מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבמדריכיםמישהו מטפל בך: מה הקשר בין השמנה למחלות כלי דם?

מישהו מטפל בך: מה הקשר בין השמנה למחלות כלי דם?

אחת ההשפעות המשמעותיות של השמנה היא על הלב וכלי דם. מה הקשר ביניהן וכיצד ניתן למנוע ולטפל? פרופ׳ איתמר רז ופרופ׳ מיכל לאופר פרל התארחו בפרק חדש של מישהו מטפל בך


 

״השמנת יתר יכולה לגרום למגוון בעיות ולפגוע באיברים שונים ומצד שני, ההשמנה יכולה להיות גם ללא סימנים מיוחדים״ מסביר פרופ׳ איתמר רז,מומחה בעל שם עולמי למחלות השמנה וסוכרת, את הסימפטומים של מחלת ההשמנה. פרופ׳ רז התארח, יחד עם הקרדיולוגית פרופ׳ מיכל לאופר פרל, מנהלת מרפאת הלב והיחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי סוראסקי, תל אביב, בפרק חדש ״מישהו מטפל בך״ לשיחה עם ד״ר מאיה רונן על הקשר בין השמנה למחלות לב.

״שנים אנו יודעים שיש קשר בין מחלות לב להשמנה. אם זה בקשר לסוכרת, ליפידמיה וכבד שומני, וכן התפתחות של התקפי לב או אי ספיקת לב. אנחנו היום בעידן חדש בו יש תרופות שמסייעות להשמנה, לא רק לרדת עד 20-22% במשקל אלה גם למנוע מחלות כמו יתר לחץ דם, פרופיל שומנים, סוכרת, וגם אצל חולים שכבר סובלים ממחלות לב – הורדה של סימפטומים, הפחתה של סיכוי לקבל התקפי לב, או הפחתה של הסימפטומים של אי ספיקת לב. כיום יש לנו כלים משמעותיים לטפל בזה ולכן הזרקור על השמנה עלה״, מדגישה פרופ׳ לאופר פרל.

לפי פרופ׳ רז יש שני סוגי אי ספיקת לב – האחד בהם כלי דם נסתמים, ובהם ידעו הרופאים לטפל גם בעבר. ואילו הסוג השני הוא של מים בריאות, בשל אי ספיקה דיאסוטולית. ״התרופות שהזכירה פרופ׳ לאופר טובות לשני סוגי האי ספיקת לב הנ״ל״ מסביר פרופ׳ רז.

״גם לירידה במשקל עצמה יש השפעה תפקוד הלב, כי על ידי הורדת רקמת השומן יורד הסיכוי לדלקות ולמחלות לב. גם במחקרי תת-אנליזה אנחנו רואים אפקט חיובי כי התרופות האלו הן מאד אנטי דלקתיות״ . מסבירה פרופ׳ לאופר פרל יתרון נוסף של הטיפולים החדשים בהשמנה.

״היום אנחנו יורדים להוריד את הכולסטרול לרמות שהוא מונע טרשת, כנ״ל לגבי לחץ דם. אבל התרופות החדשות הוסיפו מימד גדול מאד – שהוא המימד האנטי דלקתי, ששינה את כל היכולת שלנו למנוע את הנזק ללב״ מציין פרופ׳ רז ומוסיף כי ״התגובה היא מאד מהירה. כלומר, אתה יכול לקחת אדם שבקושי יכול ללכת  – ויכולת ההליכה שלו שלו משתפרת משמעותית בתוך שבוע או שבועיים״.

״השפעה חיובית נוספת זאת השפעה נגד זיהום. בתקופת הקורונה אנשים שקיבלו את התרופות להורדה במשקל גם הורידו את התמותה מקורונה. כלומר, אלו תרופות שמורידות בעשרים אחוז את הסיכוי למוות תוך ארבע שנים. ויש אפקטים נוספים, לא את כולם אנחנו מבינים אבל הם כולם חיוביים״ מדגיש פרופ׳ רז.

פרופ׳ לאופר פרל הוסיפה גם כי קיימות השפעות חיוביות לנטילת התרופות החדשות נגד השמנה גם לסימפטומים של  בעיות שינה, ועל מחלות כליה. ״צריך לזכור שהשמנה זו מחלה שצריך לטפל בה, טוב, מוקדם ולאורך השנים, וזה יכול להשפיע על הרבה מחלות, ביניהן סרטן, עליו עוד לא דיברנו״.