התמכרויות
מנהלי קהילה
התרופות החדשות להרזיה מסייעות לטיפול בהתמכרות לאלכוהול
צבר מחקרים חדשים מצביע על תועלת בתרופות החדשות להורדה במשקל שמשמשות גם לטיפול בסוכרת להפחתת שימוש באלכוהול ומניעת התמכרות לטיפה המרה
בשנים האחרונות וביתר שאת בחודשים האחרונים צוברות פופולאריות בעולם כולו וגם בישראל תרופות חדשות להורדת המשקל העודף מקבוצת האנלוגים ל-GLP-1 – תרופות המשמשות גם לטיפול בסוכרת סוג 2 המחקות את השפעתו של הורמון בשם GLP-1 המופרש מרירית המעי.
שלושה חומרים פעילים בקבוצת ה'אנלוגים ל-GLP-1' אושרו בשנים האחרונות לשיווק גם כתרופות להרזיה הניתנות בהזרקה: החומר הפעיל סמגלוטיד (Semaglutide) המצוי בתרופות לסוכרת אוזמפיק בהזרקה וריבלסוס בכדורים – אושר כתרופה להשמנה ווגובי; החומר הפעיל לירגלוטיד (Liraglutide) המצוי בתרופה לסוכרת ויקטוזה אושר כתרופה להשמנה סקסנדה; והחומר הפעיל טירזפטיד (Trizepatide) המצוי בתרופה לסוכרת מאונג'רו ובתרופה להרזיה זפבאונד – שנכון להיום עדיין אינה משווקת באופן סדיר בישראל.
התרופות להרזיה מקבוצת ה'אנלוגים ל-GLP-1' הוכיחו יעילות בהפחתת משקל עודף כשהן ניתנות בשילוב עם אורח חיים בריא – פעילות גופנית סדירה ותזונה בריאה.
לאחרונה מצטברות עדויות כי תרופות אלה עשויות להועיל להתמודדות המאתגרת עם התמכרות לאלכוהול.
ירידה בדחף לאלכוהול
לפי סקירה בספרות הרפואית על היקף ההתמכרויות בעולם, שממצאיה פורסמו במארס 2011 בכתב העת Evaluation & the Health Professions, בין 2.8% ל-11% מהבוגרים בגילי 50-18 מתמודדים עם התמכרות לאלכוהול, המכונה בשנים האחרונות 'הפרעת שימוש באלכוהול' כדי לנטרל הסטיגמה שמלווה את המונח 'אלכוהוליזם'.
לאחרונה דיווחו חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה Case Western Reserve שבמדינת קליבלנד, בהתבסס על מחקר שבחן תיעודים בתיקים רפואיים של עשרות אלפי מטופלים עם השמנת יתר, כי טיפול בחומר הפעיל סמגלוטיד כתרופת הרזייה מלווה בירידה של עשרות אחוזים בסיכון להתפתחות ולחזרה של הפרעת שימוש באלכוהול.
במחקר נכללו 83,825 נבדקים עם השמנת יתר, אשר 45,797 מתוכם טופלו בסמגלוטיד להרזיה, ואילו 16,676 הנותרים טופלו בתרופות להורדה במשקל שאינן מקבוצת האנלוגים ל-GLP-1. ל-4,254 מהנבדקים תועדה בתיק הרפואי אבחנה קודמת של הפרעת שימוש באלכוהול.
נמצא כי במעקב שנמשך שנה, הסיכון להתפתחות הפרעת שימוש באלכוהול היה נמוך ב-65% בקרב המטופלים בסמגלוטיד, ומקרב הנבדקים שכבר התמודדו עם התופעה בעבר – הסיכון לחזרה של הפרעת שימוש באלכוהול היה נמוך ב-63% בקובצת המטופלים בסמגלוטיד. נתונים אלה נצפו בשני המינים, בכל קבוצות הגיל, והמגמה הייתה דומה הן לאלו שאובחנו עם סוכרת בסוג 2 והשמנה, והן אלו שטופלו בסמגלוטיד להרזיה בלבד וללא אבחנה נוספת של סוכרת.
המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לשימוש לרעה באלכוהול ולאלכוהוליזם בארה"ב (NIAAA), המכון הלאומי האמריקאי לזקנה (NIA) והמכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), וממצאיו דווחו במאי 2024 כתב העת Nature Communications.
השפעה על דופמין ומיתון תגובות לחץ
בספרות הרפואית מצטברות עדויות נוספות מהתקופה האחרונה על השפעות של תרופות מקבוצת האנלוגים ל-GLP-1 בהפחתת הנטייה לשתיית אלכוהול מופרזת והפרעת שימוש באלכוהול.
בנובמבר 2023 דיווחו חוקרים אמריקאים בכתב העת Scientific Reports כי מצאו שנטילת סמגלוטיד וטריזפטיד מפחיתה את הדחף לצריכת אלכוהול אצל אנשים עם השמנה שנוטלים תרופות אלה להרזיה. בניתוח מגמות שיח ברשתות חברתיות, החוקרים זיהו דיווחים אצל הנוטלים תרופות אלה, שבאו לידי ביטוי בירידה של 71% בדחף לשתות אלכוהול.
באפריל 2024 הודגם בסין בניסוי בעכברים כי גם התרופה לירגלוטיד המשתייכת לקבוצה זו משפיעה על הפחתת צריכת אלכוהול.
באוקטובר 2022 דיווחו חוקרים מדנמרק בכתב העת JCI Insight על השפעה מיטיבה של התרופה אקסנטיד (Exenatide) המשווקת בשם בייאטה בהפחתת התנהגות של שתיית אלכוהול כבדה. בייאטה היא התרופה הראשונה שאושרה בשנת 2005 על ידי מינהל התרופות האמריקאי (ה-FDA) במנגנון של אנלוג GLP-1 לסוכרת סוג 2.
המכניזמים הביולוגים שעשויים להסביר השפעות אלה אינם ברורים לחלוטין, ולפי הערכות חוקרים, המבוססות על תצפיות במעבדה וניסויים בחיות, ככל הנראה התרופות מקבוצת האנלוגים ל-GLP-1 משפיעות על המערכת במוח שקשורה בתחושות 'גמול' המופעלת על ידי המוליך העצבי דופמין, ובכך מובילות לדעיכה בנטייה להתמכרות. כמו כן, ההורמון GLP-1 שהתרופות הללו מחקות למעשה את פעולתו, גם משמש למיתון תגובות של הגוף ללחץ, ולכן נטילת התרופות עשויה להשפיע על דיכוי התנהגות של אכילת יתר וצריכת אלכוהול בתגובה ללחצים מהסביבה. גם השפעה נוגדת דלקתיות של התרופות עשויה להסביר את ההשפעה המיטיבה של התרופות על ירידה בסיכון להתפתחות וחזרה של הפרעת שימוש באלכוהול.
כיום התרופות להרזיה מקבוצת ה'אנלוגים ל-GLP-1' צוברות פופולריות רבה הן כתרופות להרזיה והן בהתוויות נוספות. לאחרונה יש אף הממליצים להוסיפם לפרוטוקול הטיפול התרופתי המשולב המומלץ לטיפול במחלת כליות כרונית וסוכרת למניעת הידרדרות כלייתית. בשנים האחרונות התריעו רשויות בריאות בעולם, לרבות מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) וסוכנות התרופות האירופית (EMA) על מחסור בטיפולים בתרופות מקבוצת 'אנלוגים ל-GLP-1' לסוכרת על רקע השימוש הגובר בהן להרזיה. גם בישראל, משרד הבריאות במגמה דומה הורה באפריל 2024 על הפסקת הרישום של התרופה אוזמפיק להורדה במשקל, כדי שלא לגרום למחסור בתרופה עבור סוכרתיים. ביולי 2024 דווח בספרות המדעית על תמונת מצב דומה של מחסור גם באוסטרליה. בינואר 2024 התריע ארגון הבריאות העולמי (WHO) כי כתוצאה מהמחסור בתרופות אלה עלול להתפתח שוק שחור של תרופות מזויפות.
לצד הביקוש הרב לתרופות להרזיה – תופעות לוואי שמלוות את הטיפול בתרופות האלה, ובין השאר בחילות והקאות, מובילות לכך שההיענות לטיפולים לעתים אינה מחזיקה מעמד לאורך זמן.