השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר נרחב בארץ: מתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים להשמנה
חוקרים ישראלים שניתחו נתוני מתגייסים לצה"ל לאורך 15 שנים זיהו סיכון גבוה אצל מי שאובחנו עם הפרעות קשב וריכוז בגילי הנעורים לצבור משקל עודף
בשנים האחרונות מצטברות בעולם עדויות לעלייה בהיקף הפרעות קשב וריכוז (ADHD) בקרב ילדים ובני נוער, וכיום זו ההפרעה הנוירו-התפתחותית השכיחה בגילי הילדות במדינות המערב. הדבר גם בא לידי ביטוי בעלייה בשיעור הילדים המטופלים בתרופות להפרעות קשב וריכוז – ובעיקר ריטלין וקונצרטה. הפרעות קשב וריכוז נקשרו עם השנים לסיבוכים שונים, ובעיקר להפרעות למידה, הפרעות שינה ומצוקה נפשית.
לצידן, בעשורים האחרונים מתועדת מגמה עולמית של עלייה בממדי ההשמנה, שנקשרה לתזונה המערבית עתירת השומנים והסוכרים – עלייה אשר ניכרת גם בקרב ילדים ומתבגרים.
כעת מזהים חוקרים ישראלים קשר בין שתי התופעות – מתברר כי מתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז נמצאים בסיכון גבוה יותר לצבירת משקל עודף. איך מתמודדים עם התופעה המורכבת? ומה הסכנות שהיא טומנת בחובה?
קשרים חזקים
צוות המחקר כלל חוקרים מבית החולים ספרא לילדים והמכון האנדוקריני במרכז הרפואי שיבא, וכן מאוניברסיטת תל אביב, חיל הרפואה בצה"ל, מכון גרטנר, בית החולים ברזילי, בית החולים דנה לילדים שבמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ובית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה. החוקרים ניתחו נתונים רפואיים במאגר המונה 1,118,315 מתבגרים ישראלים מועמדים לגיוס לצה"ל בין הגילים 19-16 וגיל 17 בממוצע, לאורך השנים 2004 עד 2019.
כחמישית מהמתבגרים המועמדים לגיוס אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז בדרגה מתונה (20.1%) ושיעור מזערי אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז בדרגה חמורה (0.3%).
ככלל, מדד ההשמנה BMI היה באופן מובהק גבוה יותר בקרב מתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז: כך, אצל בנים, אלו שסבלו מהפרעת קשב וריכוז חמורה היו עם מדד השמנה ממוצע של 23.4 יחידות, בהשוואה ל-22.5 יחידות בממוצע לאלו שלא אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז. גם אצל בנות אובחנו פערים במדד: 23.1 יחידות למתמודדות עם הפרעת קשב וריכוז חמורה בהשוואה ל-22.2 יחידות לאלו שלא אובחנו עם הפרעות אלה.
המחקר זיהה קשרים חזקים בין הפרעות קשב וריכוז והשמנה. התברר כי השמנה הייתה שכיחה יותר בקרב מתבגרים שאובחנו עם הפרעות קשב וריכוז: מבין המתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז בדרגה מתונה (במצב השכיח יותר) – 13.9% התמודדו עם עודף משקל, שהוגדר כמדד השמנה באחוזונים ה-85 עד 94 בטבלאות הגדילה ו-12.6% אובחנו עם השמנת יתר אשר הוגדרה באחוזונים 95 ומעלה, וזאת בהשוואה ל-12.1% עם עודף משקל ו-9.7% עם השמנה מקרב המתבגרים שלא אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז.
שיעור ההשמנה בקרב מי שסבלו מהפרעות קשב וריכוז חמורות עמד על 13.5%, והיה אף הוא גבוה בהשוואה לשיעור המתבגרים עם השמנה מבין אלו שלא אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז (7.5%). פערים תועדו גם בשיעורי עודף משקל בין אלו עם הפרעות קשב וריכוז חמורות (13.7%) לבין אלו ללא הפרעות קשב וריכוז (11.8%).
בחישוב נוסף, הסיכון להפרעות קשב וריכוז בדרגה מתונה בקרב מתבגרים ומתבגרות עם השמנה היה גבוה ב-34% בהשוואה לאלו עם מדד השמנה BMI תקין או נמוך. בנוסף, הסיכון להפרעות קשב וריכוז בדרגה חמורה היה גבוה ב-77% בקרב בנים ופי 2.09 בקרב בנות, בהשוואה לאלו עם מדד השמנה תקין או נמוך.
בחישוב כולל, כל תוספת של 5 יחידות במדד ההשמנה הייתה מלווה ב-22% בסיכון להפרעת קשב וריכוז חמורה.
במחקר השתתפו פרופ' אורית פנחס-חמיאל, ד"ר איה ברדוגו, פרופ' בריאן רייכמן, אסטלה דרזן, ד"ר זהר לנדאו, ד"ר איתי טוקטלי-לצר, פרופ' ליאת לרנר-גבע, ד"ר יעקב רוטשילד, דורית צור, ד"ר דני בן צבי, פרופ' ארנון אפק ופרופ' גלעד טוויג, וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2022 של כתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
התנהגות אימפולסיבית וזלילה בלילה
ממצאי המחקר דומים לממצאים מעבודות נוספות שמזהות קשר בין הפרעות קשב וריכוז והשמנה. באביב 2014 פורסם מחקר מבריטניה שמצא כי לילדים עם ADHD סיכון מוגבר להיות שמנים ולא פעילים גופנית בגיל ההתבגרות. מחקר אמריקאי מאותה העת שבוצע במרכז הרפואי ג'ונס הופקינס מצא קשר בין ילדים שטופלו בתרופות להפרעות קשב וריכוז לבין השמנה. מטה אנליזה שפורסמה באוגוסט 2015 בכתב העת American Journal of Psychiatry מצאה כי בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הסיכון להשמנה גדל ב-70% ובקרב בוגרים עם הפרעות קשב וריכוז הסיכון לסבול מהשמנה גבוה ב-40%, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר עשויים להדגים מגמה של עלייה בהיקף הפרעות קשב וריכוז בישראל, כפי שמודגם בעבודות שמציגות עלייה בהיקף השימוש בתרופות ריטלין וקונצרטה במדינה. בעבודה הנוכחית תועדו בין השנים 2019-2015 שיעורים של הפרעות קשב בקרב המתבגרים בין 15% ל-22.7%, אשר גבוהים משמעותית משיעורים שתועדו סביב שנת 2015 במחקרים נרחבים במדינות אחרות. כך, בארה"ב, סקר הבריאות הלאומי לשנים 2016-2015, שממצאיו פורסמו באוגוסט 2018 בכתב העת JAMA Network Open, מצא שיעור של 13.5% ילדים ומתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז בגילי 17-12.
מספר מנגנונים יכולים להסביר את הקשר בין הפרעות קשב וריכוז להשמנה. ראשית, ילדים עם הפרעות קשב וריכוז מאופיינים בהתנהגות אימפולסיבית וקשב נמוך לסביבה, אשר עשויים להתבטא גם באכילה קומפולסיבית וחוסר שליטה במהלך האכילה. בנוסף, מאחר והפרעות קשב מלוות במקרים רבים בהפרעות שינה – מתבגרים שסובלים מהתופעה עשויים להיצמד יותר למסכים בלילות ולפתח דפוס זלילה שמעלה את הסיכון להשמנה. מעבר לכך, לפי מחקרים הן הפרעות קשב וריכוז והן השמנה חולקות גורמי סיכון משותפים כגון משקל לידה נמוך, סוכרת היריונית ומעמד סוציואקונומי נמוך. גם מנגנונים ביולוגיים עשויים להסביר את הקשר, לרבות שינויים במוליך העצבי דופמין שמאפיינים הן השמנה והן הפרעות קשב וריכוז. ישנה אף סברה כי קיימים קשרים גנטיים משותפים לשתי הפרעות.
לפי החוקרים, זיהוי הקשר בין שתי התופעות חיוני בהיבט של בריאות הציבור, בעיקר מאחר ושתיהן מצויות בשנים האחרונות במגמת עלייה. תחלואה כפולה בשתי המחלות עשויה להוביל למורכבות גבוהה יותר בקרב בני נוער, ועל כן מומלץ במחקר לרופאים לזהות מתבגרים עם נטייה לשתי ההפרעות ולהתאים עבורם טיפולים כבר בשלב מוקדם כדי למנוע התקבעות של שתי המחלות הכרוניות. החוקרים מזכירים פרסומים בשנים האחרונות ממדינות המערב ואף מישראל, אשר מצביעים גם על נטייה גבוהה יותר לאבחן הפרעות קשב וריכוז במשפחות מבוססות כלכלית, מאחר ותהליך האבחון מלווה בהוצאה כספית משמעותית. לאור זאת, החוקרים מבהירים כי יש לפתח שיטות כדי לזהות תחלואה כפולה בשתי ההפרעות גם בקרב מתבגרים מיישובים פחות מבוססים.
החוקרים מציינים מספר חולשות במחקר, ובעיקר העדר מידע קליני על המתגייסים עם הפרעות קשב וריכוז באשר לגיל האבחנה והטיפול התרופתי שהותאם להם. בנוסף, לא היה קיים מידע מקיף על השמנה בקרב המתבגרים זולת מדד ההשמנה BMI – וכך למשל היה חסר מידע על היקף מותניים ואחוזי שומן בגוף.
החוקרים מסכמים כי "הפרעות קשב וריכוז הן בדרגה המתונה והן בדרגה החמורה מהווים גורמי סיכון להשמנת מתבגרים, שעשויות להיות לה השפעות ארוכות טווח על בריאותם של מתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז". לדבריהם, יש צורך לשקול בקרב מתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז צעדי מנע כדי למנוע התפתחות השמנה שעשויה להיות מלווה בסיבוכים רפואיים ניכרים.
כדי למנוע את הסיכון לסיבוכים שנלווה להתפתחות השמנה אצל ילדים ומתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז, מומחים ממליצים על פיתוח שיטות מנע כדי להתמודד עם אתגרי הפרעת הקשב ולמנוע התקבעות של דפוסי אכילה בעייתיים, לרבות מתן דגש על תזונה בריאה, הקפדה על שעות שינה סדירות ועל שגרת אכילה בארוחות מסודרות לאורך היום וכן הקפדה על פעילות גופנית סדירה.
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, doi: 10.1210/clinem/dgab846