טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: עודף משקל פחות שכיח באנשים עם טרשת נפוצה
למרות זאת, החוקרים הישראלים מצאו כי לאנשים עם טרשת נפוצה סיכון דומה לאוכלוסייה הכללית לסינדרום המטבולי
לצד עלייה בשנים האחרונות בממדי ההשמנה בעולם המערבי, הנטייה לעודף משקל והשמנת יתר אנשים עם טרשת נפוצה עדיין נחשבת במחקרים לשנויה במחלוקת.
בעוד שחלק מהמחקרים מזהים סיכון מוגבר להשמנה בקרב חולי טרשת נפוצה, המיוחסת לעתים לטיפולים בתרופות מסוג סטרואידים ולפגיעה ביכולות מוטוריות המלווה לעיתים למחלה, מחקרים אחרים מזהים שיעורים גבוהים יותר של חולי טרשת נפוצה עם מדד השמנה נמוך ביחס לאוכלוסייה הכללית.
מחקר חדש שנערך בישראל מזהה סיכון נמוך לעודף משקל בקרב אנשים עם טרשת נפוצה החיים עם המחלה זמן ממושך וסובלים מנכות תפקודית, אך מתברר שממצא זה עלול להטעות, מאחר שטרשת נפוצה עדיין מלווה בסיכון לתחלואה כרונית נלווית להשמנה על רקע תסמינים של הסינדרום המטבולי המאובחנים בקרב שליש מהנבדקים עם טרשת נפוצה - שיעור דומה לאוכלוסייה הכללית.
החוקרים מהמרכז הרפואי שיבא ואוניברסיטת תל אביב ביצעו בדיקות בקרב 130 אנשים עם טרשת נפוצה עם נכות תפקודית שטופלו בין מאי 2013 לאפריל 2014 במרכז הארצי לטרשת נפוצה בשיבא. הנבדקים היו בגילי 65-45, סבלו מהמחלה 18 שנים בממוצע והיו כולם עם נכות תפקודית (מדד EDSS של 3 ומעלה), מרביתם (72%) נשים.
החוקרים מצאו כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, באנשים עם טרשת נפוצה היו שיעורים נמוכים יותר של עודף משקל והשמנה: 34.6% סבלו מעודף משקל שהוגדר במדד השמנה BMI שבין 25 ל-29 יחידות, בהשוואה לנתון של 45% שנמדד במחקרים באוכלוסייה הכללית. 18.5% אובחנו עם השמנת יתר שהוגדרה במדד השמנה גבוה מ-30 יחידות, בהשוואה ל-28.3% באוכלוסייה הכללית. 46.9% מהנבדקים עם טרשת נפוצה שנכללו במדגם היו עם משקל גוף תקין בהשוואה ל-27% באוכלוסייה הכללית.
השיעורים הנמוכים של עודף משקל בקרב החולים זוהו בשני המינים: בקרב גברים עם טרשת נפוצה אובחנו 45.9% עם עודף משקל בהשוואה ל-50.7% באוכלוסייה הכללית ו-8.1% עם השמנת יתר בהשוואה ל-24.9% באוכלוסייה הכללית, ואילו בקרב נשים עם טרשת נפוצה אובחנו 30.1% עם עודף משקל בהשוואה ל-38.7% באוכלוסייה הכללית ו-22.6% עם השמנת יתר בהשוואה ל-33.1% באוכלוסייה הכללית.
הסינדרום המטבולי – כמו באוכלוסייה הכללית
עם זאת, כשליש מהחולים (30%) אובחנו עם תסמינים של הסינדרום המטבולי - מקבץ של גורמים המעלה פי 2 את הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב ושבץ מוחי ומגדיל ב-50% את הסיכון לתמותה מסיבה כלשהי: 45.8% אובחנו עם לחץ דם גבוה ו-28% טופלו כנגד יתר לחץ דם, 11% אובחנו במקביל עם סוכרת סוג 2, ל-31.4% היה עודף שומנים (טריגליצרידים) בדם ול-31.4% היו רמות נמוכות של כולסטרול טוב (HDL) בדם. שיעורי התסמינים דומים לשיעורי התסמינים שנמדדים במחקרים באוכלוסייה הכללית.
עוד העלה המחקר כי אנשים עם טרשת נפוצה שאובחנו עם תסמיני הסינדרום המטבולי היו מבוגרים יותר (בגיל 59 בממוצע לעומת גיל 53.9 בממוצע בקרב אלו שלא אובחנו עם התסמינים) וכן שמנים יותר (עם מדד השמנה של 29 יחידות בממוצע לעומת 25.1 יחידות בממוצע בקרב מי שלא פיתחו תסמינים של הסינדרום). לא אובחן קשר בין הסינדרום המטבולי לבין דרגת הנכות התפקודית של הנבדקים, משך המחלה ומספר מחזורים של טיפול בסטרואידים שניתן להם.
החוקרים מסבירים את השיעורים הגבוהים של תסמונת מטבולית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, שאינם מתיישבים עם שיעורים נמוכים ביחס לאוכלוסייה הכללית של עודף משקל, בשיעור גבוה של השמנה בטנית שאובחנה בקרב הנבדקים: 56% אובחנו עם השמנה באזור הבטן, שיעור גבוה מזה שתואר במחקרים קודמים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה של 21% עד 39%. החוקרים מסבירים את הפער בכך שבמחקר הנוכחי הסתמכו תוצאות ההשמנה הבטנית על מדידות אובייקטיביות ולא על דיווחי החולים.
במחקר השתתפו ד"ר אורית פנחס-חמיאל, ד"ר משה ליבנה, גיל הררי ופרופ' ענת אחירון, וממצאיו פורסמו בגיליון מאי 2015 של כתב העת European Journal of Neurology.
ממצאי המחקר הנוכחי שונים מעבודות קודמות שהראו דווקא קשר בין עודף משקל והשמנת יתר לבין טרשת נפוצה והעלו את האפשרות שהשמנה אף מהווה גורם סיכון למחלה. כך, למשל, מחקר אמריקאי מינואר 2013 מצא כי ילדות ונערות עם עודף משקל והשמנת יתר בסיכון מוגבר לפתח טרשת נפוצה, ואילו מחקר משבדיה העלה בשנת 2012 כי עודף משקל בגיל עשרים מגדיל פי יותר משניים את הסיכון לפתח טרשת נפוצה בהמשך החיים.
European Journal of Neurology, doi: 10.1111/ene.12738