סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ממצא שכיח בביופסית שד מעלה סיכון לסרטן השד
חוקרים מצאו כי 30% מהנשים עם ממצא של 'היפרפלזיה אטיפית' בביופסיה פיתחו סרטן בשד כעבור 25 שנים
חוקרים אמריקאים זיהו סיכון מוגבר לסרטן השד בקרב נשים עם ממצא שכיח בבדיקת ביופסיה של השד. הממצא 'היפרפלזיה אטיפית' (Atypical Hyperplasia) - שמשמעותו חלוקה מרובה של תאים - הוא ממצא המופיע בקרב עשירית מביופסיות השד עם ממצאים שפירים במדינות המערב. עבודה שפורסמה בתחילת החודש בכתב העת הרפואי המוביל "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" מעלה כי ממצא זה מהווה גורם סיכון משמעותי לסרטן השד בעתיד, ברמה גבוהה יותר ממה שנחשב עד כה.
ביופסיה של השד היא בדיקה שכיחה המהווה את אחת הבדיקות בשרשרת האבחון של סרטן השד, ומבוצעת לרוב על סמך ממצא חריג בבדיקת ממוגרפיה ו/או אולטרה סאונד של השד.
במחקר, שנתמך במלגה מטעם המכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), נבחנה משמעותו של ממצא פתולוגי שכיח בבדיקות ביופסיה שאינו מעיד על הימצאות גוש סרטני בשד, אלא על 'היפרפלזיה אטיפית' - ממצא שפיר המתבטא בגדילה מואצת של תאים ברקמת השד, המהווה גורם סיכון לסרטן השד.
החוקרים מהמרכז הרפואי מאיו קליניק במינוסוטה ואוניברסיטאות וירג'יניה וואנדרבילט שבטנסי ביצעו מעקב במשך 25 שנים אחר 698 נשים שעברו בדיקת ביופסיה עם תוצאה של היפרפלזיה אטיפית. בתקופת המעקב 143 פיתחו סרטן השד, 81% מתוכן סרטן חודרני ו-19% סרטן ממוקד. מתוך הנשים שפיתחו סרטן חודרני, כרבע אובחנו עם קשריות לימפה נגועות.
תיקוף הממצא על ידי מדגם נוסף העלה כי הסיכון לפתח סרטן השד בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית בביופסיה כעבור 25 שנים עומד על 30%. החוקרים מציינים כי הממצאים דורשים בחינה מחודשת במדגם נרחב יתר.
טיפול תרופתי מונע
בקרב 88% מהנשים שנכללו במחקר ופיתחו סרטן השד על רקע ממצא של היפרפלזיה אטיפית התפתח גידול סרטני חיובי לקולטנים להורמון האסטרוגן, כלומר גידול הנוטה להגיב לטיפול הורמונאלי. מכאן הסיקו החוקרים כי ניתן לנסות ולמנוע התפתחות סרטן השד בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית באמצעות טיפול מונע מבוקר בתרופות הורמונאליות, הניתן במטרה להפחית את רמות הורמון האסטרוגן בגוף.
יחד עם זאת, הספרות הרפואית מעלה כי רוב הנשים כיום נוטות להימנע מטיפול מונע לסרטן השד בתרופות המשמשות גם לטיפול בחולות. לפי נתונים מתוך סקר לאומי שבוצע בארה"ב בשנת 2010, רק 0.03% מהנשים בגילי 35 עד 79 בארה"ב נוטלות בקביעות טמוקסיפן למניעת סרטן השד ו-0.21% נשים בגילי 50 עד 79 נוטלות תרופה הורמונאלית נוספת בשם רלוקסיפן לצורכי מניעה, שיעור המוגדר במחקר הנוכחי כזניח.
המחקר נותן עדות חזקה יחסית בקבוצה גדולה של נבדקים לסיכון משמעותי לסרטן השד בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית, ומעבר לכך מצביע על סיכון גבוה מזה שהיה ידוע עד כה - פחות מ-25% סיכון. החוקרים קוראים לשקול להגדיר באופן רשמי נשים עם היפרפלזיה אטיפית כקבוצת סיכון לסרטן השד, באופן שאולי יוביל לבחון אצלן החלפה של בדיקת הממוגרפיה כבדיקת סקר לאבחון מוקדם בבדיקה מדויקת יותר בטכנולוגית MRI של השד, הניתנת כיום לנשים עם סיכון גנטי לסרטן השד.