מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמעקב חי אחר הפעילות בטרשת נפוצה

מעקב חי אחר הפעילות בטרשת נפוצה

מחקר חדש הצליח לבצע תצפית, בזמן אמת בפעם הראשונה, אחר תנועת תאי מערכת החיסון החל מזרם הדם ועד פגיעתם בתאי העצב. התצפית מאששת ומחדשת ידע רב ומובילה להבנה עמוקה ומתוקפת של המתרחש בגוף בטרשת נפוצה


במחלה כמו טרשת נפוצה, תאים של מערכת החיסון חודרים לרקמות המוח, שם הם גורמים לנזק גדול. במשך שנים רבות הייתה זו חידה, כיצד התאים הללו מצליחים לחמוק מזרם הדם. יציאה מזרם הדם אינה פשוטה, מכיוון שישנם כלי דם ייחודיים שמתפקדים כחסמים בין זרם הדם למערכת העצבים. עד עתה, דגימות של רקמות סיפקו את ההוכחה שתאי מערכת החיסון מצליחים להגיע לתאי העצב. כיום, קבוצת חוקרים חדשה הצליחה לצפות, בזמן אמת, בתנועה של תאי מערכת החיסון באמצעות מיקרוסקופ בפעם הראשונה. בתהליך הצפייה והמחקר הם גילו כמה מאפיינים חדשים של תאי מערכת החיסון. הממצאים המגובשים הללו מצביעים על קפיצת דרך משמעותית בהבנת המחלה המורכבת הזו.


המוח ועמוד השדרה שולטים ומבקרים את תפקודי כל חלקי הגוף ומתאמים את התנועה, התחושה וההתנהגות. לכן הגנה מרבית למוח ועמוד השדרה היא חשובה והכרחית. פציעות באזורים אלו נמנעות באמצעות הגנה של הגולגולת וחוליות עמוד השדרה. חומרים מסוכנים שנמצאים בתוך הגוף, כמו וירוסים הנמצאים במחזור הדם, נשמרים באמצעות כלי דם ייחודים. "קירות" כלי הדם יוצרים מחסום שאינו עביר ע"י התאים או חלקיקים קטנים אחרים, כך הם מספקים הגנה לתאי העצב העדינים.


עם זאת, ישנם יוצאים מן הכלל. במחלות כמו טרשת נפוצה, תאים "תוקפניים" ממערכת החיסון מצליחים לפרוץ את מחסום כלי הדם. כשהם חודרים לרקמות המוח, הם פוגעים באמצעות הפעלת תהליכים דלקתיים ותקיפה של תאי העצב.


איתור התוקף
מכיוון שבאופן נורמאלי ישנה הפרדה ברורה בין מחזור הדם לבין מערכת העצבים המרכזית (הכוללת את המוח ועמוד השדרה), החוקרים התקשו להבין כיצד תאי מערכת החיסון מצליחים לחצות את מחסום דם המוח (ה- BBB). מידע שכזה יכול להרחיב את ההבנה של מחלת הטרשת הנפוצה. בשנות ה- 80, מדענים הצליחו להוכיח באופן חד-משמעי, שבתנאים מסויימים, תאי T (תאים ממערכת החיסון) יכולים לזהות ולתקוף חלקים מתאי המוח של אותו הגוף, כלומר תקיפה עצמית. בזכות דגימת רקמות שבוצעה בעשורים האחרונים, לחוקרים יש ידע רחב יותר באשר לדרך בה התאים מהגרים מנקודת המוצא לנקודת החדירה ומשם לנזק לו הם גורמים. עם זאת, תצפית חיה בתנועה שכזו עדיין לא נעשתה.

 

התצפית בתאים התוקפניים
המדענים שביצעו את המחקר הנוכחי הצליחו להתגבר על בעיה זו. הם נעזרו במיקרוסקופ 2-פוטונים, והצליחו במעקב אחר תאי T תוקפניים שסומנו/נצבעו בעזרת GFP – חלבון פלורוסנטי ירוק ברקמות חיות של חולדות. התצפית השיטתית בתאים אלו לאורך מהלך המחלה סיפק תובנות חדשות ומדהימות לגבי מאפייני ההתנהגות של תאים אלו.


החוקרים גילו שתאי ה-T התוקפניים מתגברים על המחסום בין מחזור הדם לבין רקמות העצב בעזרת כמה צעדים. מחוץ למערכת העצבים, התאים המסומנים (כלומר תאי ה-T) נעו בדיוק כפי שהחוקרים ציפו מהם; רוב התאים צפו/זרמו ביחד עם זרם הדם. לאחר מכן נראה שהתא מתחבר/נדבק לזמן קצר לקירות כלי הדם. כעת לאחר שהתחבר, הוא מתגלגל חזרה לזרם הדם או שזרם הדם סוחף אותו חזרה אליו. עם זאת, ברגע שתאי ה-T הגיעו לכלי הדם של מערכת העצבים, הם מתחילים להתנהג בדרך שונה לחלוטין. החוקרים צפו במספר רב יותר של תאי T הנאחזים בקירות כלי הדם. "הדברים נעשו מרגשים מאוד כאשר גילינו כי התאים מסוגלים לזחול, יכולת שלא ידענו שתאי ה-T מסוגלים לה", כך סיפר החוקר אינגו ברטולומוס. במקרה הזה, "זחילה" מתארת תנועה אקטיבית של תא, בדרך כלל כנגד זרם הדם. החוקרים צפו בתאי ה-T זוחלים לאורך קירות כלי הדם, כאשר פעולה זו יכולה לארוך בין מספר דקות למספר שעות. בסופה של תנועת הזחילה לאורך הקירות, התאים או שנסחפו חזרה למחזור הדם או שהם הצליחו להידחק ולחדור את קירות כלי הדם.


מפגש מבשר רעות
לאחר שהצליחו לחדור ולחצות את מחסום דם המוח (ה-BBB), התאים ממשיכים את תנועתם בקרבת כלי הדם. במקרה זה, היה זה רק עניין של זמן עד שתאי ה-T ייפגשו בתאים פגוציטים (תאים בולענים/ תוקפים), אשר נמצאים בשפע מחוץ לכלי הדם ובפני השטח של רקמות העצב. כאשר תא T בעל יכולת תנועה מתקרב לפגוציט, 2 התאים יחדיו יוצרים קירבה והופכים לזוג מוצמד. כמה מן הזוגות הללו נשארים בלתי-פרידים למשך כמה דקות.


על-אף שהמדענים כבר ידעו שתאי ה-T חייבים ליצור מגע עם פגוציטים בכדי להפוך לתאים פעילים של מערכת החיסון, הם כעת הצליחו לצפות באינטראקציה הזו בזמן שהיא מתרחשת, כלומר במחסום דם המוח. ואכן, כמו ששיערו, תאי ה-T לא התחילו את תקיפתם על מערכת העצבים, באמצעות שליחת נוירוטרנסמיטורים מעוררי פעילות דלקתית, עד לרגע שהתחברו עם הפגוציטים. כתוצאה מהפיכת תאי ה-T לאקטיביים, יותר ויותר תאי T חוצים את קירות כלי הדם. "האקטיבציה של תאי ה-T על גבול רקמות העצב, היא סימן נחרץ לכך שתאי מערכת החיסון הצליחו לפלוש", כך סיכם אלכסנדר פלוגל, מפקח המחקר.


עוד על הגילויים המרגשים
הודות לשיטות התצפית המתוחכמות בהן השתמשו, המדענים הצליחו לבסס את ההנחה שכמה מן הנוגדנים, כאלו שמשתמשים בהם ומהווים מרכיב בתרופות לטרשת נפוצה, גורמים לתאי ה-T הזוחלים להעלם. כפי שהסביר אינגו ברטולומוס "עד היום, היה ידוע שנוגדים אלו מונעים מתאי ה-T לברוח מכלי הדם, אבל כיום, בזכות התצפית הנוכחית, אנו רואים שהם מונעים מהם לזחול".


המחקר הביא לכך שכיום יש תמונה ברורה יותר באשר לתנועתם של תאי מערכת החיסון וחדירתם לתוך מערכת העצבים. תגלית זו גם תעשיר את הידע לגבי תפקודי מערכת הביטחון של מערכת החיסון ברקמות בריאות. עם זאת, כפי שקורה פעמים רבות, תגליות חדשות מעלות גם שאלות חדשות. איך תאי מערכת החיסון (תאי ה-T) מצליחים להיתלות בתקרות כלי הדם וכיצד הם מזהים את נקודות התורפה לחדירה? מה מוביל את התאים לאחר שהתגברו על מחסום דם המוח? אלו רק חלק מהשאלות שנותרו פתוחות והחוקרים ינסו לענות עליהן בהמשך. המטרה הסופית היא לפתח טיפולים ותרופות חדשות לטרשת נפוצה.

 

 

מתוך Medical News TODAY

לצפייה בצילומי המחקר לחץ כאן

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.