מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותמלח מזיק לכלי הדם תוך חצי שעה

מלח מזיק לכלי הדם תוך חצי שעה

אכילת ארוחה מלוחה אחת פוגעת בגמישות העורקים ומפחיתה את זרימת הדם בכלי הדם תוך 30 דקות בלבד


יכולת כלי הדם להתרחב נפגעת כעבור 30 דקות מהרגע שסיימתם לאכול (צילום: סטוק פוטוז)
יכולת כלי הדם להתרחב נפגעת כעבור 30 דקות מהרגע שסיימתם לאכול (צילום: סטוק פוטוז)

 

חצי שעה, זה כל הזמן שעובר עד שארוחה מלוחה אחת פוגעת באופן משמעותי ביכולת העורקים להעביר דם בגוף. כך מזהיר מחקר חדש.

 

חוקרים אוסטרלים גייסו 16 מתנדבים בריאים ונתנו להם ארוחה מלוחה שהכילה 4 גרם מלח, כמות מלח שנמצאת בארוחה טיפוסית. בשלב מאוחר יותר המתנדבים קיבלו ארוחה דלת מלח שהכילה רק 0.3 גרם מלח. 

 

לפני ואחרי כל ארוחה, החוקרים בדקו באמצעות אולטרא-סאונד את יכולת ההתרחבות של עורק הזרוע - כלי הדם המרכזי בחלק העליון של היד שלרוב משמש לבדיקת לחץ דם, שמצבו מהווה אינדיקציה לבריאות הלב וכלי הדם.

 

המחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition מצא כי בקרב אנשים ללא לחץ דם גבוה, המזונות המלוחים פגעו במהירות ביכולתם של כלי הדם להתרחב, מה שפוגע בזרימת  הדם בגוף. הממצאים הראו שזרימת הדם נפגעה בצורה משמעותית תוך 30 דקות מרגע אכילת הארוחה המלוחה בהשוואה לארוחה הדלה במלח, כאשר ההשפעה הגיעה לשיא לאחר שעה וחלפה לאחר כשעתיים.

 

אחת ההשערות היא שהמלח שמצטבר בשכבת התאים הפנימית של כלי הדם (האנדותל) מפריע לשחרור תחמוצת חנקתית (NO), גז שמרחיב כלי דם ומפחית את לחץ הדם.

 

החוקרים מסבירים כי המחקר מראה שכמות מלח כמו זו שקיימת בארוחות מלוחות טיפוסיות, משפיעה על גמישות כלי הדם ופוגעת בזרימת הדם, ויש לבדוק מהם המנגנונים העומדים מאחורי התופעה, שההשפעות ארוכות הטווח שלה עדיין אינן ברורות.

 

 

doi: 10.3945/ajcn.110.006155Am J Clin Nutr J

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה