כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חוקרים מצאו כיצד ניתן להפחית בשליש את הסיכון לכאבי גב תחתון
ניתוח נתונים מ-16 מחקרים העלה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהגנה מפני התפתחות כאבי גב תחתון או להפוך את הכאבים לחמורים ומגבילים פחות במי שסובל מהם
כאבי גב תחתון מהווים את אחת הסיבות הנפוצות לפנייה לרופא בעולם המערבי ולפי הערכות ממחקרים כ-80% מהאוכלוסייה יסבלו בשלב מסוים במהלך החיים מכאב גב תחתון. אבל נראה שניתן להפחית משמעותית כאבי גב תחתון ומוגבלות עקב כאבים אלו - באמצעות פעילות גופנית.
במחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת American Journal of Epidemiology חוקרים פינים מהמכון לבריאות תעסוקתית בהלסינקי ניתחו נתונים ממחקרים התערובתיים, בהם אנשים עם או ללא כאב גב בתחילת המחקר התבקשו להתמיד בשגרת פעילות גופנית מסוימת – שכללה לרוב תרגילי מתיחות ו/או אימוני כוח ולעיתים כושר אירובי, סיבולת או שיווי משקל. בניתוח הנתונים נכללו 16 מחקרים שנערכו ברחבי העולם בהם השתתפו יחד 4,310 נבדקים שהיו במעקב במשך חודשיים עד שנתיים.
אחד הממצאים העיקריים, שמבוסס על שמונה מחקרים מבוקרים, הוא שבהשוואה לאנשים שלא התעמלו, לאלה שהתעמלו היה סיכון נמוך ב-33% לפתח כאב גב תחתון.
עוד נמצא כי פעילות גופנית מפחיתה את החומרה של כאב גב תחתון ואת המוגבלות עקב כאב גב תחתון. לדוגמה, ניתוח נתונים של חמישה מחקרים העלה כי פעילות גופנית לבדה נקשרה להפחתה של 38% בסיכון למוגבלות עקב כאב גב תחתון.
החוקרים סיכמו כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לכאבי גב תחתון ולמוגבלות הקשורה להם וכי ניתן להמליץ על שילוב של אימוני כוח עם מתיחות או עם פעילות אירובית, 2-3 בשבוע, למניעת כאבי גב תחתון באוכלוסייה הכללית.
מחקר זה מתווסף לממצאים שפרסמו לאחרונה חוקרים אוסטרלים, לפיהם ריצה עשויה להועיל לגב באמצעות חיזוק הדיסקים המצויים בין חוליות עמוד השדרה ובכך לספק תרומה משמעותית לבריאות הגב ולמניעת כאבי גב. המחקר, שפורסם בכתב העת Scientific Reports באפריל השנה, נערך בקרב 79 גברים ונשים בגילי 25 עד 35 שנחלקו במקור לשלוש קבוצות: כאלו שאינם מבצעים כל פעילות גופנית, רצים המבצעים במשך חמש שנים לפחות פעילות גופנית של ריצות קבועות במרחק של 20 עד 40 ק"מ ריצה מדי שבוע ורצים מקצועיים למרחקים ארוכים. הנבדקים ענדו מדי תאוצה לקריאה מדויקת של הפעילות הגופנית למשך שמונה ימים ובהמשך עברו סריקת MRI. ככלל, הדיסקים בגב של רצים בקביעות היו חסונים יותר - היו גדולים יותר והכילו יותר נוזלים - בשתי קבוצות הרצים בהשוואה לאנשים שלא ביצעו פעילות גופנית. עוד נמצא כי ריצה קשורה בחיזוק תוכן החלבונים מסוג פרוטאוקליגן המרכיבים את הדיסקים שבעמוד השדרה - ומונעת את שחיקתם. בדיקות שנערכו בהמשך העלו כי השפעותיה החיוביות של ריצה על הדיסקים בגב יכולות להתקבל גם בהליכה מהירה או ריצה איטית בקצב של 2 מטרים לשנייה.
American Journal of Epidemiology, online October 19, 2017.
אריק 55
שוקינג... פעילות גופנית תורמת לבריאות... וואו