מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמילה לרופאי השיניים

מילה לרופאי השיניים

עם מעט מודעות ורגישות, רופאי השיניים יכולים לזהות בקלות נערה עם הפרעת אכילה בשל ההשלכות הרבות על בריאות הפה.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הפרעות אכילה גורמות לשלל סימפטומים גופניים ונזקים במערכות שונות בגוף. הנערות הסובלות מרבות להגיע אל רופאים מומחים שונים כאשר הן לא מדווחות על הפרעת האכילה ממנה הן סובלות.

 

מנגד לצערי יש בורות של הרופאים אשר נתקלים בסימפטומים של ההפרעות, ואינם יודעים לזהות כי אכן מדובר בהפרעת אכילה. כך נכון הדבר אצל רופאי המשפחה ורופאי חדרי המיון וגם אצל רופא הנשים, רופאי גסטרו, נפרולוגים ועוד.

 


הפרעות אכילה משפיעות גם על בריאות הפה במגוון אופנים אשר צריכים להיות ברורים לרופאי השיניים.

 

ההשפעה הבולטת ביותר היא של הרפלוקס החומצי. הסימפטומים שנגרמים כתוצאה מתופעה זאת כוללים נפיחות של הלחיים והלסת, רגישות בשיניים ובחניכיים, רקבון בשיניים, כתמים ושינויי צבע של השיניים וריח רע מהפה. הקאות אשר נפוצות בבולמיה גורמות לעלייה בחומציות מהבטן וגורמת לשחיקה של השיניים וגירוי החניכיים. משקאות דיאט תוססים אשר נצרכים בתדירות גבוהה ע"י הסובלות מהפרעות אכילה מכילים בעצמם חומצות אשר גורמות לנזק לציפוי השיניים ולחניכיים. ברגע שחומר השן נשחק ונחשף והחניכיים מגורות, יש שכיחות גבוהה של זיהומים בקטריאליים ומחלות פה אחרות.

 

התגובתיות החומצית אצל אנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה גורמת לריח רע וצורב שמסטיקים, סוכריות מנטה ושטיפות פה לא מצליחים להסתיר. לצד נפיחות של הלחיים והלסתות, רופאי השיניים יכולים בקלות גם להבחין בצלקות על גב כף היד ופרקי האצבעות אשר נגרמות כתוצאה מהקאות מרובות שהן חלק מבולימיה. רופאי השיניים הם לפעמים הראשונים להבחין בסימני אזהרה אלה והם יכולים לנסות ליזום התערבות בשלב מוקדם יחסית, לפני שהנזק הפיזי והנפשי יהיה בלתי הפיך.

 

לא קל לגרום לנערה להודות בהפרעת האכילה שלה אם היא אינה בשלה לכך. עם זאת, ניתן לנסות לעורר שיחה בעדינות וברגישות, ולהפנות לגורם המתאים.

 

 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק


 

רחי
02/07/10 18:12

והיא אמרה לי שמצב השיניים, טפו טפו טפו, סבבה לחלוטין...

מניסיוני כבולימית, חומצות הקיבה הם הדבר האחרון שיוצא בהקאה.. לכן אני תמיד מקפידה לא להקיא לגמרי על הסוף ... ממש פיתחתי מיומנות לזהות את הגבול... כך שבעצם מגינה על השיניים והושט ככה כמה שניתן....

וכמובן חשוב לדאוג לניקוי חלל הפה כמו שצריך בלי קשר לבולימיה- לצחצח שיניים  (עם מברשת בעלת  סיבים עדינים בלבד) להשתמש בחוט דנטלי, וכ'

עוגית
02/07/10 13:37

שאעמוד במצב מביך שהרופא יפתח בשיחה על הבעיה, שיש בה כ"כ הרבה בושה מבחינתי. גם אם זה יהיה  בטקט וברגישות (שלדעתי גם אם יתאמצו, הרבה רופאים לא יצליחו לחלץ מעצמם) זה לא יהיה נוח ונעים.
אני חושבת שנכון יותר שידבר על ההשלכות של השחיקה החומצית, מה יקרה אם המצב ימשיך וידרדר (בלי להיכנס לסיבות, זה אפשרי) ואיך אפשר למנוע כמה שניתן נזק.
לא לצחצח שיניים אחרי מאכלים חמוצים כמו עגבניות, תפוזים... לצחצח בעדינות במברשת רכה, יש משחות לשיניים רגישות שמגינות על האמייל. ויש טיפול שעושים אחרי ניקוי שיניים שנקרא פלואורידיזציה (משהו כזה) שמשרים את השיניים בתוך סד עם פלואוריד.

לא בטוחה שנכון אבל שמעתי שיש סיכון גבוה לסרטן הושט בגילאים מאוחרים בגלל שדופן הושט נהיה דק וחדיר יותר לכל מיני חומרים שמצטברים שם...