השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מסמנים את השומנים
הצעת חוק מחייבת יצרנים לסמן את אחוז השומן שבמוצר באותיות גדולות, כפי שנעשה עם מוצרי חלב
סקרים מצאו כי הישראלים לא מקפידים לבדוק את אחוז השומן שבמוצר אותו הם מבקשים לקנות. כדי לוודא שלא נעמיס בעגלה מוצרים עשירים בשומן שעלולים להזיק לגזרה ולבריאות בלי ידיעתנו, הצעת חוק חדשה דורשת שאחוז השומן יופיע בהבלטה על כל המוצרים.
על-פי נתוני משרד הבריאות יותר מ-15% מהמבוגרים וכ-7.5% מהילדים בישראל סובלים מהשמנת יתר, אחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלות כרוניות קשות ותמותה מוקדמת.
חלק מהאשם הוא במזון שאנו צורכים. תקנות המזון בישראל אומנם מחייבות סימון של הרכיבים התזונתיים במוצרי מזון ארוז ובהם אחוז השומנים, אולם אינן מפרטות היכן ימוקם סימון זה על גבי אריזת המוצר. לכן במרבית מוצרי המזון אחוז השומנים מפורט בתווית ההרכב התזונתי אשר ממוקמת על גב האריזה באזור רווי אינפורמציה ובגודל גופן מינימאלי.
סקרים מצאו כי רק 47 אחוז מהישראלים בודקים את טבלת ההרכב התזונתי. גם אם טורחים לקרוא את הטבלא, בזמן הקנייה הצרכנים נמצאים בסביבה עמוסה בגירויים ורעש, מה שמקשה להעמיק. רק אחוזים בודדים מבלים יותר מדקה בהתבוננות באריזה, כ- 40 אחוז משקיעים בכך עשר שניות. לא פלא שעל-פי סקר האגודה לבריאות הציבור שפורסם לאחרונה רק 38% מהישראלים בודקים את סך כמות השומנים במוצר.
הבעיה היא שמוצרי מזון רבים שנראים "תמימים" לכאורה, עלולים להכיל אחוזי שומן גבוהים מאוד. כדי לוודא שהישראלים ייקחו בחשבון את השומן שבמוצר לפני שמכניסים אותו לעגלה, הגישו חברי הכנסת ד"ר רחל אדטו ואורי אורבך הצעת חוק חדשה על-פיה יצרני מזון ארוז יחויבו לסמן את אחוז השומנים בצמוד לשם המוצר בצורה ברורה ובולטת לעין, בדומה לאופן הצגתו על אריזות של מוצרי חלב (לדוגמא- גבינה 9% או חלב 1%).
"סימון השומנים כיום על מוצרי המזון אינו מספק מכיוון שהוא לעיתים קטן, לא קריא ונמצא בין אסופת מספרים ומושגים לא ברורים לצרכן הממוצע" מסבירה ח"כ ד"ר רחל אדטו "לעומת זאת הניסיון הקיים בשוק מוצרי החלב- בו ישנו סימון ברור על שם המוצר- הוכיח עצמו מכיוון שהצרכנים בוחרים את המוצר על פי אחוז השומן המקובל והמתאים להם. תרומת הצעת החוק כפולה: בשלב הראשון הצרכן הישראלי יהיה חכם יותר ויוכל לרכוש מזון בריא יותר על פי אחוז השומן המתאים לו, ובשלב השני יצרני המזון יתאימו את עצמם להרגלי הקנייה החדשים וייצרו מזון עם פחות אחוזי שומן".
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה