מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםמדריכיםהשתלת כליה לחולים מאוד "מרוגשים"

השתלת כליה לחולים מאוד "מרוגשים"

טיפול חדש הגורם לחיתוך של הנוגדנים המצויים בזרם הדם עשוי לספק את המענה לו זקוקים חולים מרוגשים בהשתלת כליה. ביקוע הנוגדנים הופך אותם לבלתי פעילים כך שאינם יכולים לגרום לדחיה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חולים מאוד "מרוגשים" Highly Sensitized) ) הממתינים להשתלת כליה הם אלו אשר מערכת החיסון שלהם מכילה רמות גבוהות של נוגדנים כנגד פנל רחב של אנטיגנים זרים המצויים אצל תורמי הכליה הפוטנציאליים. נוגדנים אלו מתפתחים כתוצאה מחשיפה קודמת לאנטיגנים זרים המתרחשת במהלך השתלות קודמות, הריונות, או בעקבות קבלת עירויי דם. מציאת תורם מתאים עבור החולים המאוד "מרוגשים" הינה אתגר עצום, עד כדי בלתי אפשרית  מכיוון שמערכת החיסון שלהם מזהה כל תורם פונציאלי כזר ועשויה לתקוף במהירות את הכליה של אותו תורם, מה שעלול להוביל לדחייה חריפה חמורה ולכשל מידי של הכליה המושתלת. חולים אלו עלולים להמתין שנים רבות על רשימת ההמתנה להשתלה, בלי שימצא להם תורם מתאים. מסיבה זו הם מכונים חולים מאוד "מרוגשים" שאינם יכולים לעבור השתלה (Highly Sensitized Unlikely to be Transplanted- HSUT). ההמתנה הארוכה על הרשימה משמעותה שחולים אלו שוהים זמן רב בדיאליזה עם כל ההשלכות הבלתי רצויות שקשורות בכך, כולל עליה בתחלואה ובתמותה.

 

הטיפולים הקיימים עבור חולים מרוגשים מאוד

 

השיטות הקיימות להפחתת רמות הנוגדנים בחולים מרוגשים מבוססות על החלפת פלזמה1 (PLEX ) ומתן (IVIg) 2 ,פעמים רבות בשילוב עם טיפולים אימונולודולטורים נוספים3. מדובר בשיטות מורכבות, שדורשות זמן ולעיתים אינן מצליחות להשיג הסרה מלאה של הנוגדנים4-5.

 

טיפול חדש הגורם לחיתוך של הנוגדנים המצויים בזרם הדם עשוי לספק את המענה לו זקוקים אותם חולים. ביקוע הנוגדנים  הופך אותם לבלתי פעילים כך שאינם יכולים לגרום לדחיה. תוך 4-6 שעות ממתן התרופה ישנה העלמות כמעט מוחלטת של נוגדנים אלו מזרם הדם של החולה למשך כ- 7 ימים לפחות.  בפרק זמן זה בו אין לחולה נוגדנים בזרם הדם ניתן לבצע את ההשתלה.

 

הטיפול החדש נותן מענה לאותם חולים מאוד "מרוגשים" שאין להם תורם כליה מן החי כך שלא ניתן להכין אותם מראש להשתלה עם מתן טיפול מנטרל נוגדנים הניתן שבועות לפני ההשתלה. אצל חולים אלו יש לנטרל את הנוגדנים במהירות, עם מציאת תורם מנפטר. טיפול זה מאפשר לאותם חולים מאוד "מרוגשים" לעבור השתלה מתורם נפטר שאינו מתאים עבורם, כלומר מתורם שהם מאוד "מרוגשים" כלפיו.

 

תופעות לוואי והמלצות

 

כמו לכל טיפל רפואי, גם לכלל הטיפולים המיועדים להפחתת רמות הנוגדנים ישנן תופעות לוואי, הנפוצות שביניהן זה זיהומים. הטיפול החדש מאושר על ידי רשויות הבריאות ב- 15 מדינות אירופאיות, כאשר באותן מדינות ישנו פרוטוקול מעקב וטיפול באותם חולים הכולל גם טיפולים נוספים שניתנים לאחר ההשתלה בכדי למנוע הופעה של דחיה. חשוב שכלל הטיפולים האלו ייעשו תחת השגחה רפואית צמודה ומעקב קפדני הכולל בין היתר מעקב אחר הופעה של זיהומים, תפקוד הכליה המושתלת, הופעת נוגדנים בזרם הדם של החולים, לקיחת ביופסיה של הכליה המושתלת במידת הצורך וטיפול בהתאם לתוצאות.

 

  1. החלפת פלזמה: פלזמה פרזיס הוא תהליך שמהותו הוצאת רכיבים מהפלזמה של החולה אל מחוץ לגופו, טיפול ברכיבי הפלזמה, והשבתם אל גופו של החולה. מדובר באמצעי טיפולי חשוב במחלות אוטואימוניות, בהן הגוף מייצר נוגדנים כנגד אבריו שלו. באמצעות תהליך זה, הנוגדנים הגורמים למחלה מוסרים מהפלזמה של החולה
  2. IVIg: זהו תכשיר המורכב ממגוון רחב של נוגדנים - אימונוגלובולינים (IG), שהם חלבוני החיסון הניתנים דרך הוריד (IV) ומכאן שמו.  התמיסה מכילה נוגדנים אנושיים, אשר מספקים לגוף חיסון בתוך כמה ימים. האימונוגלובולינים נאספים מדמם של תורמים רבים (אלפים) לאחר שעברו בדיקות למניעה של העברת וירוסים שונים. האימונוגלובולינים משמשים לטיפול במצבים מסוימים בהם הגוף אינו מייצר מספיק נוגדנים, או במצבים בהם יש צורך לאזן את המערכת החיסונית, המופעלת בצורה עודפת ובלתי תקינה.
  3. טיפול אימונומודולטורי (אימונו=חיסון, מודולטור=גורם לשינוי) הינו טיפול המשפיעה על פעילותה של מערכת החיסון.
  4. Mamode, Nizam, et al. "European Guideline for the Management of Kidney Transplant Patients With HLA Antibodies: By the European Society for Organ Transplantation Working Group." Transplant International (2022): 147.
  5. Jordan, Stanley C., et al. "IgG endopeptidase in highly sensitized patients undergoing transplantation." New England Journal of Medicine 377.5 (2017): 442-453.

 

סוכם על ידי ד"ר תמר הוד, מנהלת היחידה לנפרולוגיה של השתלות, בית חולים שיבא-תל השומר

 

למידע נוסף אודות המחלה והטיפולים יש לפנות אל הנפרולוג המטפל ביחידת ההשתלות

מוגש כשירות לציבור בחסות חברת מדיסון

 

עדכון אחרון: אוקטובר 2024