סרטן
מנהלי קהילה
מחקר שנערך בישראל: קפה קשור להפחתה בסיכון לסרטן המעי הגס
מחקר חדש מצא כי לישראלים ששותים קפה סיכון נמוך ב-26% לפתח סרטן המעי הגס. ככל ששותים יותר – הסיכון יורד. כל סוגי הקפה נקשרו להפחתה בסיכון
קפה נקשר במחקרים רבים להפחתת הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן, בהם סרטן המעי הגס. התכונות נוגדות-הסרטן ככל הנראה נובעות ממספר רכיבים בקפה, שריכוזם והשפעתם משתנים בהתאם לסוג הקפה ולאופן בו מכינים אותו.
הישראלים נוהגים לשתות קפה מסוגים שונים, בהם נס קפה, קפה שחור מבושל, אספרסו, קפה פילטר וקפה נטול קפאין. האם גם הקפה שאנחנו שותים יגן עלינו? נראה שכן.
מחקר חדש שנערך בקרב כמעט 10,000 ישראלים מצא כי צריכה קבועה של קפה מכל סוג קשורה לסיכון מופחת להתפתחות סרטן המעי הגס.
במסגרת המחקר, שממצאיו פורסמו בגיליון אפריל של כתב העת של האיגוד האמריקאי לחקר סרטן Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, החוקרים ניתחו שאלוני תזונה מפורטים שמילאו 5,145 חולי סרטן מעי גס שאובחנו בחצי השנה האחרונה ו-4,097 אנשים ללא רקע של סרטן המעי הגס, שהשתתפו במחקר שנערך בצפון הארץ. בידי החוקרים היו נתונים על תדירות צריכת הקפה של הנבדקים, סוג הקפה (נס קפה, קפה שחור, אספרסו וכדומה), המוצא האתני של הנבדקים (יהודים ממוצא אשכנזי, יהודים ממצא ספרדי וערבים) ומיקום הסרטן (במעי/בחלחולת).
בניתוח הנתונים החוקרים נטרלו משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו היסטוריה משפחתית של סרטן, תזונה, צריכת הקלוריות היומית, פעילות גופנית ועישון.
באופן כללי, כשהחוקרים השוו אנשים ששותים קפה לאנשים שלא שותים קפה, נמצא כי צריכת קפה קשורה לירידה של 26% בסיכון לפתח סרטן המעי הגס. כשהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גם את הצריכה היומית הכוללת של נוזלים, קפה נקשר לירידה של 20% בסיכון לסרטן המעי הגס.
ככל שצריכת הקפה הייתה גבוהה יותר, כך ירד הסיכון לסרטן המעי הגס. בהשוואה לצריכת פחות מכוס קפה ביום, שתייה של כוס קפה אחת עד שתי כוסות (לא כולל) ביום נקשרה לירידה של 22% בסיכון לסרטן המעי הגס, 2-2.5 כוסות קפה נקשרו לירידה של 41% וצריכת יותר מ-2.5 כוסות קפה ביום נקשרה להפחתה של 54% בסיכון לסרטן המעי הגס.
נבדקים ערבים דיווחו על צריכת הכמויות הגדולות ביותר של קפה (3.3 כוסות ביום בממוצע), אחריהם יהודים ממוצא ספרדי (2.1 כוסות ביום) ויהודים ממוצא אשכנזי (1.8 כוסות ביום).
כשהחוקרים בחנו את סוגי הקפה שנצרכו, הם מצאו שכל הסוגים קשורים להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, גם קפה נמס. להפתעת החוקרים אפילו קפה נטול קפאין נקשר לירידה של 18% בסיכון.
יש לציין כי המחקר אומנם מצא קשר בין צריכת קפה וסיכון מופחת לסרטן המעי הגס, אך הוא אינו יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים, הם אומרים כי קיימים מספר מנגנונים אפשריים שיכולים להסביר את הקשר, הטמונים ברכיבים ביו-אקטיביים בקפה המשפיעים על המעי באופנים שונים. לדוגמה, קפאין ופוליפנולים שיכולים לשמש כנוגדי חמצון שמגבילים את הגדילה של תאים סרטניים, חומרים העשויים לעודד את תנועתיות המעי ועוד.
המחקר נערך על ידי חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת דרום קליפורניה, בשיתוף חוקרים ישראלים משירותי בריאות כללית, בית החולים כרמל והטכניון, בהם פרופ' גדי רנרט, מנהל מרכז הבקרה הארצי למחלת הסרטן השייך לשירותי בריאות כללית וראש המחלקה לרפואת קהילה ואפידמיולוגיה במרכז הרפואי כרמל.
סיכון מופחת להישנות של הסרטן
מספר מחקרים קשרו בין צריכת קפה להפחתה בסיכון לסרטן המעי הגס, אך התוצאות עדיין אינן חד משמעיות. מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Journal of Clinical Oncology אף העלה את האפשרות שצריכת קפה המכיל קפאין עשויה למנוע חזרה של הסרטן באנשים שסבלו מסרטן מעי גס מתקדם וקיבלו טיפול.
שתייה של ארבע או יותר כוסות קפה ביום נקשרה במחקר להטבה הבריאותית הגדולה ביותר - לנבדקים ששתו כזו כמות של קפה עם קפאין היה סיכון נמוך ב-52% לחזרה של הסרטן, בהשוואה לנבדקים שלא נהגו לשתות קפה. שתייה של כוס קפה אחת ביום נקשרה להגנה צנועה מאוד ושתיים עד שלוש כוסות קפה עם קפאין ביום נקשרו לסיכון מופחת ב-31% להישנות של הסרטן או מוות, בהשוואה להימנעות מקפה.
אחת ההשערות של החוקרים היא שצריכת קפאין מגבירה את רגישות הגוף לאינסולין, כך שנדרש פחות אינסולין, מה שעשוי להוביל להפחתת דלקתיות, וכך להפחית את הסיכון לסרטן.
הממצאים מעודדים, אך הם לא מהווים סיבה להתחיל לשתות קפה או להעלות את צריכת הקפה למניעת סרטן, לפחות עד שיאוששו במחקרים נוספים. עם זאת, נראה שאנשים שנוהגים לשתות קפה, יכולים להמשיך ולעשות זאת בשקט.
דו"ח מקיף שפורסם בשנה שעברה בארה"ב, לאחר שפאנל של 14 מומחים סקר את כל העדויות המדעיות הקיימות בתחום, קבע כי ניתן לצרוך 3 עד 5 כוסות קפה או עד 400 מיליגרם קפאין ביום, ללא חשש מהשפעות מזיקות. לפי הדו"ח שתיית קפה מתונה לא נקשרה לסיכונים בריאותיים בהם מחלות לב וכלי דם וסרטן. למעשה, פאנל המומחים ציין כי קיימות עדויות לכך שלקפה יש יתרונות בריאותיים רבים, בהם הפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם וסוגים מסוימים של סרטן. עם זאת הוועדה כתבה כי על נשים הרות וילדים להגביל את צריכת הקפאין.
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל בקרב גברים יהודים (אחרי סרטן הערמונית), בקרב גברים ערבים (אחרי סרטן ריאות) ובקרב נשים יהודיות ונשים ערביות (אחרי סרטן השד). בשנת 2013 אובחנו 3,224 ישראלים כחולים בסרטן המעי הגס והחלחולת.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2016;25:634-639