מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמי יפתח טרשת נפוצה?

מי יפתח טרשת נפוצה?

מחקר חדש מצביע על סימנים המנבאים מי יפתח טרשת נפוצה לאחר אירוע נוירולוגי בודד


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים - כמו פגיעה בראייה, נימולים או חוסר תחושה - בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין (המקום בו נוצרים הנגעים). קיימים מספר מהלכים שונים של המחלה, כאשר הנפוץ ביותר הוא מהלך התקפי-הפוגתי, המתבטא בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים (תקופת ההתקף) ובעקבותיהן תקופות של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של הסימפטומים (תקופת ההפוגה).

 

אירוע קליני בודד (CIS - Clinically isolated syndrome) הוא האירוע הנוירולוגי הראשון של האדם אשר נמשך למעלה מ-24 שעות. באירוע הקליני מופיעים תסמינים הדומים לאלה המופיעים בהתקף טרשת נפוצה וניתן לראות פגיעה במיאלין (נגעים במוח) בבדיקת MRI.

 

בקרב חלק מהאנשים שחוו אירוע קליני בודד (CIS), יתברר בעתיד שזה היה הסימן הראשון למחלת הטרשת הנפוצה. עם זאת, לא כל מי שחווה CIS יפתח בעתיד טרשת נפוצה – אצל חלקם מדובר בהתקף בודד והם לא יחוו בעתיד התקפות של מערכת החיסון על המיאלין.

 

במחקר הנוכחי, שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Multiple Sclerosis, חוקרים ממספר גדול של מוסדות באירופה ביקשו לנסות לזהות גורמים שיכולים לנבא מי מהאנשים שעברו אירוע קליני בודד יפתח בעתיד טרשת נפוצה.

 

לשם כך הם אספו נתונים של 1,047 אנשים שעברו CIS מ-33 מרפאות ב-17 מדינות. הנתונים כללו גיל, מגדר, התסמינים שהופיעו באירוע הנוירולוגי, מספר הנגעים במוח שנראו בסריקת ה-MRI, רמות ויטמין D, בחינת נוזל חוט השדרה שנלקח בבדיקת דיקור מותני והימצאות של נוגדנים לשני וירוסים שנקשרו במחקרים קודמים לטרשת נפוצה - וירוס אפשטיין-באר (EBV) והווירוס ציטומגלווירוס (CMV).

 

כל הנבדקים היו במעקב במשך שנתיים לפחות לאחר האירוע הנוירולוגי (משך המעקב החציוני היה 4.31 שנים). הגיל הממוצע של הנבדקים היה 32 שנים ושני שליש מתוכם היו נשים. בקרב 75% מהנבדקים נמצאו בבדיקת הדיקור המותני פסים אוליגוקלונליים בנוזל חוט השדרה, המצביעים על כך שמתרחשת תגובה חיסונית שאינה נורמלית במערכת העצבים המרכזית.

 

במהלך תקופת המעקב 623 (60%) מהאנשים שאובחנו עם CIS פיתחו טרשת נפוצה. ניתוח הנתונים חשף כי אנשים עם CIS נמצאים בסיכון גבוה לפתח טרשת נפוצה במידה ויש להם פסים אוליגוקלונליים בנוזל חוט השדרה (סיכון גבוה פי 2.18) וגם במידה ויש להם לפחות שני נגעים בהדמיית ה-MRI של המוח (סיכון גבוה כמעט פי שניים). עוד נמצא כי הסיכון היה גבוה יותר ככל שהם היו צעירים יותר בעת האבחנה של CIS.

 

גם רמות נמוכות של ויטמין D נקשרו לסיכון גבוה יותר לפתח טרשת נפוצה באנשים שאובחנו עם CIS. רמות נמוכות של ויטמין D כבר נקשרו במספר מחקרים לסיכון מוגבר לפתח טרשת נפוצה. עם זאת, החוקרים מציינים שבמחקר נערכה מדידה של רמות הוויטמין D רק פעם אחת בתחילת המחקר ולא נבחנו הרגלי החשיפה לשמש והתזונה של הנבדקים. לכן יש לבצע מחקרי המשך שיבחנו לעומק את הקשר בין ויטמין D להתפתחות טרשת נפוצה. המחקר לא מצא קשר בין הווירוסים EBV ו-CMV להתפתחות טרשת נפוצה בעתיד באנשים שאובחנו עם אירוע קליני בודד.

 

החוקרים טוענים כי הממצאים מוכיחים שנוכחות של פסים אוליגוקלונליים בנוזל חוט השדרה ונגעים מרובים במוח מהווים גורמי סיכון להתפתחות טרשת נפוצה באנשים שעברו אירוע קליני בודד. מאחר ושני הממצאים הללו קשורים לפעילות המערכת החיסונית, הם מעלים את האפשרות שכאשר מטופל מאובחן עם CIS, כדי לדחות או למנוע התפתחות של טרשת נפוצה, יש להשפיע על המערכת החיסונית שלו באמצעות טיפול מוקדם בתרופות לטרשת נפוצה. כיום מתן טיפול תרופתי לטרשת נפוצה לאחר אירוע קליני בודד הוא נושא שנוי במחלוקת. 

 

זהו המחקר הגדול ביותר שעקב אחר גורמי סיכון רבים כל כך בקבוצה של אנשים עם CIS. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את הנושא. חשוב שהמחקרים הבאים יבחנו גם גורמים שלא נבדקו במחקר הנוכחי כמו גנטיקה ועישון - העשויים להוות גורמי סיכון משמעותיים להתפתחות טרשת נפוצה לפי מחקרים קודמים.

 


Multiple Sclerosis. 2015 Feb 13