מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותמחשבות על אלוהים מפחיתות חרדה

מחשבות על אלוהים מפחיתות חרדה

מחקר: חשיבה על אלוהים מפחיתה תחושת חרדה שנגרמת בעקבות עשיית טעויות, אבל רק במאמינים


מחשבות על אלוהים מעוררות תחושה של סדר ביקום שמסביר אירועים שנראים רנדומאליים, ולכן הן מצמצמות את תחושת המצוקה (צילום: אתר panthermedia)
מחשבות על אלוהים מעוררות תחושה של סדר ביקום שמסביר אירועים שנראים רנדומאליים, ולכן הן מצמצמות את תחושת המצוקה (צילום: אתר panthermedia)

 

חוקרים מצאו כי חשיבה על אלוהים יכולה לעזור להרגיע חרדה הקשורה לעשיית טעויות. יחד עם זאת, הממצאים תקפים רק לאנשים המאמינים באלוהים.

 

החוקרים אומרים כי 85% מהאוכלוסייה בעולם מחזיקה ברמה כזו או אחרת של אמונה דתית ולכן הם ביקשו לבדוק האם יש פונקציונאליות פסיכולוגית לאמונה.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Psychological Science כלל שני ניסויים. בראשון חשפו החוקרים חלק מהמשתמשים לתכנים דתיים באמצעות בקשה שיכתבו טקסט שעסק באלוהים ואמונה. בניסוי השני נחשפו חלקם לתכנים דתיים, כשביצעו משימה עם מילים מעולם הדת והאמונה שהיו בהן שיבושים כמו שיכול אותיות. לאחר שלב זה, המשתתפים ענו על מבחן ממוחשב קשה שנבחר כי יש לו שיעור טעויות גבוה.

 

במהלך המבחן החוקרים תעדו את פעילות גלי המוח של המתנדבים. הם מצאו כי בקרב אנשים שגרמו להם לחשוב על דת ואלוהים, באופן מודע או בלתי-מודע, הצטמצמה הפעילות המוחית באזור הקרוי Anterior cingulate cortex -ACC, האחראי בין היתר על ויסות המצב הגופני בזמן ריגוש והתראה כאשר משהו אינו כשורה, גם כשאנו עושים טעויות.

 

מוחם של אתיאיסטים הגיב באופן שונה ממוחם של המאמינים. לאחר חשיפה בלתי-מודעת לתכנים הקשורים לאלוהים של אנשים שלא מאמינים באלוהים או בדת, הפעילות המוחית באזור ה- ACC במהלך המבחן דווקא גברה.

 

על פי המחקר המוח של אנשים המאמינים באלוהים פועל בצורה שונה כשהם חושבים מחשבות הקשורות לדת ואלוהות, שמאפשרת להם להיות יותר רגועים תחת לחץ, לא להתעכב בעת התקלות במכשולים, ולהגיב בפחות מצוקה נפשית וחרדה כשהם עושים טעויות.

 

החוקרים משערים כי בקרב אנשים מאמינים, מחשבות על אלוהים מעוררות תחושה של סדר ביקום שמסביר אירועים שנראים רנדומאליים, ולכן הן מצמצמות את תחושת המצוקה. לעומתם, בקרב לא-מאמינים, מחשבות על אלוהים עלולות לערער את תחושת המשמעות שהם אימצו ולכן דווקא לעורר תחושת מצוקה.

 

 

תרגום ועריכה: אלה הר-נוי

 


מקור:

 


http://www.psychologicalscience.org/media/releases/2010/inzlicht.cfm

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה