מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמטפלים "לא-פורמאליים"

מטפלים "לא-פורמאליים"

חברי משפחה המשמשים כמטפל לאדם עם טרשת נפוצה, מציגים צורך בתמיכה נפשית והפוגה, כך מעלה מחקר חדש.


מחקר המתמקד בחברי המשפחה של אנשים עם טרשת נפוצה בעלי מוגבלות פיסית בינונית עד חמורה, מדגיש את הדמוגרפיה הייחודית לאוכלוסיה זו ואת הצורך שלהם בתמיכה.


מחקרים שבוצעו בעבר הראו שבכל זמן נתון, כ- 30% מהאנשים עם טרשת נפוצה זקוקים לעזרה ודאגה בבית. עוד נמצא שכ- 80% מהעזרה מסופקת ע"י מטפל לא-פורמאלי, ללא תשלום שלרוב הוא אחד מבני המשפחה (חשוב לציין שמחקרים אלו לרוב מבוצעים בארה"ב וייתכן שהסטטיסטיקה שונה בין המדינות השונות). סוג זה של עזרה חשובה אם היא עוזרת לאנשים להישאר בבתיהם במקום להעבירם למקום טיפולי אחר. בכדי להבין טוב יותר את ה"מטפלים הלא-פורמאליים" לאנשים עם טרשת נפוצה עם נכות פיסית בינונית עד חמורה, נערך המחקר הנוכחי.


בכדי לבצע את המחקר בוצעו 530 ראיונות טלפונים לאנשים המטפלים בבני משפחה עם טרשת נפוצה באופן לא-פורמאלי, ללא תשלום. המחקר התמקד בעיקר במטפלים באנשים עם טרשת נפוצה בעלי נכות פיסית בינונית עד חמורה.


התוצאות הראו שרוב המטפלים הלא-פורמאליים (78%) היו בני הזוג, למעלה ממחציתם היו בעלים. 40% דיווחו כי מטפל נוסף מעורב בטיפול ומחציתם ציינו כי אלו הילדים. 30% ציינו שיש להם עזרה בתשלום כגון אחות, עוזרת בית, מנקה. כמעט מחצית הנשאלים דיווחו כי הם משקיעים בטיפול למעלה מ- 20 שעות שבועיות. הטיפול נע בין מטלות הנוגעות לצרכי הבית כגון קניות, הכנת אוכל וניהול כספי, לבין מטלות הנוגעות לצרכי האדם עם טרשת נפוצה כגון עזרה עם התרופות או הזריקות, רחצה וכדומה.


ההשפעה של תפקיד המטפל הלא-פורמאלי הייתה משמעותית. למעלה מ- 40% מהמטפלים שהיו גם מועסקים (בעבודתם הרגילה) דיווחו כי מטלות הטיפול באדם עם טרשת נפוצה הביאו אותם להפחית את הזמן שהשקיעו בעבודתם בהשוואה לשנה הקודמת, ו- 77% מהמועסקים דיווחו כי הם נאלצו לאחר לעבודה, יצאו מוקדם יותר או נאלצו לקחת חופשות בשל המחויבות לאדם עם טרשת נפוצה. 10% טענו שהם לא יכלו לעבוד כלל, בשל המחויבות הטיפולית לבן המשפחה עם טרשת נפוצה.


למרות האתגרים הרבים הניצבים בפני המטפלים הלא-פורמאלים, רובם המוחלט של הנבדקים אמרו שהם שמחים לעזור, שהם מוצאים את הטיפול בבן המשפחה מספק ושהם גאים בטיפול שהם הצליחו להעניק.


המחקר השווה בין המאפיינים של המטפלים הלא-פורמאליים לאנשים עם טרשת נפוצה, למאפיינים שנמצאו במחקר שבדק מטפלים לא-פורמאלים באופן כללי, לאו דווקא לאלו עם טרשת נפוצה. ההשוואה העלתה מספר מאפיינים הייחודים למטפלים הלא-פורמאליים לבני המשפחה עם טרשת נפוצה:


• טרשת נפוצה היא מחלה כרונית ומטפלים לא פורמאליים מטפלים באדם עם טרשת נפוצה למשך זמן ממוצע של 13.2 שנים, בהשואה לממוצע הכללי העומד על זמן טיפול ממוצע של 4.3 שנים.


• כ- 50% מהמטפלים הלא-פורמאלים בטרשת נפוצה דיווחו שהם משקיעים 20 שעות ומעלה בטיפול, לעומת 25% באוכלוסיה הכללית.


• המטפלים הלא-פורמאליים בטרשת נפוצה היו לרוב גברים, בני זוג, אשר גרו באותו הבית עם האשה עם טרשת נפוצה, לעומת האוכלוסיה הכללית, בה רוב המטפלות הן נשים, אשר אינן גרות עם האדם הזקוק לעזרה.


• המטפלים הלא- פורמאלים בטרשת נפוצה היו מבוגרים יותר, גיל ממוצע של 60 שנים, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, שם הגיל הממוצע עמד על 46 שנים.


מחקר זה וממצאיו מדגישים את התמיכה שיש להעניק לחברי המשפחה ושאר המטפלים ה"לא-פורמאליים" לאנשים עם טרשת נפוצה, מכיוון שבהשוואה לאוכלוסייה הרגילה בה נבדקו מטפלים לא –פורמאליים במצבים אחרים, טיפול באדם עם טרשת נפוצה לרוב לוקח שנים רבות יותר, באותו הבית והאדם המטפל הוא מבוגר יותר שצריך להתמודד עם האתגרים והסימפטומים המלווים מחלה כרונית זו.

 


Disability & Rehabilitation, Volume 31, Issue 15 July 2009