מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותמידת העשייה של הבשר משפיעה על הסיכון לסרטן

מידת העשייה של הבשר משפיעה על הסיכון לסרטן

איך אתם אוהבים את הבשר שלכם? בשר "עשוי היטב" עלול להעלות את הסיכון לסרטן אגרסיבי בערמונית


לגברים שצורכים הרבה בשר עשוי היטב סיכון כפול לסרטן ערמונית אגרסיבי (צילום: Shutterstock)
לגברים שצורכים הרבה בשר עשוי היטב סיכון כפול לסרטן ערמונית אגרסיבי (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו עדויות נוספות לקשר בין צריכת בשר לסרטן ערמונית אגרסיבי. המחקר החדש מעלה את האפשרות כי הקשר נובע בעיקר מצריכה של בשר אדום שהוכן "על האש", במיוחד כאשר מידת עשייתו היא "עשוי היטב" (Well-done).

 

החוקרים ביצעו את המחקר מכיוון שמחקרים הראו כי קיים קשר בין צריכת בשר לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית, אך תוצאותיהם לא היו עקביות והקשר לא ברור. הם ביקשו לבדוק אם הסיבה לכך היא שגידולים מסוגים שונים קשורים לשיטות ההכנה השונות של הבשר, וזאת בגלל רכיבים מסרטנים (קרצינוגנים) שונים שנוצרים בשיטות השונות.

 

במחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת PLoS ONE נכללו 470 גברים עם סרטן ערמונית אגרסיבי ו- 512 אנשים הדומים להם במאפיינים, שלא היה להם סרטן. כל הגברים מילאו שאלונים שאפשרו לחוקרים להעריך את צריכת הבשר שלהם בשנה האחרונה, וגם באיזה סוג של בשר מדובר וכיצד הוא הוכן, עד לרמת העשייה (מ"נא" ועד "עשוי היטב").

 

החוקרים השתמשו בבסיס נתונים המכיל את תוכן הרכיבים בכל סוג של בשר על-פי שיטת הכנתו ומידת העשייה שלו. בעזרת המידע, הם יכלו להעריך את רמות הכימיקלים בעלי הפוטנציאל להפוך לרכיבים מסרטנים שהמשתתפים צרכו.

 

הם מצאו כי צריכה גבוהה יותר של בשר בקר או בשרים מעובדים נקשרה לסרטן ערמונית אגרסיבי, כאשר הקשר החזק ביותר היה עם בשר בקר.

 

רוב הקשר הזה נבע מצריכת בשר שנצלה על האש, כאשר בשרים שהיו עשויים היטב היו קשורים לסיכון גבוה במיוחד לסרטן הערמונית. לגברים שאכלו כמויות גדולות של בשר בקר עשוי היטב או יותר מכך, היה סיכון כפול לפתח סרטן ערמונית אגרסיבי, בהשוואה לגברים שלא אכלו כלל בשר כזה. צריכה נמוכה נקשרה לסיכון גבוה פי 1.5. לא נמצא קשר דומה בין צריכת בשר בקר נא או במידת עשייה בינונית (medium).

 

כשהחוקרים בחנו את הרכיבים המסרטנים הפוטנציאליים שהופקו בשל צליית הבשר בטמפרטורות גבוהות, הם איתרו קשר בין חלק מהחומרים לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית.

 

איך ניתן לצמצם את הסיכון?

 

כדי להוכיח כי אכן קיים קשר בין צריכת בשר אדום שנצלה ברמת עשייה גבוהה לסרטן הערמונית דרושים מחקרים נוספים. יחד עם זאת, צליית בשר על הגריל בחום גבוה על אש ישירה, כבר נקשר באופן ישיר לסרטן הקיבה.

 

לכן, מומלץ לצרוך בשר אדום שהוכן "על האש" במתינות, ולנסות להימנע מאכילת בשר עשוי יתר על המידה. אם בכל זאת מחליטים לצלות בשר על האש, כדי לצמצם את הנזק, ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז, ממליצה לצלותו על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך הלהבות. יש לדאוג להסיר חלקים שנחרכו. בנוסף, כדי לסייע במניעת היווצרות גורמי סרטן, מומלץ להפוך את הבשר לעתים קרובות, לנפנף, וגם להשרותו לפני הצלייה, למשל במרינדת תבלינים.

 

 

PLoS ONE 6(11): e27711. doi:10.1371/journal.pone.0027711