מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותמיטות שיזוף מכפילות סיכון לסרטן

מיטות שיזוף מכפילות סיכון לסרטן

מחקר: מיטות שיזוף מעלות את הסיכון למלנומה ב-20%. אם השימוש נעשה לפני גיל 35 הסיכון לסרטן כפול


צעירים המשתמשים במיטות שיזוף מכפילים את הסיכון שלהם לפתח מלנומה (צילום: Shutterstock)
צעירים המשתמשים במיטות שיזוף מכפילים את הסיכון שלהם לפתח מלנומה (צילום: Shutterstock)

 

מחקר חדש מצא כי שימוש במיטות שיזוף בכל שלב בחיים מעלה את הסיכון למלנומה ב-20%. בצעירים הסכנה גדולה הרבה יותר. החוקרים ממכון המחקר הבינלאומי למניעת סרטן קוראים לפעולה אגרסיבית יותר למניעת השיזוף במיטות המסרטנות.

 

במסגרת המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי British Medical Journal, החוקרים בחנו נתונים מ-27 מחקרים שנערכו בין 1981 ל- 2012 וכללו יחד 11,428 מקרי מלנומה של העור - סרטן העור המסוכן ביותר.

 

הם מצאו כי הסיכון למלנומה עלה ב-20% בקרב אלה שהשתמשו אי-פעם במתקנים המשמשים לשיזוף מלאכותי באמצעות פליטת קרינה על סגולית. עוד הם מצאו כי הסיכון למלנומה גבוה ב-87% בקרב אנשים שהשתמשו במתקנים לפני גיל 35, בהשוואה לאנשים שמעולם לא השתמשו במיטות שיזוף.

 

החוקרים חישבו שבאירופה, השימוש במיטות שיזוף מוביל לכמעט 3,500 מקרים של סרטן העור ו-800 מקרי מוות מהמחלה בכל שנה. נתונים אלה צפויים לעלות עקב השימוש הנרחב של צעירים במיטות שיזוף בשנים האחרונות. החוקרים קוראים לאסור את השימוש במיטות שיזוף לפני גיל 18.

 

אין ספק כי מיטות השיזוף מסרטנות. המיטות מופיעות כמסרטן וודאי ברשימת החומרים המסרטנים של משרד הבריאות בישראל ושל הסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן. בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שמיטות השיזוף עשויות להיות ממכרות כמו סמים.

 

בשנת 2010 פרסם משרד הבריאות נייר עמדה עם המלצה לא להשתמש במיטות שיזוף והדגיש את חשיבות המלצה זו בצעירים עד גיל 18.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2008 אובחנו בישראל 1,330 חולים חדשים עם מלנומה ממאירה של העור. הסיכון לחלות במלנומה במהלך החיים הינו אחד מכל 36 בקרב גברים יהודים בישראל ואחת מכל 45 בקרב נשים יהודיות.

 

 

BMJ 2012. Published 24 July 2012