נשימה
מנהלי קהילה
מחקר גנטי חושף כיוון חדש בטיפול באסטמה
קבוצת חוקרים ניצלה ידע שנצבר במחקר על גורמים תורשתיים לאסטמה בכדי לפתח גישה טיפולית חדשה למחלה
מאמץ רב מושקע באיתור גנים האחראים לנטייה לפתח אסטמה. יש נטייה משפחתית ברורה לפתח אסטמה, אך ברור שהיחס בין תורשה למחלה בהחלט לא פשוט. זו אחת מדוגמאות רבות שבהם הגורם למחלה הוא מורכב - יש אינטראקציה בין תורשה, ומדובר בגנים רבים אשר עשויים להגביר את הסיכוי לחלות במחלה, לבין חשיפה סביבתית, בעיקר לאלרגנים כמו קרדית אבק הבית, עובשים, פריחה ועוד.
אחד הגנים שנמצא קשר בינו לבין תחלואה באסטמה נקרא TIM-1. הגן מקודד חלבון המשחק תפקיד ביחסי הגומלין בין תאים שונים המשתתפים בתהליך הדלקתי באסטמה. במחקר המשך שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Journal of Clinical Investigation בדקו קבוצת חוקרים מגרמניה, ארה"ב ושווייץ אם ניתן לנצל את הידע מהמחקר הגנטי לפיתוח כיוון טיפולי חדש באסטמה. ההגיון שעומד מאחורי המחקר הוא שאם TIM-1 קשור לתחלואה באסטמה, סביר שהוא ממלא תפקיד בהווצרות המחלה. אם זה נכון, חסימת פעילותו עשוייה להועיל.
החוקרים פיתחו נוגדן הנקשר ל-TIM-1 והראו ראשית שהנוגדן מסוגל לעכב את פעילותו של ה-TIM-1. בשלב הבא הם בדקו אם הטיפול בנוגדן יעיל במודל של אסטמה בעכברים, ומצאו השפעה מיטיבה.
מחקר זה מדגים יפה איך מדע הרפואה מתקדם, צעד אחר צעד ובעבודה קשה, לעבר היעד של פיתוח טיפולים חדשניים במחלות. רוב הקדמה לא מושגת בפריצות דרך גדולות, אלא טיפין טיפין. יישום קליני של המחקר לא יגיע מחר, ואולי לא יגיע לעולם, כי הדרך מהמעבדה למיטת החולה ארוכה וקשה. אבל אפשר להגיע ליעד רק אם יוצאים לדרך!