מכאבים
ידוע כי העישון מזיק לבריאות. למרות זאת, אנשים רבים ממשכים לעשן. הדיווחים מראים כי אנשים הסובלים מכאב כרוני מעשנים יותר מאחרים. נשאלת השאלה - האם העישון מסייע להתמודד עם כאב כרוני?
הקשר בין העישון לכאב כרוני נבדק במחקר שנערך במרכז הרפואי-אוניברסיטאי פורטלנד והתפרסם בכתב העת The Journal of Pain. המחקר כלל 151 נבדקים בגילאי 18-70, הסובלים מכאב כרוני שאינו ממקור סרטני ומטופלים במרכזים רפואיים. הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות: לא מעשנים, מעשנים ללא מטרה מוגדרת ומעשנים במטרה להתמודד עם הכאב.
הנבדקים נשאלו לגבי כמות הסיגריות שעישנו ולגבי התלות בהן ומילאו מספר שאלונים לבדיקת עוצמת הכאב וההשלכה שלו על החיים.
באופן כללי, לא נמצאו הבדלים בין המעשנים ללא מטרה מסוימת לבין הלא-מעשנים מבחינת עוצמת הכאב והאופן בו הוא מפריע לחיי היום-יום. אבל נמצא הבדל בין קבוצות אלה לבין אנשים שעישנו כאסטרטגיה להתמודדות עם כאב. לאחר שנלקחו בחשבון השפעות דמוגרפיות וקליניות, נמצא כי עישון סיגריות להתמודדות עם כאב נקשר עם רמות גבוהות יותר באופן משמעותי של עוצמת הכאב, הפרעת הכאב לחיי היום-היום יום וחרדה מכאב.
הממצא שהצביע על הבדלים בין מעשנים כאסטרטגיה להתמודדות עם כאב למעשנים האחרים מעניין, במיוחד לאור העובדה שבשתי הקבוצות הנבדקים סבלו מאותם סוגי כאב, הם היו במצב נפשי דומה, היה להם שימוש דומה בתרופות, הם עישנו אותה כמות סיגריות ומידת התלות שלהם בסיגריות הייתה דומה גם היא. יתכן כי ניתן ליחס הבדלים אלה לשוני במשמעות ותפיסת הכאב בין שתי הקבוצות.
כך או כך, מהממצאים ניתן ללמוד כי לעישון אין תרומה בהפחתה והתמודדות עם הכאב.
נאיה