מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמחקר מצא טיפול פרוביוטי חדש המועיל למחלות מעי דלקתיות

מחקר מצא טיפול פרוביוטי חדש המועיל למחלות מעי דלקתיות

על רקע הקשר המתהדק בין קרוהן וקוליטיס כיבית לשינויים בהרכב חיידקי המעי, חוקרים אמריקאים פיתחו טיפול המבוסס על זן חדש של חיידקים פרוביוטיים המשמר את רירית המעי


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות המחקרים סביב הנסיבות להתפתחות קרוהן וקוליטיס כיבית מזהים קשר בין התפתחות והתלקחות של מחלות המעי הדלקתיות לבין שינויים בהרכב החיידקים שמאכלסם דרך קבע את המעי – הקרויים 'מיקרוביום'. ככלל, אצל אנשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית קיים חוסר איזון בהרכב חיידקי המעי, שמתבטא בעלייה ברמות של חיידקים בעלי תכונות פתוגניות שמעודדים דלקתיות וירידה ברמות חיידקים שנחשבים מועילים ונוגדי דלקת. החיידקים במעי אצל המאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות מעודדים פעילות 'אוטואינפלמטורית', דהיינו פעילות דלקתית שמשפיעה על איברי גוף רבים וכן על פעילות מערכת החיסון.

 

לצד התחזקות הקשר בין המיקרוביום למחלות מעי דלקתיות מתפתח שטח הטיפולים לקרוהן וקוליטיס שמבקשים לשנות את הרכב חיידקי המעי באמצעות השתלות צואה, טיפולים בתרופות אנטיביוטיות, טיפולים תזונתיים וכן טיפולים פרוביוטיים באמצעות חיידקים ידידותיים ואורגניזמים שונים וכן טיפולים ב'פרה ביוטיקה' הכוללים מרכיבים תזונתיים שמחוללים שינוי בהרכב חיידקי המעי, ובמרכזם סיבים תזונתיים

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי הצליחו לפתח טיפול פרוביוטי חדש שמפיח תקווה להפחתת תסמינים של מחלות מעי דלקתיות.

 

היעד: חלבונים מעודדי דלקתיות

 

החוקרים מבית הספר לרפואה של המרכז הרפואי הרשי שבמדינת פנסילבניה דיווחו על זן ייחודי של חיידקים פרוביוטיים מסוג 'ביפידובקטריום ביפידום' (Bifidobacterium bifidum) מסוג 1 (ובקיצור BB1) שמשפרים את תפקוד המעי, ומגנים מפני חדירת מזיקים וחומרים רעילים לגוף דרך המעי.

 

המחקר שבוצע בעכברים הדגים כיצד חיידקים אלה מגנים מפני חלבונים-ציטוקינים מעודדי דלקתיות בתאי רירית המעי מסוג 'TNF אלפא' – חלבונים שמהווים בשנים האחרונות יעד לתרופות ביולוגיות המיועדות לטיפול במחלות כרוניות שונות. תהליך זה של החיידקים הפרוביוטיים מבוצע באמצעות חסימת האקטיבציה של שני גנים ספציפיים – האחד המסומן באותיות MLCK והשני המסומן NF-κB p50/p65.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לסוכרת ומחלות של דרכי העיכול והכליות (NIDDK), וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2024 של כתב העת American Journal of Pathology.

 

פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה

 

החוקרים מציינים כי הממצאים שהתקבלו מצביעים על פוטנציאל בפיתוח טיפול פרוביוטי חדשני לקרוהן וקוליטיס כיבית שיוביל לחיזוק רירית המעי ולשיפור תפקודה כמחסום לחדירת חומרים מזיקים למיקרוביום המעי.

 

בהודעה לעיתונות שהופצה עם פרסום הממצאים ציין החוקר הראשי ד"ר תומס י. מה (Ma) כי "יש צורך קריטי לפתח מוצרים שאינם רעילים, שיהיו ידידותיים למטופלים ואשר קיימים בגוף באופן טבעי כמו פרוביוטיקה כאסטרטגיה טיפולית למחלות מעי דלקתיות". לדבריו, הממצאים שהתקבלו מצביעים על יכולתו של זן החיידק BB1 "לקיים פעילות ביולוגית ייחודית לחיזוק מחסום רירית המעי ולהגן מפני הפעלה של התהליך הדלקתי שמאפיין מחלות מעי דלקתיות".

 

החוקרים מדגישים כי לטיפולים פרוביוטיים למחלות מעי דלקתיות יתרון רב בהיותם זולים לייצור ועל כן נגישים למאובחנים במחלה יותר מהטיפולים התרופתיים המורכבים שמוצעים כיום לחולים.

 

מחקר זה מלווה בעבודות נוספות בשנים האחרונות שמזהות יתרונות בטיפולים פרוביוטיים ופרה-ביוטיים לקרוהן וקוליטיס כיבית. ממצאי המחקר משיקים למחקרים נוספים שמצביעים על יעילותו של טיפול פרוביוטי המבוסס על חיידקי 'ביפידובקטריום' כנגד פעילות דלקתית כרונית במעי, כפי שמסוכמים במטה אנליזה בנושא של חוקרים מיוון שפורסמה בפברואר 2023 בכתב העת Biomedicines. לאחרונה חלה התפתחות בענף הטיפולים הפרה-ביוטיים המבקשים לשנות את הרכב חיידקי המעי באמצעות סיבים תזונתיים שמבקשים לעודד צמיחה של חיידקים חיוביים.  בסקירה בנושא שפרסמו חוקרים ישראלים בפברואר 2016 הוצגו ראיות ליעילות של תמציות צמחיות מסוג FOS (פרוטקואוליגוסכרידים) שנתין להפיק מפירות שונים, אשר מעודדים פעילות מעיים תקינה והפחתת דלקתיות, אם כי במחקרים מצומצמים יחסית.

 

American Journal of Pathology, doi: 10.1016/j.ajpath.2024.05.012