כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מילים יכולות להכאיב
חוקרים מצאו כי עצם אזכורן של מילים הקשורות לכאב מגביר את תחושת הכאב
חלק מהסובלים מכאב כרוני מרבים להתלונן על כך ולדבר על מה שהם עוברים. אבל מי שחשב שהדיבור יעזור לשחרר חלק מהכאב ולהרגיע, אולי טועה. על פי מחקר גרמני חדש, דיבור על כאב רק מעצים אותו.
על פי המחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Pain, מילים שמתארות כאב או מתקשרות לחוויית כאב- כמו "מייסר" או "קודח"- מפעילות אזורים במוח שמעבדים את תחושת הכאב ומנהלים את תגובת הגוף לכאב. החוקרים מסיקים מכך כי דיבור על כאב או על פעולה המתקשרת באופן מסוים עם כאב, מחמיר את מצבם של הסובלים מכאב.
במסגרת המחקר, שישה עשר מתנדבים בריאים עברו סריקות מוח על מנת לבדוק איך הם מעבדים מילים הקשורות לחוויית כאב. הסריקות אפשרו לחשוף איזה אזורים של המוח הופעלו בתגובה לשמיעת מילים שונות. הסריקות הראו תגובות ברורות למילים הקשורות בכאב, במרכזים במוח המעבדים כאב. נראה כי מילים כמו 'כאב', 'עוויתות', 'כאבי התכווצויות בבטן' וכדומה, נקשרו במוח עם תחושות כאב. יחד עם זאת, לא נצפו דפוסים כאלה במוח בתגובה למילים אחרות, גם אם מדובר במילים שליליות הקשורות לאימה או סלידה (כמו 'מגעיל', 'מבעית' ו'נורא'). נראה כי מילים כאלה לא נקשרו לאזורים במוח הקשורים לכאב.
הממצאים מראים כי מילים בלבד יכולות להפעיל את האזור במוח ששולט על התגובה לכאב. לדברי החוקרים, המוח לומד לקשר בין מילים מסוימות עם רגישות לכאב וייתכן שזה נובע ממנגנון הישרדותי: תגובה בלתי-רצונית שמטרתה לאפשר לבני אדם להימנע מסיטואציות כואבות, שעלולות להיות מסוכנות.
תוצאות המחקר מבהירות שגירויים מילוליים הם בעלי משמעות חשובה יותר ממה שחשבנו עד היום. החוקרים סיכמו ואמרו כי הממצאים יכולים להיות משמעותיים במיוחד לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות, שנוטים לדבר הרבה על ההתנסויות הכואבות שלהם עם הרופאים והצוות הטיפולי. השיחות האלה לדבריהם, יכולות להגביר את הפעילות של אזורי הכאב במוח ולהגביר את הכאב. כדי לאושש את ההשערה הזו החוקרים מתכננים לערוך מחקר על אוכלוסיה זו.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה