מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותממצא שכיח בביופסית שד מעלה סיכון לסרטן השד

ממצא שכיח בביופסית שד מעלה סיכון לסרטן השד

חוקרים מצאו כי 30% מהנשים עם ממצא של 'היפרפלזיה אטיפית' בביופסיה פיתחו סרטן בשד כעבור 25 שנים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חוקרים אמריקאים זיהו סיכון מוגבר לסרטן השד בקרב נשים עם ממצא שכיח בבדיקת ביופסיה של השד. הממצא 'היפרפלזיה אטיפית' (Atypical Hyperplasia) - שמשמעותו חלוקה מרובה של תאים - הוא ממצא המופיע בקרב עשירית מביופסיות השד עם ממצאים שפירים במדינות המערב. עבודה שפורסמה בתחילת החודש בכתב העת הרפואי המוביל "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" מעלה כי ממצא זה מהווה גורם סיכון משמעותי לסרטן השד בעתיד, ברמה גבוהה יותר ממה שנחשב עד כה.

 

ביופסיה של השד היא בדיקה שכיחה המהווה את אחת הבדיקות בשרשרת האבחון של סרטן השד, ומבוצעת לרוב על סמך ממצא חריג בבדיקת ממוגרפיה ו/או אולטרה סאונד של השד.

 

במחקר, שנתמך במלגה מטעם המכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), נבחנה משמעותו של ממצא פתולוגי שכיח בבדיקות ביופסיה שאינו מעיד על הימצאות גוש סרטני בשד, אלא על 'היפרפלזיה אטיפית' - ממצא שפיר המתבטא בגדילה מואצת של תאים ברקמת השד, המהווה גורם סיכון לסרטן השד.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי מאיו קליניק במינוסוטה ואוניברסיטאות וירג'יניה וואנדרבילט שבטנסי ביצעו מעקב במשך 25 שנים אחר 698 נשים שעברו בדיקת ביופסיה עם תוצאה של היפרפלזיה אטיפית. בתקופת המעקב 143 פיתחו סרטן השד, 81% מתוכן סרטן חודרני ו-19% סרטן ממוקד. מתוך הנשים שפיתחו סרטן חודרני, כרבע אובחנו עם קשריות לימפה נגועות.

 

תיקוף הממצא על ידי מדגם נוסף העלה כי הסיכון לפתח סרטן השד בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית בביופסיה כעבור 25 שנים עומד על 30%. החוקרים מציינים כי הממצאים דורשים בחינה מחודשת במדגם נרחב יתר.

 

טיפול תרופתי מונע

 

בקרב 88% מהנשים שנכללו במחקר ופיתחו סרטן השד על רקע ממצא של היפרפלזיה אטיפית התפתח גידול סרטני חיובי לקולטנים להורמון האסטרוגן, כלומר גידול הנוטה להגיב לטיפול הורמונאלי. מכאן הסיקו החוקרים כי ניתן לנסות ולמנוע התפתחות סרטן השד בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית באמצעות טיפול מונע מבוקר בתרופות הורמונאליות, הניתן במטרה להפחית את רמות הורמון האסטרוגן בגוף.

 

יחד עם זאת, הספרות הרפואית מעלה כי רוב הנשים כיום נוטות להימנע מטיפול מונע לסרטן השד בתרופות המשמשות גם לטיפול בחולות. לפי נתונים מתוך סקר לאומי שבוצע בארה"ב בשנת 2010, רק 0.03% מהנשים בגילי 35 עד 79 בארה"ב נוטלות בקביעות טמוקסיפן למניעת סרטן השד ו-0.21% נשים בגילי 50 עד 79 נוטלות תרופה הורמונאלית נוספת בשם רלוקסיפן לצורכי מניעה, שיעור המוגדר במחקר הנוכחי כזניח.

 

המחקר נותן עדות חזקה יחסית בקבוצה גדולה של נבדקים לסיכון משמעותי לסרטן השד בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית, ומעבר לכך מצביע על סיכון גבוה מזה שהיה ידוע עד כה - פחות מ-25% סיכון. החוקרים קוראים לשקול להגדיר באופן רשמי נשים עם היפרפלזיה אטיפית כקבוצת סיכון לסרטן השד, באופן שאולי יוביל לבחון אצלן החלפה של בדיקת הממוגרפיה כבדיקת סקר לאבחון מוקדם בבדיקה מדויקת יותר בטכנולוגית MRI של השד, הניתנת כיום לנשים עם סיכון גנטי לסרטן השד.

 

 

N Engl J Med 2015; 372:78-89 January 1, 2015